bloc sense fulls

28 de febrer de 2018

Consum mòbil: clau de l'èxit de l'audiència digital de TV3 i Catalunya RàdioAquests dies Barcelona és la capital mundial del mòbil. Des de l'anterior edició del Mobile World Congress, el mòbil ha superat al PC en l'audiència digital de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. El mòbil és el principal dispositiu d'accés als continguts dels mitjans públics catalans, ja que un 53% dels usuaris que acedeixen al web ho fan des d'un telèfon o tauleta (l'any 2016 la xifra era de 42%). Aquest creixement, coincident amb el conjunt del sector, ha permès que TV3 hagi liderat els darrers 12 mesos el consum de vídeo per internet i que els usuaris de Catalunya Ràdio creixés aquest gener un 128% l'audiència digital en un any.

Veient el creixement del consum des de mòbils, la CCMA està fent esforços per millorar l’experiència dels seus usuaris en aquests dispositius. El 2017 ha estat l'any de la renovació total de les principals aplicacions per a mòbils i tauletes de la CCMA. S'han estrenat les noves apps de TV3, Catalunya Ràdio, 324 i iCat (aviat sortirà la d’Esport3), refent-les de dalt a baix per oferir un accés a l'oferta dels nostres continguts audiovisuals d'una manera més senzilla, intuïtiva i robusta. Les noves apps dels mitjans públics del país són més accessibles, ja que s'hi han afegit subtítols als vídeos i llenguatge de signes als Telenotícies de TV3. També hem incorporat la compatibilitat dels nostres reproductors, tant a la web com a l'app, amb el Chromecast i l’Airplay, perquè els usuaris que tinguin aquests aparells puguin veure els vídeos al seu televisor. 

La renovació de les apps també ha permès tenir una relació més directa amb l’audiència a través de les notificacions de les apps (última hora i contingut rellevant). L'app que més notificacions genera és, per raons òbvies, la del 324, que acumula unes molt bones dades d'audiència i fidelització des de la seva estrena. La CCMA pot lluir que la televisió pública del país és l'única de l'Estat espanyol amb una app que incorpora carnet virtual (l’app de Carnet del Super3). L'esperit innovador als mitjans públics catalans ve de lluny, atès que el novembre del 2014 ens vam convertir en la primera televisió de l’estat a estrenar una web basada en disseny responsiu, que s’adapta als mòbils.

El mòbil és el dispositiu principal de la majoria d’usuaris en el consum d’àudio des de juliol del 2016 de manera ininterrompuda. El 2017 ha estat el primer any que el mòbil és el principal dispositiu en el consum d’àudio del grup d'emissores de Catalunya Ràdio. Del 2016 al 2017 el creixement ha estat del 40% al 51,5%. El conjunt d’usuaris que escolten àudio des de mòbils i tauletes és d’un 68%, de les quals un 73% escolten la ràdio des de les apps i un 27% des de la web.

Pel que fa al consum de vídeos de la CCMA, el telèfon mòbil també és el dispositiu principal de consum des del novembre del 2017. La tendència ha canviat els darrers mesos, i actualment si agrupem els usuaris que veuen vídeo des de mòbils i tauletes sumen un 54% del total. No obstant això, la major part de reproduccions de vídeos encara es fan des de l’ordinador (45%), i un 27% des de mòbils. D’aquestes reproduccions en mòbils, la major part (58%) es fan des de la web, i un 41% des de les apps. Les reproduccions des de mòbils i tauletes sumen un 49% del total, per davant de les reproduccions fetes des d’ordinador.

L'app de TV3 és la que té més usuaris únics mensuals (190.000) d'entre les aplicacions mòbils de la CCMA. El creixement de l'app de TV3 durant el 2017 ha estat del 33% respecte el 2016. La segueix l'app del 324, amb 130.000 usuaris únics mensuals i un creixement del 49% respecte el 2016. L'app de Catalunya Ràdio, amb 90.000 usuaris, ha crescut un 26% respecte el 2016. En canvi, l'app del 324 registra 18 sessions per usuari al mes (arribant a les 34 sessions per usuari del passat octubre), l'apliació de Catalunya Ràdio acumula 14 sessions per usuari al mes (a l'octubre van arribar a les 20 sessions per usuari), i la de TV3 se situa en 8 sessions per usuari al mes. La fidelitat dels usuaris de les apps és molt superior als de la web.

Saül Gordillo i Geni de Vilar, director i adjunta a la direcció de Mitjans Digitals de la CCMA

(Article publicat al blog En sintonia, Comunicació 21 i a Racó Català)
 

       

20 de febrer de 2018

Catalunya Ràdio creix un 128% a internet


 

20 de febrer de 2018

Entrevista a Ràdio Calella TelevisióEntrevista a Ràdio Calella Televisió sobre els mitjans públics catalans.
 

