bloc sense fulls

8 de juliol de 2005

7J versus 11M.

La cadena d'atemptats de Londres no es pot desvincular, de cap manera, de les accions d'Al-Qaida a Nova York (11S) i a Madrid (11M). És la factura de l'ocupació de l'Iraq i de la foto de les Açores. I l'han fet coincidir amb la cimera del G8 a Escòcia. No crec, per tant, que tingui sentit la hipòtesi que l'atemptat d'ahir respongués a l'elecció de Londres com a seu olímpica pel 2012. La coincidència, en tot cas, ja els deu haver anat bé, als terroristes. Major cop d'efecte i impacte mediàtic. Major crueldat emocional amb la ciutadania que castiguen.

De la jornada d'ahir m'ha cridat l'atenció el tractament gràfic. Molt més respectuós amb les víctimes que no pas l'11M. És cert que les característiques dels atemptats permetien captar imatges més dures a Madrid que a Londres. Però el debat deontològic que es va originar a l'Estat espanyol després dels primers dies d'informació sobre l'11M segurament no es produirà entre els anglesos. No he trobat fotos sagnants, repugnants. Les imatges no tenen la càrrega que tenien les fotos captades de les víctimes madrilenyes.

També cal comparar la comunicació i la gestió de la crisi. Del cas espanyol, se n'ha parlat i escrit molt. Les compareixences d'Acebes, l'aparició del Rei, les trucades d'Aznar a directors de diari. La politització de la desgràcia (manifestacions el mateix dia, pancartes apel·lant a la Constitució espanyola) i la proximitat de les eleccions generals van configurar un escenari que no té res a veure amb el de Londres d'ahir. Les rodes de premsa d'ahir eren de tècnics, no de polítics. Qui dóna la informació és el policia, no el polític. I l'aparició institucional dels dirigents (des de Blair fins a Livingstone) no tenen res a veure amb els Aznar i Acebes. Crec, o potser és la distància, que la societat i les institucions angleses han respost amb més serenitat i fredor.


       

7 de juliol de 2005

Ràbia.

Estic trist, indignat, rabiós... Avui em ve a la memòria aquesta foto, la del trio de les Açores. La recordeu, oi? Avui han rebut els súbdits d'un dels tres líders que faltava per rebre, és a dir, Tony Blair.
       

7 de juliol de 2005

Uns ploren...

Amb el cap cot, Ruiz-Gallardón i Zapatero apareixen avui a les portades dels diaris (amb aquesta foto d'Efe). Cara de decepció, que contrasta amb l'alegria que expressava la delegació espanyola en conéixer la primera i la segona votacions. Els diaris destaquen que la victòria de Londres és un triomf polític de Blair enfront del seu rival europeu, el president francès Chirac, que ha vist amb major decepció que l'espanyola com fracassava el projecte de París 2012.

Lectura política 1. Zapatero ha pagat la retirada de les tropes espanyoles de l'Iraq, mentre Bush ha donat suport a Toni Blair. Jacques Chirac també ha pagat la seva oposició al conflicte a l'Iraq, i el rebuig a la política exterior dels Estats Units. Chirac està debilitat. Zapatero no gaire, almenys internament, però la seva política internacional no brilla, com si diguéssim. En canvi, els amics Blair i Bush s'ajuden, i no els va gens malament. Tot el contrari.

Lectura política 2. ETA ha jugat contra la candidatura Madrid 2012. Albert de Mònaco, el Grimaldi que regna ara, ha fet una pregunta de llibre que ha hagut de respondre ZP sobre l'amenaça terrorista d'ETA (referint-se al recent cotxe bomba a l'estadi de La Peineta de Madrid) i la seguretat d'uns hìpotètics Jocs Olímpics a la capital espanyola. El president Zapatero ha respost amb convicció que la seguretat estaria garantida, i que l'evolució de les coses (és a dir, el procés de resolució del conflicte basc) apunta a una "reducció i final" de la violència terrorista.

