bloc sense fulls

20 d'abril de 2020

Torna L'apocal·lipsi a El matí de Catalunya Ràdio la sisena setmana de confinamentLa novetat de la programació de Catalunya Ràdio de la sisena setmana de confinament pel coronavirus és el retorn a 'El matí de Catalunya Ràdio' d'Elisenda Carod, Elisenda Pineda i Charlie Pee amb 'L'apocal·lipsi del matí de Catalunya Ràdio', el concurs que les últimes setmanes s'havia reubicat en format reduït i confinat a les tardes amb 'Estat de Gràcia'. El format continuarà sent confinat, és a dir, que les Elisendes, la Charlie i els concursants intervindran des de les seves cases, i tota la preparació prèvia es continuarà fent amb teletreball. Aquesta setmana, doncs, es retroben 'les apocal·líptiques' amb Mònica Terribas cada migdia. Divendres a la nit es manté el retorn de la setmana passada de 'La finestra indiscreta' d'Àlex Gorina també en versió confinada.
 

       

19 d'abril de 2020

El confinament pel coronavirus impulsa Mitjans Digitals de TV3 i Catalunya Ràdio

Encetem la sisena setmana de confinament, i ja hi ha algunes lliçons que podem treure d'aquest temps fent teletreball i potenciant els continguts de TV3 i Catalunya Ràdio a la web, les apps i les xarxes socials. Tots els professionals dels Mitjans Digitals de la ràdio i la televisió públiques estan fent teletreball des del primer dia de l'estat d'alarma pel coronavirus. Durant aquest temps, la màquina de Mitjans Digitals de TV3 i Catalunya Ràdio (CCMA) no només no s'ha aturat sinó que ha treballat a ple rendiment impulsant la inevitable aposta digital afegida que els mitjans públics hem hagut d'assumir durant aquesta crisi. Una situació excepcional en què els ciutadans han confiat preferentment en TV3 i Catalunya Ràdio per informar-se de la crisi del coronavirus.

Aquestes sis setmanes –i les que vindran– Mitjans Digitals ha mantingut el full de ruta dels seus projectes del 2020 i, a més, ha pogut incentivar noves accions digitals i participatives en un intent d'estar a l'alçada de les circumstàncies internes i del país. El salt que TV3 ha fet aquestes setmanes a la xarxa és espectacular en termes de continguts i de servei. En dono detalls en aquest text. I Catalunya Ràdio, per exemple, ha estrenat nou disseny web i l'oferta de podcasts als assistents de veu Alexa d'Amazon –essent la primera emissora del país a prestar aquest servei– en plena crisi del coronavirus, i mentre l'acció a xarxes socials ha estat més intensiva i decisiva que mai a la ràdio i la televisió. Cal recòneixer el compromís i la professionalitat dels companys de Mitjans Digitals, començant per l'adjunta a la direcció, Geni de Vilar, i la resta de l'equip. També els editors digitals de TV3, Jordi Salvat, i de Catalunya Ràdio, Ferran Auberni, i els seus companys de redaccions. Sou enormes.  Què ha fet TV3 a nivell digital durant el confinament?

S'ha reforçat l’oferta de 'lives' a xarxes socials.

Dilluns: Instagram live amb les actrius de Les de l’hoquei.
Dimarts: Facebook live de L’ofici de viure, amb Gaspar Hernàndez i diversos especialistes responent en directe preguntes de l’audiència i donant eines psicològiques i emocionals per al confinament.
Dimecres: Instagram live amb actors del Com si fos ahir.
Dijous: Instagram live amb presentadors de programes de TV3.
Dijous: Facebook live de Quan arribin els marcians, conduït per periodistes culturals de TV3 i amb artistes convidats.

Vídeos exclusius digitals Dies de Coronavirus.

Cada dia, un resum dels continguts emesos per TV3 relacionats amb el coronavirus. La selecció es fa des d’un prisma d’històries personals i afectació social més que no pas des de la voluntat de ser un seguiment de l’actualitat. Es publiquen a TV3alacarta (web, app i SmartTVs) i també de forma nadiva a xarxes socials.

Articles Preguntes i respostes sobre el Coronavirus.

