bloc sense fulls

4 de juliol de 2018

Gràcies, PuyalEls 42 anys de transmissions de futbol en català de Joaquim Maria Puyal formen part d'un dels majors èxits de la ràdio i la comunicació d'aquest país. El 6 de setembre de 1976 Puyal va ser el primer a recuperar les narracions en català d'un partit de futbol des de la República. Des d'aleshores i fins avui, el mestre Puyal ha format part de l'imaginari col·lectiu i ha esdevingut un referent indiscutible per als professionals de la ràdio i la televisió.

A Catalunya Ràdio acabem de celebrar els 35 anys de la primera emissió, del 20 de juny de 1983. La història de Catalunya Ràdio no s'entendria, de cap de les maneres, sense la figura d'en Puyal, un dels professionals més obstinat, metòdic i perfeccionista que he conegut i un dels directors de programa –La TdP– més exigent amb si mateix i el seu equip, que defensa aferrissadament i pel qual es desviu. Aquesta manera de concebre l'ofici i de viure la professió, aquesta dedicació gairebé obsessiva a la ràdio i la feina, aquest compromís insubornable amb l'oient, han convertit Joaquim Maria Puyal en un 'homenot' que ha fet escola i a l'entorn del qual han sorgit altres figures de la ràdio i la televisió com Mònica Terribas, Jordi Basté o Antoni Bassas, entre moltíssimes d'altres de primer ordre.

Generacions de barcelonistes i amants del futbol, però també generacions d'oients a qui el futbol no els hi treia la son, han compartit moments històrics del Futbol Club Barcelona i experiències vitals inoblidables primer amb en Puyal a Ràdio Barcelona i des de la temporada 1985-86 a Catalunya Ràdio, 'la nacional i més esportiva de Catalunya'. Puyal ha estat la 'banda sonora' d'un país des de la ràdio pública perquè amb ell s'hi va més enllà d'un gol o un resultat i perquè gràcies a ell molts ciutadans han establert codis, expressions i marcs mentals any rere any i dècada rere dècada que superen la passió pel futbol i connecten amb la passió per una llengua i una cultura. Amb Puyal, la ràdio esportiva i tota la ràdio en general –per no parlar ara i aquí de la seva aportació a la televisió o a l'acadèmia– han assolit uns nivells d'innovació i qualitat que han situat Catalunya al capdavant.

La retirada d'en Puyal de les transmissions de futbol no és una retirada professional, ni molt menys. Els mitjans públics catalans no es poden permetre prescindir d'una figura com la seva, precisament en un context apassionant com l'actual, en què el repte per la innovació, modernització, rigor, qualitat, ètica i compromís són tan necessaris per superar les dificultats actuals i les situacions adverses a què s'enfronten els mitjans de comunicació públics arreu del món i en aquest meravellós racó de món en concret.

Quim, gràcies per aquests 50 anys de professió, gràcies per aquests 42 anys de futbol en català al transistor i al mòbil, per FM i per IP, gràcies per haver fet escola i deixat petjada entre tants, però sobretot gràcies pel que ens segueixis donant en el futur.

(Post publicat al blog En sitonia)
 

       

27 de juny de 2018

La millor temporada de la història de Catalunya Ràdio amb 672.000 oients diarisEstem a punt de tancar una temporada històrica a tots els nivells. Pels esdeveniments que hem hagut d’explicar a la gent que ens escolta, per les amenaces que afortunadament hem superat, i des d’avui podem parlar també d’una temporada única pel que fa a l’audiència. Els registres de la temporada 2017-2018 són els millors des de l’existència de la ràdio, amb una audiència mitjana de 672.000 oients. Per dimensionar bé aquesta xifra, estem parlant de 81.000 oients més que la temporada anterior (un 14%) i 53.000 més que l’últim rècord, el de la temporada 2014-2015. La segona onada de l’any de l’EGM dona una audiència de 614.000 oients a la nostra ràdio, i això, comparat amb la mateixa onada de l’any 2017, suposa un augment molt sensible.
 
A www.catradio.cat i al portal intern trobareu el detall de cada programa i franja horària. Després de tot el que hem passat junts, vull apel·lar a l’orgull de formar part d’aquesta casa i d’aquest projecte. Han estat temps d’una intensitat altíssima, com mai abans havíem experimentat. I, malgrat totes les dificultats, les incerteses i els riscos, Catalunya Ràdio ha ofert una resposta professional de primer nivell, plural, de servei públic i de resposta ràpida i flexible.
 
Els esdeveniments ens han posat a prova i hem tret molt bona nota. La ràdio nacional d’aquest país es manté fidel a l’esperit de la seva fundació ara fa 35 anys. I en constant evolució. Us animo a continuar en la mateixa línia i a encarar la temporada que ve amb objectius encara més ambiciosos.