Lectura política 3. El fracàs de Madrid, en clau catalana. Des de mitjans excèntrics de Madrid ahir mateix ja es va començar a donar les gràcies a Carod-Rovira per l'èxit de qualsevol de les ciutats candidates menys Madrid. Els hi cou, l'estirabot del líder d'ERC. Recordeu que ells van respondre amb un boicot (sembla ser inexistent, finalment) al cava català. He sentit Pasqual Maragall i Artur Mas que han sortit a felicitar Londres i ha encoratjar Madrid perquè mantingui la seva candidatura per a futures edicions. El problema és que si els Jocs del 2012 es fan al continent europeu, difícilment es faran també els del 2016. Amb la qual cosa, Madrid hauria de mirar l'horitzó del 2020, sent molt optimistes.


       

7 de juliol de 2005

D'altres riuen...

Toni Blair va arribar ahir a Gleneagles, a Escòcia, (a la foto, acompanyat de la seva esposa Cherie) on es fa la cimera del G-8, amb un somriure d'orella a orella. Ha guanyat la batalla. Londres ha estat la sorpresa. Totes li ponen, últimament al premier. De fet, tots els vots de suport a Nova York, un cop ha estat eliminada, han anat a parar a Londres. I cap a Madrid. D'això es pot fer una lectura. Els dos supervivents del trio de les Açores, s'han ajudat mútuament. El que no podia sumar per Nova York, que sumés per Londres, com si d'una segona candidata nordamericana es tractés.

Curiosament, un cop eliminada Moscou a la primera votació, a la segona Madrid guanya: Madrid, 32; Londres, 27; París, 25; i Nova York, 16. Queda fora la ciutat dels gratacels. A la tercera votació, Madrid perd un vot i n'obté 31, però París en rep 33 (per dos queda fora la capital espanyola) i Londres, 39. L'última ronda queda així: Londres, 54; París, 50. Molt ajustat.


       


6 de juliol de 2005

I love London.

Sorpresa. Ni Madrid ni París. Londres és la guanyadora. Les cares llarguíssimes de Ruiz-Gallardón i Rodríguez Zapatero (que no ha somrigut per un dia) em fan por i aigualeixen una certa alegria maliciosa. Em fan por perquè el mal humor madrileny no ens convé, perquè ja veiem com estaven rebent les propostes nacionals catalanes quan somniavem amb Madrid 2012 doncs imagina't ara, que han perdut i estan emprenyats.

Ruiz-Gallardón. Si hagués guanyat es veuria obligat a seguir a l'alcaldia fins passat el 2012. Ara no té aquesta obligació, i és un relleu possible de Rajoy si el PP decideix algun dia ser un partit d'oposició més centrat i predica una política conservadora més homologable a l'europea.

Florentino Pérez. Deu estar cabrejat. Anava en la delegació espanyola cap a Singapur més com a constructor amb interessos evidents en la política especulativa de Madrid 2012 que no pas com a representant del club que presideix. De fet, Beckham donava suport a Londres i ha triomfat. Zidane donava suport a París, i ha fracassat com el seu company Raúl, també a la delegació espanyola.

Livingstone. L'alcalde roig de la capital anglesa és avui l'afortunat. Em cau bé, aquest home. El perdedor és l'alcalde parisenc Delanoe, que amb el trampolí dels Jocs sonava com a candidat a les presidencials franceses pels socialistes. Ara què?

Blair. Quina ràbia. Com que Nova York no se'n sortia, el suport nordamericà ha anat a parar a Londres. I els nordamericans, amb el gran Bush al capdavant, li deu haver fet un cop de mà al seu amic Blair, que tants serveis presta a Europa als interessos dels Estats Units.

Afortunadament, no haurem de suportar fins al 2012 un bombardeig mediàtic diari de Madrid. El fracàs escampa el fantasma de l'ofec mediàtic. Hauria resultat irrespirable, un ambient amb la capital espanyola seu olímpica. Set anys d'insuportable convivència amb la televisió, la ràdio i la premsa. I vulguis o no, tampoc és qüestió d'emprenyar-se cada dia a l'hora d'informar-te. Quan arribi el 2012 ja veurem els Jocs.


