bloc sense fulls

14 d'octubre de 2004

La inversió de l'Estat a Catalunya

La negociació política per aprovar els primers pressupostos generals de l'Estat de José Luis Rodríguez Zapatero està posant en evidència fins a quin punt el "govern amic" de Madrid demostra la seva generositat inversora amb Catalunya.


       

16 de setembre de 2004

Despropòsits politicolingüístics.

Tornem a la normalitat (després de les vacances per l'Alguer i Sardenya) amb una certa estupefacció per la innecessària revifalla del debat sobre la unitat de la llengua. Tot recordant les converses en català i alguerès amb la gent d'allà, no deixa de decebre que en tornar a casa et trobis que per aconseguir el reconeixement oficial del català a la Unió Europea el ministre Moratinos fiqui la pota diferenciant el català i el valencià, tractant-les com si parléssim de dues llengües diferents. La relliscada del ministre, tot i l'esmena de Zapatero, s'afegeix a un altre capítol europeu. Josep Borrell, en qualitat de president del parlament europeu, dóna noves proves de la seva manca de sensibilitat amb la llengua natal. El noi de la Pobla de Segur ha donat ordres de prohibir als eurodiputats que parlin en català (i en les altres llengües no oficials a la cambra) mentre no es modifiqui el reglament. El republicà Bernat Joan va intervenir l'altre dia en alemany (per evitar el castellà) i, curiosament, el van interrompre pensant-se que parlava en català. L'ignorant que el va fer callar és el vicepresident de la cambra, el portuguès António Costa. Confondre l'alemany amb el català és un simptoma més de l'obsessió anticatalana, promoguda per un Borrell que ja va advertir (sense complexes) que la discriminació oficial del català a Europa no és prou argument per votar contra la nova constitució europea. Quina llàstima fan els Moratinos, Borrells i Sevillas (que s'oposa novament a les seleccions catalanes). No vull ni pensar què passaria si en lloc de Moratinos fos Palacio, en lloc de Borrell fos Vidal-Quadras i en lloc de Sevilla fos Acebes.


       

3 d'agost de 2004

L'alcalde Clos, sense vacances

L'alcalde de Barcelona no ha aprovat el curs escolar (ha suspès en una assignatura decisiva anomenada Fòrum) i s'ha quedat sense vacances. Passa l'agost a la ciutat que governa amb dies comptats de descans. A més, els seus companys del PSC li fan un toc d'alerta perquè lideri un canvi de rumb al consistori. Mentre els socis republicans i ecosocialistes del tripartit municipal combinen la imatge de govern amb un cert distanciament i discrepància, els socialistes (amb Clos al capdavant) es presenten com el poder establert. Un poder instal·lat en la nul·la autocrítica, i amb un alcalde tibat que vol forçar una suposada imatge simpàtica.


       

27 de juliol de 2004

Epistolari Coromines-Sales

Els incansables Joan Pujadas i Josep Ferrer han tingut cura de l'edició de l'epistolari entre l'eminent lingüista i patriota exemplar Joan Coromines i l'escriptor i editor Joan Sales. Un centenar de cartes escrites entre 1956 i 1983 i que ara s'editen gràcies a la Fundació Pere Coromines, l'ànima de la qual és Max Cahner.


       

26 de juliol de 2004

La caiguda de Rangel, el retorn de Sala i la "baixllobregatització" del PSC

Els socialistes han celebrat el seu congrès. El Maresme perd pes a l'executiva amb la pèrdua de la secretaria d'organització de Joan Rangel. El Baix Llobregat s'imposa descaradament (com si l'equilibri territorial no fos delicat) i la nota d'humor és el retorn de Josep Maria Sala, condemnat i empresonat pel cas Filesa.


       

23 de juliol de 2004

El cartell de la Mercè

L'obra de l'artista santpolenc Perejaume ha provocat sorpresa i la queixa del PP, que reclama un cartell de les festes de la Mercè "més tradicional". Si l'obra de Perejaume ha servit per molestar la dreta del consistori barceloní ja haurà valgut la pena.


       

21 de juliol de 2004

Els catalans José i Alejo

La veu de Catalunya s'imposa al parlament europeu amb Borrell i Vidal-Quadras com a president i vicepresident primer. Llàstima que siguin els dos catalans més espanyolistes del PSOE i del PP.


       

19 de juliol de 2004

Paco Ibáñez contra el gegant dels set mars

L'accidentada actuació d'Ibáñez demostra que no valia la pena trencar el propi propòsit de no trepitjar el recinte del Fòrum.


       
<1...408409410

fotos

Burgos

Diumenge, 5 oct.
Més fotografies

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2020, Saül Gordillo     Crèdits