TV3, a través dels seus entorns digitals, tant tv3.cat com 324.cat, publica articles en clau divulgativa per donar resposta a preguntes concretes sobre el coronavirus. Per exemple, què passa amb la custòdia compartida durant el confinament, o com compensar la manca de vitamina D provocada pel confinament a casa. Cada article és una pregunta concreta. Tots tenen un tractament formal i gràfic comú.

Reflexions des del confinament, l’anàlisi dels periodistes de TV3.

Els periodistes de TV3, tant presentadors com especialistes o corresponsals, aporten reflexions diverses sobre la situació de crisi i confinament derivada pel coronavirus en un seguit d’articles publicat als mitjans digitals de TV3, tant a tv3.cat com 324.cat. Tots tenen un tractament formal i gràfic comú.

Mapes i gràfiques interactives pel coronavirus per la web del 324.cat.

Zona zàping, contingut extra digital. Vint setmanals exclusius digitals. Premiere a Youtube i Facebook de TV3, i després a TV3alacarta.

Aposta digital (web de programa, presència a xarxes, etc.) per l’estrena dels programes: Primera línia, Jo també em quedo a casa, Les de l’hoquei (presència forta a Instagram, creació d’stickers) i Tabús.

Accions #JoEmQuedoACasa

S'han potenciat les receptes del Cuines, amb una selecció de receptes de cuines especialment assenyalades per fer a casa durant aquests dies.
S'han potenciat sèries i pel·lícules d’arxiu a TV3alacarta.
S'han potenciat obres de teatre i òperes a TV3alacarta.
Col·lecció Actuacions Confinades, amb un recull d’actuacions musicals fetes des del confinament que s’han emès a diversos programes de TV3.
Col·lecció d’Instagram Stories recollint propostes d’activitats per fer a casa (TV3). 
Col·lecció A casa, mou-te!, amb les recomanacions d’esports emeses al Telenotícies.

Estrena vova versió optimitzada de l’app de TV3 per a televisors Samsung.

Integració continguts informatius (sumari Telenotícies i previsió d’El Temps) al News Briefing de Google.

Super3

Aposta digital (web de programa, presència a xarxes, etc.) per l’estrena de: Wowzzy Babbom!, Dinàmiks, Manduka i Món Maker (estrena a principis de maig, amb estratègia digital forta).
Nous stickers per enviar postals als amics: Vull tornar a jugar amb tu.
InfoK: Accions amb contingut genera per usuari i challenge diari.
Especial avis: recull-homenatge de contes del programa Una mà de contes on els avis i les àvies són protagonistes.
Estrena nova app Super3 per a FireTV d’Amazon.
S'està preparant la presència del canal a Instagram, prevista a finals d’abril.Què ha fet Catalunya Ràdio a nivell digital durant el confinament?

Docusèrie Confinats al canal de Youtube d’Adolescents iCat, protagonitzada per adolescents que narren el seu confinament. 
 
Podcast Coronavirus: pandèmia global.

Podcast temàtic que recull tot el que emet Catalunya Ràdio al voltant de la pandèmia, sigui un programa, una secció, una entrevista o un tall d’àudio. Està disponible a les plataformes de podcast habituals.

Sèrie de microcàpsules Diccionari Adolescent-Adult, al canal de Youtube de Catalunya Ràdio, amb Juliana Canet i Roger Carandell, que tradueixen les paraules que hem de saber si no ens volem quedar desfasats. Crush, hype, cringe… i tres paraules noves cada setmana.

Accions #JoEmQuedoACasa.

Quiz joemquedoacasa (un per setmana).
Col·lecció Converses inspiradores, amb recull d’entrevistes de l’arxiu de Catalunya Ràdio.
Creació d’articles de recomanació cultural firmats per periodistes i prescriptors del grup d’emissores, com Filmoteca d’emergència firmada per Àlex Gorina.
Estrena Parlem de futbol al canal de Youtube de Catalunya Ràdio, amb resums de les millors entrevistes de Ricard Torquemada a personalitats del món del futbol.

Facebook live de L’ofici de viure, amb Gaspar Hernàndez i dos col·laboradors responent en directe les preguntes de l’audiència

Club de la Mitjanit, versió Home Edition. Premiere al canal de Youtube de Catalunya Ràdio i Facebook live a Esport3.
 
Nou disseny pàgina inicial web Catràdio.