       

6 de juliol de 2005

Febre estatutària.

Ha vingut a Barcelona la vicepresidenta de l'Estat per recordar-nos, entre d'altres, que el fraccionament identitari d'Espanya no és aconsellable i per llegir-nos una mica la cartilla. Que ens calmem, perquè ja n'hi ha prou de sotmetre el ciutadà a tanta "fatiga civil" amb el debat territorial, estatutari i identitari. És com si Fernández de la Vega (a la foto, d'Efe) pretengués seguir les mateixes passes que el ministre Sevilla, que dia sí i dia també es dedica a llençar aigua al vi del nou Estatut de Catalunya. Fins i tot, Pasqual Maragall ha advertit l'executiu espanyol (governat pels seus companys del PSOE) que no interfereixi en la reforma estatutària i que pari amb les "injerències" constants.

Reconec el cansament en pròpia persona. Sóc un d'aquests catalans que hauria respost a l'enquesta de la Generalitat dient que el nou Estatut no figura entre les meves principals preocupacions personals. Però que el procés i la complexitat de tot plegat no es faci perdre de vista quin és l'horitzó. I, per Catalunya, semblava que l'horitzó era abandonar el pactisme de Pujol per assolir un marc jurídic més potent i còmode en què l'encaix amb Espanya i dins de l'Estat permetés acabar amb el victimisme i la reclamació diària. Era allò del canvi que ens havien promès els promotors del pacte del Tinell.

Però si Fernández de la Vega, la primera vicepresidenta espanyola de la història, està preocupada pel debat territorial i identitari que es vagi preparant. El BNG insisteix novament que la reforma de l'Estatut de Galícia és una condició innegociable que haurà de figurar en el pacte de govern si el socialista Emilio Pérez Touriño vol rellevar Fraga i presidir la Xunta. Això de l'Espanya plural té aquestes coses, aquests maldecaps. És emprenyador, però què hi farem? O s'agafa el toro per les banyes, o molt patirà la vicepresidenta. Potser li ha tocat fer el paper del barrufet rondinaire mentre Rodríguez Zapatero evidencia una tranquil·litat i autosatisfacció envejables, la veritat.


       

6 de juliol de 2005

Traca final per Madrid 2012.

Aquest migdia se serà on es faran els Jocs Olímpics del 20012. La veritat és que dormiré igualment, tot i el suspens mediàtic al qual ens han abocat. He passat de l'equidistància a una certa reticència a una eventual victòria madrilenya. I ara confesso que no és res més que pur egoïsme. Tant li fot si els Jocs de Madrid aportarien beneficis a Catalunya o no. El plantejament, poques hores abans que se sàpiga qui guanya la batalla olímpica, és pensar en el bombardeig mediàtic al qual estaríem sotmesos fins el 2012 si finalment els Jocs van a parar a la capital espanyola. Us imagineu cada dia haver de suportar els espais esportius dels informatius, l'allau d'impactes amb interessos econòmics, polítics i, de retruc, esportius. Inimaginable. Insuportable. Més val que tot plegat quedi en una foto ben maca com aquesta (amb ZP, Aguirre i Ruiz-Gallardón), que pretén visualitzar una unitat relativa entorn de la candidatura madrilenya. Aguirre i Ruiz-Gallardón no es poden ni veure, essent tots dos del mateix partit (PP). I Zapatero ha hagut d'anar a Singapur perquè, si perd Madrid, no sigui dit que el govern de l'Estat i ell en persona no hi han posat de la seva part. És a dir, hipocresia.
       

6 de juliol de 2005

Piqué afluixa, però ja ha picat.

Com deia ahir, Piqué no tindria cap inconvenient a desdir-se o a matisar les seves paraules. Ho ha fet. Ha demanat disculpes, però segueix sense baixar del burro en el sentit que el PP necessita ampliar el seu ventall i mirar més de cara al futur que no pas al passat. Piqué inclús a tret pit dient que està disposat a dimitir si Rajoy li ho demanés. El líder català del PP fa allò tan propi dels executius o empresaris agressius que es fiquen en política. Va de perdonavides. Sempre et recorden que estan fent un sacrifici pel bé comú, i que ficats en política estan perdent diners.