       

19 de febrer de 2018

Debat sobre els mitjans públics a Canet de MarDivendres vaig participar al debat sobre els mitjans públics catalans amb el director de TV3, Vicent Sanchis, i director de l'Agència Catalana de Notícies, Marc Colomer, al teatre del Centru de Canet de Mar, organitzat per Àgora Canet i moderat per Emili Sànchez.
 

       

15 de febrer de 2018

Nova temporada de +CatRàdioDilluns, 19 de febrer, s'actualitza l'oferta del dial digital de Catalunya Ràdio, en què destaquen Adam Martin amb 'Sans i estalvis' i Carles Porta amb 'Tor, tretze cases i tres morts, el podcast', així com un nou programa destinat a mares i pares amb Montse Barcón i Mireia Izard, i un espai d'arquitectura amb Josep Lluís Blàzquez. +CatRàdio es renova amb programes especialitzats sobre salut, música i arquitectura, entre d'altres temes. Una de les apostes de la nova temporada d'aquest entorn, exclusivament digital, és l'estrena de la primera radionovel·la de no ficció de Catalunya Ràdio i de 'Dies de ràdio', en què Santi Carreras posa en valor l'arxiu sonor de l'emissora. Aquest és el dossier en PDF de la segona temporada de +CatRàdio. Se n'ha fet ressò TV3.

TV3: Catalunya Ràdio presenta la nova temporada de +CatRàdio
Racó Català: Catalunya Ràdio aposta pels nous formats digitals
Comunicació 21: La graella digital de Catalunya Ràdio es renova
El Punt Avui: La graella digital de Catalunya Ràdio continua creixent
Catalunya Ràdio: Catalunya Ràdio aposta pels nous formats digitals
Catalunya Ràdio: Adam Martín i Carles Porta, entre les novetats de la nova temporada de +CatRàdio
 

       

15 de febrer de 2018

Catalunya Ràdio aposta pels nous formats digitalsCatalunya Ràdio continua innovant en continguts digitals per segon any consecutiu, amb noves temàtiques, noves idees, nous programes i nous continguts. Amb +CatRàdio, el dial digital que s’adapta als hàbits actuals de consum, en un entorn en què els oients de Catalunya Ràdio ja tenen moltes experiències positives com a usuaris, la ràdio pública segueix ampliant la seva oferta a catradio.cat i a l'aplicació mòbil.

+CatRàdio és el laboratori on es proven nous formats radiofònics que prioritzen les temàtiques d’interès general i és també la plataforma per potenciar el talent intern de l'emissora així com les propostes que sorgeixen dins dels mateixos equips de la ràdio i els nostres col·laboradors. Hàbits de vida saludable, documental de no ficció, espais vitals, el repte de la maternitat/paternitat, arxiu sonor, emprenedoria, innovació i humor, entre altres temàtiques, conformen l’oferta digital de la segona temporada de +CatRàdio que comença aquest febrer de 2018.

Aquest 2018, fins a cinc noves propostes s’afegeixen als continguts que els oients tenen a la seva disposició en l’oferta digital “nadiua” de Catalunya Ràdio: 'Sans i estalvis', amb Adam Martín, serà una eina útil per entendre la importància de l’alimentació i el poder de l’activitat física; 'Tor, tretze cases i tres morts, el podcast', amb Carles Porta, la primera radionovel·la de no ficció de Catalunya Ràdio, que tornarà a la muntanya maleïda després del seu èxit editorial; 'Oxitocina', amb Montse Barcón i Mireia Izard, que explicarà allò que ningú diu a mares i pares abans de ser-ho; 'Perspectiva', amb Josep Lluís Blazquez, que mostrarà les principals tendències i debats en l’arquitectura i l’urbanisme; i 'Dies de ràdio', amb Santi Carreras, un recull de documents sonors i gràfics i de vídeos de moments viscuts a l’antena de Catalunya Ràdio, en els seus prop de 35 anys d’història, de consulta per a estudiants i estudiosos i per als oients més fidels de l'emissora.     

Dos programes que avui formen part de l’antena tradicional de Catalunya Ràdio han sortit d’aquest entorn d’innovació: 'Revolució 4.0', amb Xantal Llavina, ara a Catalunya Ràdio i amb una comunitat digital molt activa i fidel, i 'Entre caixes', amb Carme Canet i Pep Vila, a iCat, l'emissora musical i cultural del grup de Catalunya Ràdio. Altres exemples de continguts pioners en l’entorn digital són 'MeteoMauri', amb Francesc Mauri, o 'L’ofici de viure', amb Gaspar Hernàndez.