Nova skill per Alexa d’Amazon amb els podcasts de Catalunya Ràdio.

Nova línia gràfica al canal de Youtube de Catalunya Ràdio.

Versió en text de temes que s’han emès a la ràdio, com l'informe de Xavier Sala-i-Martín o Fets o Fakes.

Estrena del filtre amb cara de gat per Instagram del programa iCat Kids.
 

       

16 d'abril de 2020

Catalunya Ràdio, Catalunya Música i iCat omplen el cap de setmana amb programes fets a casaEl teletreball i l'anomenada 'ràdio confinada' són, probablement, una de les oportunitats i de les lliçons que haurem de treure de la crisi del coronavirus. Aquest cap de setmana Catalunya Ràdio, Catalunya Música i iCat recuperen part de la seva programació habitual gràcies al teletreball i a l'enregistrament d'alguns continguts des de casa dels realitzadors. El retorn de bona part dels programes de Catalunya Ràdio i de les emissores musicals iCat i Catalunya Música serà aquest cap de setmana una realitat gràcies a l'esforç que molts dels nostres professionals i col·laboradors estan fent per adaptar-se a les noves circumstàncies, i especialment gràcies a la feinada i imaginació que hi posen els tècnics de la casa, que aquests dies fan (encara més) miracles amb connexions en directe, línies i gravacions.

Quines novetats ofereix el Grup d'Emissores de Catalunya Ràdio aquest cap de setmana? No són poques. Aquest divendres a les 23.00 hores torna a l'antena La finestra indiscreta d'Àlex Gorina feta des del confinament. També torna a l'antena Les dones i les dies de Montse Virgili, aquest dissabte a les 23.00. Teletreball i confinament. Els de Gorina i Virgili s'afegeixen a programes com Ciutat Maragda de David Guzmán (dissabte, 20.00 hores), que ja s'emet des de l'inici de la crisi gràcies al teletreball i com a suport especial a l'emergència cultural arran del coronavirus. L'altre programa fet des de casa és Revolució 4.0 de Xantal Llavina, que aquest cap de setmana guanya un dia més d'emissió (dissabte i diumenge a les 22.00 hores) per l'èxit del consultori laboral per a petites empreses, emprenedors i autònoms que vam engegar la setmana passada.Dissabte i diumenge a les 16.00 hores (la mateixa franja horària que de dilluns a divendres), reemetem un dels triomfs de la 'ràdio confinada' de Catalunya Ràdio que està fent molt bon servei públic, el 'Popap escolar' de Mariola Dinarès adreçat als alumnes i la comunitat educativa. Una aposta, un programa nou de fet, que vam fer a la ràdio pública des dels primers dies de confinament gràcies a la versatilitat de Dinarès i del seu equip, i que ha tingut una excel·lent rebuda entre l'audiència, els estudiants i els educadors.

Catalunya Música es puja al carro dels programes confinats

Aquest cap de setmana Catalunya Música incorpora a la seva graella dos programes fets des del confinament dels nostres col·laboradors i realitzadors. Tornaran a sonar per Catalunya Música Els homes clàssics d'Albert Galceran i Pedro Pardo, i El taller del lutier de Pere Andreu Jariod, coincidint amb el cinquè cap de setmana de confinament. 'Els homes clàssics' torna a la graella de Catalunya Música amb un format elaborat des de casa, aquesta diumenge a les 10 del matí, un horari que connecta amb el programa especial 'Afinats' que l'equip de Catalunya Música fa cada dia confinadament de dilluns a divendres. Galceran i Pardo ens portaran, diumenge a les 10.00 hores, un programa en què maridaran música i literatura a les portes d’un 23 d’abril que enguany serà molt diferent. 'El taller del lutier' acompanya els oients de Catalunya Música cada setmana des de fa cinc temporades, i dissabte a les 10.00 hores tornarà a l'antena gràcies al teletreball del nostre col·laborador Jaroid.Catalunya Música ha fet un gran esforç en aquestes circumstàncies excepcionals. Des del 6 d'abril, cada dia a les 10.00 hores, emet el programa especial de confinament 'Afinats', un magazín matinal a cinc veus elaborat des de casa amb l’objectiu d’obrir una finestra d’actualitat i proximitat amb els oients de Catalunya Música mentre duri aquesta etapa de confinament i la graella del canal no pugui oferir la programació habitual. 'Afinats' ofereix continguts que van des de les històries sobre obres clàssiques que ens porta Joan Vives fins a les entrevistes d’Albert Torrens a personatges de l’actualitat, passant pels reportatges sobre músiques del món de Marta Lanau o el joc musical que proposa diàriament Olga Cardús. Tot plegat coordinat i presentat per Ester Pinart.