Doncs, si Piqué (a la foto d'Efe, amb Acebes el 2001 quan eren ministres) realment se sent incòmode amb el PP caspós que ha heretat del seu amic i antic cap d'executiu José María Aznar, només ha de fer una cosa: plegar. Anar-se'n a casa, és a dir, a l'empresa privada a guanyar molts diners i més qualitat de vida. Sempre la mateixa cantarella.

Una altra cosa és que el dirigent català del PP pretengués un cop d'efecte amb segones intencions. Tira la pedra, amaga la mà, demana disculpes, treu una mica de pit per no quedar del tot malament, genera mal rotllo al carrer Génova i a esperar... Com a estratègia, només em falla pel context català, ja que possiblement Piqué necessitarà algun suport intern al partit per defensar una postura del PP més favorable a la reforma estatutària a Catalunya que la que tindrien els seus amics Acebes i Zaplana des de Madrid. Temps al temps.


       

5 de juliol de 2005

Quan parlen de possibilisme, tremolo.

Quan els dirigents d'ERC parlen de possibilisme, en plena batalla negociadora pels serells del nou Estatut, jo tremolo. És una música que encara m'és molt familiar. Em ve al cap el possibilisme i el pactisme de Pujol i companyia, el peix al cove del nacionalisme català que anava a Madrid amb el paper del victimisme ben après. Ara ERC té una oportunitat històrica d'aixecar el llistó nacional en el nou Estatut, i de no sotmetre's al sostre uniforme que volen imposar des de Madrid, ja sigui des del carrer Ferraz, des de la Moncloa o des d'on sigui. La qüestió és que molts catalans havien trempat (perdoneu l'expressió) amb la nova etapa, amb els reptes de país, amb el relleu polític, la nova etapa, etcètera. I sembla que s'acosta l'hora de la veritat, l'hora dels resultats. No s'hi valen excuses. No s'hi val a badar. Carod i Puigcercós tenen la paella pel mànec. Tenen la paella del tripartit català, amb la foto de fons del pacte del Tinell. Tenen la paella del suport parlamentari al PSOE, amb el festeig d'ERC i el PSC com a música de fons, amb les complicitats dels pactes d'Estat entre Puigcercós i Zapatero.
       

5 de juliol de 2005

La descoberta de Piqué.

Josep Piqué, l'exministre d'Aznar i exportaveu del govern del PP, ha fet una gran descoberta. Ha dit que Acebes i Zaplana són el passat del partit i que cal una nova etapa al PP. Aquesta obvietat es veu que ha aixecat una gran polseguera a Madrid, i ha hagut de sortir el propi afectat (Acebes, que és secretari general del PP) i fins i tot el màxim dirigent del partit, Mariano Rajoy, per parar-li els peus al dirigent català del PP. L'han acusat de ballar-li l'aigua al PSOE i de fomentar els personalismes per posar en crisi la unitat del partit.

Una afirmació tan innocent com aquesta (tan innocent que avui mateix Piqué se'n pot desdir o matisar-la dient que se l'ha malinterpretat o que no ho volia dir així ben bé) ha provocat que al carrer Génova se n'enrecordessin de la família més directa de l'exministre català (a la foto d'Alberto Estévez, en una intervenció al Parlament de Catalunya). És evident que amb Zaplana, Acebes, Trillo, etc, el PP no anirà enlloc. De fet, després del fracàs a Galícia ni tan sols Rajoy té el càrrec de presidenciable conservador assegurat. Perquè si el PP no fa una bona bugada i intenta recuperar el centre (encara que sigui de manera poc espontània i voluntària) no se'n sortirà davant d'un ZP que no para de somriure i a qui totes li ponen. I més si inclús els seus adversaris es comencen a llençar en públic els plats pel cap.


       

fotos

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2019, Saül Gordillo     Crèdits