L'aposta per +CatRàdio, una oferta que enriqueix la graella tradicional de la ràdio pública, té tot el sentit gràcies al creixement sostingut de Catalunya Ràdio en l'entorn digital durant els dos últims anys. L'octubre de 2017 es va batre el rècord històric d'audiència digital, arribant a 1,3 milions d'usuaris únics a Catalunya i 2,8 milions al conjunt de l'Estat aquell mes. Mai fins aleshores una emissora de ràdio a l'Estat havia aconseguit superar els 2 milions d'usuaris a internet. El redisseny de catradio.cat, l'agitació a les xarxes socials, la integració digital de tots els equips i redaccions, així com l'aposta per una nova aplicació mòbil que ja supera els 220.000 usuaris de l'app ha permès fer un salt endavant en el consum digital dels àudios a la carta i directes del grup d'emissores de Catalunya Ràdio. L'última prova d'això és que s'han duplicat els oients que participen de l'Enigmàrius d''El matí de Catalunya Ràdio' gràcies als nous canals digitals de participació.
 
La ràdio pública innova i capta nova audiència, rejovenint els seus perfils i afavorint un consum més participatiu i exigent.

(Post publicat al blog En sintonia i a Racó Català)
 

       

14 de febrer de 2018

iCat i Catalunya Música, premis EnderrockEl Grup Enderrock ha donat a conèixer aquest dimarts, coincidint amb el Dia Mundial de la Ràdio, els guanyadors de dos dels quatre premis especials del Premis Enderrock 2018, entre els quals hi ha el Premi Enderrock Estrella a l'esdeveniment musical de l'any per a iCat, el canal de música i cultura de Catalunya Ràdio amb motiu del seu retorn a l'FM el passat 6 de setembre de 2017. D'altra banda, Catalunya Música, que celebrava 30 anys el 10 de maig del 2017, va commemorar l'aniversari amb tot un seguit d'esdeveniments i continguts especials, amb el suport de l'Obra Social "la Caixa". Aquesta commemoració també ha format part de la programació del canal de música clàssica del grup d'emissores de Catalunya Ràdio i, ara, ha estat distingit amb el Reconeixement a la Indústria dels Premis Enderrock 2018.

Comunicació 21: Enderrock distingeix iCat i Catalunya Música
324.cat: iCat, entre el millor del 2017, segons els Premis Enderrock
Catalunya Ràdio: iCat, guardonada amb el Premi Enderrock Estrella a l'esdeveniment musical de l'any
CCMA: El retorn d'iCat a l'FM, Premi Enderrock Estrella a l'esdeveniment musical de l'any
Enderrock: Presentació dels Premis Enderrock i reconeixements a la indústria musical
Enderrock: El productor Marc Martín i iCat, nous guardonats als Premis Enderrock
 

       

14 de febrer de 2018

Èxit del Dia Mundial de la RàdioÈxit del Dia Mundial de la Ràdio que ha celebrat Catalunya Ràdio per segon any consecutiu sortint dels estudis i fent tota la programació de la jornada a cases d'oients i en espais públics proposats per l'audiència. Més de 200 propostes rebudes per acollir programes de l'emissora pública a domicilis i espais d'arreu del país: de Barcelona, Sabadell, Perpinyà, Centelles, Nulles, Blanes i Martorell. El #DiaCatRàdio ha tingut un ampli ressò al Telenotícies Migdia. Hem tingut un parell d'estrenes musicals. La Pegatina ha dedicat en directe des de la Boqueria una cançò a iCat, mentre que Quimi Portet ha estrenat el 'single' 'Central de biomassa'.

El Mercat de la Boqueria i la Rambla ha estat l'escenari on "El matí de Catalunya Ràdio" ha començat la commemoració, amb Mònica Terribas, que ha recordat els atemptats jihadistes del 17 d'agost i ha fet un reconeixement públic a la Rambla, un dels punts neuràlgics i centre d'activitat de la ciutat de Barcelona. Han passat pel programa diversos paradistes del Mercat; Jordi Asín, cuiner del Bar Pinotxo; l'arquitecta Itziar González; la sociòloga Iolanda Fresnillo; els músics Quimi Portet i Jaume Sisa; el periodista Jordi Robirosa, i la Pegatina, que ha presentat una cançó dedicada a la ràdio, entre d'altres.