iCat es creix en el confinament

Si hi ha una emissora que ha demostrat capacitat d'adaptació a l'entorn i potència per superar les adversitats, aquesta és iCat, que des de la segona setmana de confinament emet diàriament a les 9.00, amb reemissió a les 18.00 per iCat i a les 22.00 per Catalunya Ràdio, un programa pensat per ajudar el sector cultural, iCat a casa, que presenta Albert Miralles posant en valor totes les veus i el talent de l'emissora. 'iCat a casa' ha estat el punt de trobada de l'escena musical i cultural del país aquests dies, més enllà de les accions individuals a les xarxes socials, que han estat moltes i prou rellevants. Miqui Puig ha fet els seus Pista de fusta confinats cada dia, sense fallar, i a aquest tipus de format s'hi sumen aquest cap de setmana altres programes d'iCat que tornen a la graella del cap de setmana gràcies al teletreball dels col·laboradors de l'emissora. Tornen a la programa d'iCat aquest cap de setmana Sona 9 de Lluís Gendrau, Jazz Watussi de Dani Nel·lo i Casa Babylon de Marc Isern i Rubèn Sierra, i de Songhunter de Raül Hinojosa, i ho fan en el seu horari habitual, i sempre disponibles a l'app i la web.Agraïments

Sempre faig agraïments als professionals, ho he fet des del primer dia d'aquesta crisi, però aquest cop voldria reconèixer i agrair la feina que fan els caps de continguts i coordinadors de les emissores musicals i culturals, per treure energies i imaginació i aconseguir que tants companys i companyes puguin mantanir-se a l'antena i en l'entorn digital actius i presents des del primer dia malgrat les adversitats. Confinament, teletreball, però també molt de talent i un compromís extraordinari de part de tothom, però canalitzat i coordinat per animals de ràdio i grans professionals com Jordi Borda, Santi Faro, Laura Marín, Carles Aledo i Pilar Cugat. Que aquest cap de setmana Catalunya Ràdio, Catalunya Música i iCat ofereixin els continguts que oferiran assemblant-se tant a la graella habitual en un context tant excepcional i advers és, en molt bona part, gràcies a ells. I que en l'entorn digital això sigui visible i més útil que mai, és mèrit també de l'equip que coordina Ferran Auberni. A tots ells, i a tots els professionals i col·laboradors de la casa, moltes gràcies. Agraïment i admiració.

(Post publicat al blog En sintonia)
 

       

16 d'abril de 2020

Catalunya Ràdio, l'emissora preferida per la població per informar-se sobre la crisi del coronavirusUn estudi publicat per la Universitat Ramon Llull sobre el consum de mitjans durant la pandèmia del coronavirus situa TV3 i Catalunya Ràdio en els primers i llocs del rànquing dels mitjans preferits per la població per informar-se.

A l'estudi, fet pel grup de recerca Digilab, de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna, hi destaca el fet que la crisi del coronavirus ha provocat que el 78% dels ciutadans s'informin més que no ho feien abans: el 90% s'informa com a mínim un cop al dia, i el 52% tres vegades el dia o més; quan abans de la crisi només ho feia el 28%.

De l'enquesta es desprèn que la gent tendeix a refugiar-se en els mitjans coneguts. I, d'entre els mitjans que desperten més confiança a l'hora d'informar-se, hi destaca TV3 en primera posició, que tria el 66,4% dels enquestats. En tercera posició, i triada pel 19,6% de la població, hi ha Catalunya Ràdio, que és, a més, la primera emissora de ràdio de la llista.

CCMA: TV3 i Catalunya Ràdio, entre els mitjans preferits per la població per informar-se sobre la crisi del coronavirus
 

       

15 d'abril de 2020

Catalunya Ràdio incorpora els seus podcasts als assistents de veu AlexaCatalunya Ràdio és la primera emissora del país a incorporar els seus podcasts als assistents de veu Alexa d'Amazon. Des d'aquesta setmana, la ràdio pública ha millorat la seva presència a Alexa amb l'oferta dels continguts emesos per l'emissora, de tal manera que els usuaris podran escoltar programes i seccions a la carta a través dels assistents de veu a més dels directes de les quatre emissores (Catalunya Ràdio, Catalunya Informació, iCat i Catalunya Música).

Els podcasts es poden demanar amb la comanda de veu "Alexa, Catalunya Ràdio podcast". A través de la veu i seguint un diàleg senzill, es poden buscar els podcasts dels diferents programes i seccions de Catalunya Ràdio. La "skill" incorpora funcionalitats per completar l'experiència: permet avançar i retrocedir en la reproducció i en la llista de podcasts del programa o secció i reiniciar l'àudio des del començament. L'experiència s'ha dissenyat perquè la "skill" es pugui adaptar a l'ús que en fa l'usuari.

L'aplicació de Catalunya Ràdio per a Alexa es va estrenar el setembre de l'any passat amb molt bona rebuda. Va ser la primera emissora generalista en català a oferir una "skill" pròpia a Amazon, i al març ha tingut més de 140.000 reproduccions. El passat novembre es van estrenar les "skills" per escoltar els directes de la resta d'emissores del grup: Catalunya Informació, iCat i Catalunya Música. Properament, aquestes aplicacions també permetran escoltar els podcasts dels seus programes i seccions.

Catalunya Ràdio: Els podcasts de Catalunya Ràdio arriben als dispositius amb Alexa
 

       

14 d'abril de 2020

Catalunya Informació retorna la cinquena setmana de confinament

La novetat de la programació de Catalunya Ràdio la cinquena setmana de confinament pel coronavirus és el retorn del 'Tot costa' amb una hora diària, de 19.00 a 20.00 hores, amb Jordi Costa i Sònia Gelmà. Catalunya Informació recupera l'antena pròpia de 12.00 a 14.00 i de 16.00 a 20.00, i manté l'antena conjunta amb Catalunya Ràdio de 6.00 a 12.00 amb 'El matí de Catalunya Ràdio', de 14.00 a 16.00 amb 'Catalunya migdia', i de 20.00 a 22.00 amb 'Catalunya nit'. La nova franja de migdia de Catalunya Informació comptarà amb Marta Romagosa, mentre que les 4 hores de la tarda comptaran amb Neus Bonet. El Grup d'Emissores de Catalunya Ràdio manté la major part dels seus professionals fent teletreball i no abaixa la guàrdia amb les mesures de prevenció per preservar la salut dels seus professionals.

Comunicació 21: Catalunya Informació recupera part de la programació pròpia
Cataluya Ràdio: Catalunya Informació torna a l'antena
 

       

6 d'abril de 2020

665.000 gràciesLa primera onada de l’EGM del 2020 ens ha donat uns resultats satisfactoris d’audiència, que vull compartir amb vosaltres. Els 665.000 oients diaris suposen un creixement del 18% respecte de l’onada anterior. Molt per sobre del creixement que experimenta la ràdio generalista (5%) i de la nostra competència directa (8%). Catalunya Ràdio recupera oients al matí i es torna a situar per sobre del mig milió de seguidors, té l’informatiu més escoltat del país, el “Catalunya migdia” amb Òscar Fernández; experimenta un creixement notable a la proposta de les tardes (“Estat de Gràcia”, “APM?”, i “Tot Costa”), i és l’emissora més escoltada a les demarcacions de Lleida i Tarragona. Catalunya Informació obté un registre molt bo, així com iCat i Catalunya Música. 

En condicions normals, estaríem celebrant unes xifres com aquestes i, sobretot, el potencial esperançador que insinuen per al futur. Però no vivim en normalitat. La crisi del coronavirus ens ha recordat a tots la naturalesa de la nostra existència, que no és cap altra que el lideratge en servei públic. I aquest lideratge, l’estem exercint tots plegats des del minut 1 de la crisi. Estem treballant en condicions extremes, amb companys de feina impactats pel virus o en alguns casos amb familiars afectats per la malaltia. 