L'emissió ha continuat des de Sabadell, al Vallès Occidental, amb l'"APM?", capitanejat per Xavi Cazorla, que ha porta el seu bon humor a l'Escola Mare de Déu de la Salut. El programa "Popap", amb Mariola Dinarès, ha agafat el testimoni de la programació especial des del Col·legi Pompeu Fabra de La Bressola, a Perpinyà. L'emissió del "Catalunya migdia", amb Òscar Fernández i Empar Moliner, s'ha fet des de la cafeteria El Trabuc, de Toni Riera, a Centelles, a Osona. El magazín "Estat de Gràcia", amb Roger de Gràcia, s'ha emès en directe des del Celler Cooperatiu de Nulles, a l'Alt Camp. El programa esportiu "Tot costa", amb Jordi Costa i Sònia Gelmà, ha anat a casa d'Albert Isanta, un noi de 13 anys de Blanes, a la Selva. L'informatiu nocturn "Catalunya vespre", amb Kílian Sebrià, ha escollit com a escenari la Fundació Francesc Pujols, a Martorell, al Baix Llobregat. La jornada radiofònica ha acabat al districte barceloní de Sant Andreu, on "La nit dels ignorants 3.0", amb Xavier Solà, s'emet des de l'obrador d'un forn de pa artesà.

Catalunya Ràdio: Catalunya Ràdio ha celebrat el Dia Mundial de la Ràdio des de casa dels oients
TV3: Catalunya Ràdio es mou pel país en el Dia Mundial de la Ràdio
 

       

8 de febrer de 2018

Catalunya Música rep el Reconeixement a la Indústria dels Premis EnderrockEl proper dimarts, 13 de febrer, coincidint amb el Dia Mundial de la Ràdio, Catalunya Música rebrà el Reconeixement a la Indústria Musical Catalana dels Premis Enderrock 2018. L'emissora de música clàssica de Catalunya Ràdio, que celebrava 30 anys el 10 de maig del 2017, ha commemorat l’aniversari amb un seguit d’esdeveniments i continguts especials i, ara, ha estat distingida amb el Reconeixement a la Indústria dels Premis Enderrock 2018. En aquesta categoria, Enderrock també guardonarà els certàmens musicals Aquelarre de Cervera (40 anys), Festival Folk Internacional Tradicionàrius (30 anys) i Euskal Herria Sona (20 anys), els segells discogràfics Propaganda pel Fet! (20) i Satélite K (20 anys), així com la Fundació SGAE (20 anys) i l’Escola Superior de Música de Catalunya (15 anys).

Catalunya Ràdio: Catalunya Música rep el Reconeixement a la Indústria dels Premis Enderrock 2018
 

       

6 de febrer de 2018

Catalunya Ràdio guanya el Premi Martí Gasull en defensa de la llengua

Catalunya Ràdio ha guanyat el Premi Martí Gasull en defensa de la llengua, gràcies als membres del jurat d'aquest premi de la Plataforma per la Llengua i a la votació popular entre els tres finalistes, que era l'emissora pública, l'Escola La Masia i Cinemes Texas. Aquest premi, que ens fa molta il·lusió, és a l'audiència pel suport i complicitat durant aquests últims mesos difícils i també als professionals de la ràdio, que han suportat pressions i tensions sense que això els afecti en el seu compromís amb el rigor, el servei públic i el bon periodisme.

Nació Digital: Catalunya Ràdio guanya el V Premi Martí Gasull
Vilaweb: Catalunya Ràdio i Josep Ruaix, guanyadors dels premis Martí Gasull
Betevé: Josep Ruaix i Catalunya Ràdio, distingits amb els Premis Martí Gasull
Núvol: Catalunya Ràdio guanya el V Premi Martí Gasull
Comunicació 21: Catalunya Ràdio guanya el Premi Martí Gasull i Roig
Racó Català: Catalunya Ràdio guanya el Premí Martí Gasull i Roig a l’exemplaritat en defensa de la llengua
Plafatorma per la Llengua: Catalunya Ràdio guanya el V Premí Martí Gasull i Roig a l’exemplaritat en defensa de la llengua
ABC: Catalunya Ràdio gana el Premi Martí Gasull en defensa de la lengua catalana
CCMA: Catalunya Ràdio guanya el Premi Martí Gasull i Roig
TV3: Catalunya Ràdio guanya el premi Martí Gasull
Catalunya Ràdio: Saül Gordillo i el Premi Martí Gasull: "Catalunya Ràdio ha estat víctima d'una certa fiscalització"
Catalunya Ràdio: Puigdemont felicita Catalunya Ràdio pel Premi Martí Gasull: "És una illa de llibertat i democràcia"
Catalunya Ràdio: Catalunya Ràdio guanya el V Premi Martí Gasull
 

       
<1...23456...403>

fotos

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2018, Saül Gordillo     Crèdits