Alguns sou a casa fent teletreball, altres veniu cada dia a la ràdio per fer possible aquesta missió de servei públic en les condicions més difícils. A tots vosaltres, gràcies. Estem fent ràdio. Bona ràdio. I estem adaptant la nostra oferta a les necessitats del moment. Informant quan toca i acompanyant amb entreteniment un país que viu les 24 hores del dia confinat a casa seva. Fins i tot hem incorporat un contingut educatiu com el “Popap Escolar”, que la Mariola Dinarès emet des de casa seva cada tarda de 16:00 a 17:00. No em vull deixar d’esmentar aquests dies l’esforç del personal de l’àrea tècnica, imprescindible perquè es faci aquest miracle de la ràdio feta des de casa o des de Diagonal 614, superant tots els handicaps possibles. 

Per tant, felicitats a tothom per les bones dades d’audiència d’aquesta onada. Us dono l’enhorabona per la feina que estem fent davant d’una crisi com aquesta i comparteixo amb vosaltres l’esperança que ben aviat podrem tornar a centrar-nos a millorar les dades perquè haurem tornat a la normalitat.

Saül Gordillo
Director

       

2 d'abril de 2020

Nova programació de Catalunya Ràdio i Catalunya Informació pel coronavirus (tercera setmana confinament)Mantenim l'estructura de la programació de la segona setmana de confinament en la tercera setmana, i seguim amb l'antena conjunta de Catalunya Ràdio i Catalunya Informació. Les emissores iCat i Catalunya Música mantenen la programació enregistrada i s'han sacrificat els directes. A Catalunya Ràdio i Catalunya Informació, l'aposta per l'educació amb el 'Popap escolar' de Mariola Dinarès de 16.00 a 17.00 hores i per la cultura amb 'iCat a Casa' d'Albert Miralles, que s'emet a les 9.00 i les 18.00 hores per iCat i també a les 22.00 hores per Catalunya Ràdio, es mantenen com a apostes de servei públic. Tots els realitzadors fan els programes des de casa seva, en teletreball, a excepció de Mònica Terribas ('El matí de Catalunya Ràdio'), Xavier Solà ('La nit dels ignorats 3.0') i Adam Martín ('Estat de Gràcia'), que ho fan des de Diagonal 614.
 

       

24 de març de 2020

Nova programació de Catalunya Ràdio i Catalunya Informació pel coronavirus (segona setmana confinament)Un programa diari de 16.00 a 17.00 per a escolars confinats a càrrec de Mariola Dinarès (Popap escolar) i un programa diari de cultura d'Albert Miralles (iCat a Casa), ambdós fets íntegrament per teletreball, s'incorporen aquesta segona setmana de confinament a la graella pel coronavirus de Catalunya Ràdio i Catalunya Informació. Es redueixen tres hores diàries d'informatius en directe i s'incorporen les dues apostes de servei públic (comunitat educativa i sector cultural) per dossificar els efectius i disposar de la major part del personal fent teletreball.
 

       

15 de març de 2020

Nova programació de Catalunya Ràdio i Catalunya Informació per la crisi del coronavirus

 
La direcció de Catalunya Ràdio ha adoptat aquest diumenge la decisió de concentrar els recursos de les quatre emissores, prioritzar el servei públic i garantir la informació, i prevenir el contagi del coronavirus entre els nostres professionals. Des d'aquest dilluns, 16 de març, s'unificaran les antenes de Catalunya Ràdio i Catalunya Informació. Aquesta mesura s'afegeix a l'adoptada ahir, dissabte, de modificar la programació d'iCat i Catalunya Música, aturant l'activitat en directe i posant en funcionament una programació enregistrada a les dues emissores musicals que també conté contingut cultural. La prioritat dels canvis de programació al Grup d'Emissores de Catalunya Ràdio (Catalunya Ràdio, Catalunya Informació, iCat i Catalunya Música) és blindar el servei públic i preservar els nostres professionals seguint les consignes donades per les autoritats per la crisi del coronavirus.
 
Des d'aquest 16 de març, Catalunya Ràdio i Catalunya Informació es converteixen en un única antena per concentrar tot l’esforç dels serveis informatius. Queden anul·lats els processos de producció relacionats amb iCat i Catalunya Música. Els recursos es concentraran en Catalunya Ràdio i Catalunya Informació en emissió conjunta, i en tot moment s’actuarà amb el criteri de prevenció del contagi entre els nostres treballadors.
 
Catalunya Ràdio anul·la els processos de producció relacionats amb els seus programes no diaris, de la graella digital i els que s’emeten gravats en qualsevol format. Els recursos es prioritzen a la nova programació de Catalunya Ràdio i Catalunya Informació en emissió conjunta amb motiu d'aquesta pandèmia. També queda alterada, fins a nou avís, la distribució física de la redacció d’informatius i es mantindrà una distància de dos metres entre els llocs de treball. Comandament únic (direcció de la ràdio, direcció de continguts i direcció d’informatius) i tot l’esforç de mínims dedicat a la gestió de la crisi.
 
Des d'aquest dilluns també s’evitaran els concursos per antena, ja que suposa que els oients hagin de venir a Diagonal 614 a buscar els premis. Eliminem els consursos fins a nova ordre. Una decisió que s'afegeix a la ja adoptada anteriorment, el passat 11 de març, de suspendre les sortides de programes amb públic, les visites escolars a l'emissora i els grups d'oients a l'estudi 1 (Catalunya Ràdio) i l'estudi 2 (iCat).
 
Servei públic i informació
 
Catalunya Ràdio i Catalunya Informació en emissió conjunta mentre duri la crisi del coronavirus preservant els butlletins horaris sempre que no s’emeti en el format habitual de Catalunya Informació. En aquest cas, prevaldran els titulars tradicionals de Catalunya Informació. La prioritat absoluta per sobre de totes és garantir a la ciutadania la informació imprescindible relacionada amb aquesta crisi. Des del rigor i la vocació de servei públic.
 
Cada comparexença de les autoritats sanitàries o d’ordre públic de la Generalitat o del govern espanyol s’ha de sentir en directe. És per això que tot i minvar els recursos per un esforç de prevenció i compliment de la normativa per combatre el virus, la voluntat és preservar una programació de 24 hores en directe. Oberta sempre, i sense excuses, a comparexences d’interès públic.
 
No abandonem l’entreteniment ni els continguts culturals en un moment en què tot el país viu des de casa la situació actual. Amb les escoles i universitats tancades, la voluntat de la ràdio pública és combinar la informació de servei amb entreteniment de qualitat i continguts per a tots els públics que acompanyin als nostres oientes. El fil conductor entre tots els programes en directe ha de ser la participació dels oients pels canals que siguin (telèfon, correu, xarxes socials i missatgeria instantània). En aquest sentit, s’ha activat el canal de Catalunya Ràdio a Telegram (app de missatgeria instantània) en format informatiu, dedicat exclusivament a la crisi del coronavirus. A dia d’avui és un complement ideal per relacionar-nos a l’oient en un entorn complex com el que ens toca gestionar, més enllà de la web i les apps pròpies.
 


Nova graella de Catalunya Ràdio
 
- 06:00 a 13:00. El matí de Catalunya Ràdio, amb Mònica Terribas.
- 13:00 a 14:00. Popap especial coronavirus, amb Mariola Dinarès.
- 14:00 a 17:00. Catalunya migdia, amb Òscar Fernández i Empar Moliner.
- 17:00 a 20:00. Estat de Gràcia, amb Roger de Gràcia i els serveis informatius.
- 20:00 a 22:00. Catalunya nit, primera part, amb Kilian Sebrià.
- 22:00 a 00:00. Catalunya nit, segona part, amb Laura Rosel.
- 00:00 a 03:00. La nit dels ignorants 3.0, amb Xavier Solà.
- 03:00 a 06:00. Blocs de Catalunya Informació.
 
'El Matí de Catalunya Ràdio' està dedicat històricament al servei públic, i a partir d'aquest dilluns accentuarà encara més aquesta vocació amb Mònica Terribas. Desapareix l’hora final dedicada al concurs i l’humor, amb Elisenda Carod, Elisenda Pineda i Charlie Pee.
 
'Popap' es farà gairebé íntegrament en teletreball a partir de dimarts. Mariola Dinarès, des de casa seva, pot organitzar l’equip del programa utilitzant les eines trecnològiques a l’abast per fer teletreball i emetre des de fora de Diagonal 614. Només aquesta decisió ja suposa tot un missatge de la ràdio pública enmig de l'actual situació de crisi. El 'Popap' desenvoluparà tutorials per acompanyar de manera digital els ciutadans confinats a casa.
 
'Catalunya migdia' allarga una hora, fins a les 17.00, assumint que en aquella franja horària es concentren moltes de les compareixences públiques que posteriorment necessitaran d’anàlisi.
 
'Estat de Gràcia' en una situació d'estat d'alarma. Serà la part de la programació dedicada a l’entreteniment. Un company d’informatius s’incrustarà a la direcció i a la presentació del programa per garantir que cada última hora serà explicada com toca i assegurar una bona connexió amb la redacció d’informatius. 'Estat de Gràcia' guanya una hora i es dota de recursos d’altres programes en teletreball, com els 3 integrants de l’'APM?', els presentadors del 'Tot Costa', que també es connectaran a distància, i els presentadors dels 'Adolescents iCat', que també hi col·laboraran amb contingut adreçat al públic jove, que també pateix la situació. Les 3 presentadores del concurs 'L’apocal·lipsi d'El matí de Catalunya Ràdio' també es poden connectar.
 
'Catalunya nit', amb Kilian Sebrià des de les 20.00 i fins a les 22.00, i amb Laura Rosel des de les 22.00 i fins a les 0.00. El programa guanya dues hores diàries. El passat 12 de març vam anunciar que Laura Rosel presentaria durant tota aquesta setmana unes nits temàtiques sobre el coronavirus. L'ampliació horària, en detriment del programa esportiu 'El club de la mitjanit' de Francesc Garriga i Laia Tudel, que salta de la graella, queda consolidada fins que l'actualitat obligui a redefinir aquests canvis de graella.
 
'La nit dels ignorants 2.0', de Xavier Solà, jugarà aquests dies un paper rellevant. Considerem important que es mantingui el format perquè els oients es pugin expressar telefònicament. Com sempre aquests dies, la informació segueix sent la prioritari, i els serveis informatius habilitaran la manera perquè sempre que hi hagi novetats s’expliquin a l'antena. A l’estil del que ja ha passat amb el temporal Glòria o altres moments d’emergència informativa. Xavier Solà disposarà de 3 hores diàries per a la participació dels oients.
 
No descartem improvisar un 'Tot Costa' especial, amb Jordi Costa i Sònia Gelmà, si es produeix la circumstància que s’anul·li la temporada de la Champions League. Com que seria un subjecte protagonista informatiu de primer nivell relacionat amb la pandèmia, plantegem aquesta possibilitat i reservem els recursos per si es produeix. Es tracta, en definitiva, de preservar el servei públic, garantir informació i entreteniment en dosis justes, i sempre amb la informació com a prioritat. Mantenir la flexibilitat i la ràpida capacitat d’adaptació de la ràdio pública a les circumstàncies. A més, protegint al màxim els nostres professionals i reduint els esforços que omplen la producció ordinària.Prevenció del contagi
 
- Es prohibeix que hi hagi més de 3 persones simultàniament a l’estudi en directe i als controls, per complir amb la normativa de prevenció contra el contagi.
 
- Hem de fomentar altres maneres de participació d’entrevistats, tertulians, col·laboradors i analistes. Es tracta que només entrin a les nostres instal·lacions el personal estrictament imprescindible.
 
- Reforç i compliment de les accions de prevenció que vagi determinant la CCMA.
 
- Recuperar el telèfon com a forma de comunicació sense problema, sempre que no sigui tècnicament possible una connexió a travès de les noves eines que Tècnica ens posa a l’abast.
 
- Esponjar la redaccio i mantenir la distància recomenada per les institucions en el cas que una part d’un equip hagi de treballar de forma presencial a la ràdio.
 
- Teletreball generalitzat sempre que sigui possible. Com menys professionals calgui al lloc de treball, millor. A més de fer servei públic hem de ser exemple.

Saül Gordillo
Director

14 de març: Nova programació d’iCat i Catalunya Música per la crisi del coronavirus
13 de març: Servei públic de Catalunya Ràdio davant la crisi del coronavirus
 

       
<1...23456...414>

darrers comentaris

fotos

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2020, Saül Gordillo     Crèdits