(Post publicat al blog En sintonia)

Catalunya Ràdio: Saül Gordillo: "L'audiència ens acompanya tot i haver estat a l'ull de l'huracà i treballar sota pressió"
Catalunya Ràdio: Saül Gordillo: "Tanquem la millor temporada de la història de Catalunya Ràdio"
Catalunya Ràdio: Catalunya Ràdio tanca la millor temporada de la història amb 672.000 oients
 

       

26 de juny de 2018

El podcast de Tor de Catalunya Ràdio triomfa amb 50.000 reproduccions"Tor, tretze cases i tres morts", la primera sèrie de no-ficció de Catalunya Ràdio, que amplia l'oferta del dial digital +CatRàdio, es va estrenar el 4 de juny passat al podcast. La setmana passada el segon programa de Catalunya Ràdio amb més reproduccions, només superat per "El matí de Catalunya Ràdio". Els 5 últims episodis (de l'11 al 15) figuren en el rànquing dels deu àudios més escoltats de la setmana. En el còmput global de la sèrie, els 15 primers episodis ja han superat les 50.000 reproduccions, i el primer episodi, "La mort de l'amo únic", n'ha superat les 10.000.

Catalunya Ràdio: Èxit de la sèrie "Tor, tretze cases i tres morts", amb 50.000 reproduccions al podcast
 

       

21 de juny de 2018

Èxit de la jornada de portes obertes pels 35 anys de Catalunya Ràdio

Èxit de la jornada de portes obertes que Catalunya Ràdio ha celebrat amb els seus oients amb motiu del 35è aniversari de la primera emissió.

TV3: Portes obertes pels 35 anys de Catalunya Ràdio
Ara: Trepitjant Catalunya Ràdio
CCMA: Èxit de participació a la jornada de portes obertes dels 35 anys de Catalunya Ràdio
CCMA: Arrenca la jornada de portes obertes dels 35 anys de Catalunya Ràdio amb totes les invitacions exhaurides
Catalunya Ràdio: Catalunya Ràdio celebra 35 anys amb una jornada de portes obertes
 

       

21 de juny de 2018

Per molts anys, Catalunya Ràdio #CR35És impossible resumir 35 anys d’història de Catalunya Ràdio en quatre paràgrafs. Cadascú de nosaltres en faria un relat diferent i personalitzat perquè la ràdio pública ha estat una companya de viatge tant en la nostra quotidianitat com també en els dies especials, des d’aquell llunyà 20 de juny del 1983. Com a director, una les primeres coses que detectes quan entres a la casa és que la implicació dels professionals de la ràdio va més enllà d’una relació laboral. I això també ho experimenten els oients. La gent que ens escolta sap que Catalunya Ràdio és alguna cosa més que un mitjà de comunicació. Que és part de la seva vida i que és també una eina de construcció d’una societat millor, que va complint amb totes les dificultats els objectius que es va marcar en aquell llunyà estiu dels anys 80 quan va sortir en antena per primer cop.Hem passat situacions de tota mena. Hem explicat amb la màxima professionalitat moments duríssims per a la societat que ens escolta, experiències històriques com els Jocs Olímpics de Barcelona 92, i hem informat i informem del que passa al món amb el rigor i la professionalitat de la nostra gent. I amb visió pròpia. També ens hem anat adaptant com a mitjà als canvis tecnològics i socials. El 1983 la redacció era plena de màquines d’escriure i 35 anys més tard les xarxes socials i internet han entrat de ple a l’eix de la nostra manera d’expressar-nos.

Volia compartir amb tots vosaltres la felicitació per aquests 35 anys i també l’energia que transmet la ràdio per mirar al futur amb força. Estem preparats per als reptes que se’ns presentin, per seguir adaptant-nos a les noves realitats i per seguir al peu del canó per mantenir-nos fidels als objectius d’una ràdio nacional i pública de primer nivell.

Us convido també a participar activament en la jornada de portes obertes que farem demà en commemoració del 35è aniversari. El camí és aquest. Obrir-nos i estar en relació permanent amb la gent que hi ha a l’altra banda del transistor o del telèfon mòbil.

Post publicat al blog En sintonia
 

       

18 de juny de 2018

Més cultura aquest estiu a Catalunya RàdioMés cultura aquest estiu a Catalunya Ràdio, amb Joan Ollé i David Guzman. Catalunya Ràdio estrena un programa de la temporada d'estiu dins de la programació del festival Grec. Cafè Àsia és el programa de ràdio que acompanyarà durant l'estiu el viatge per la Ruta de la Seda del Festival Grec 2018 de Barcelona, i que està pensat, escrit i conduït per Ollé i Guzman. L'espai s'emetrà durant dotze setmanes i tindrà una durada d'una hora. Entre el 17 de juny i el 22 de juliol, s'emetrà a les 22.00, i entre el 29 de juliol i el 2 d'agost, a les 00.00.

Catalunya Ràdio: Catalunya Ràdio entra en la programació del Festival Grec amb "Cafè Àsia"
Ara: Catalunya Ràdio se suma al Festival Grec amb ‘Cafè Àsia
 

       

12 de juny de 2018

Taula rodona sobre el podcast de la ràdio al MAC de Granollers

Dijous, 7 de juny de 2018, vaig moderar la taula rodona 'Una mirada diversa' de la jornada Podcast in/out del Mercat Audiovisual de Catalunya (MAC) de Granollers, amb la participació de Graham Dixon (director de ràdio, European Broadcasting Union (EBU), Daniel Karlsson (vicepresident de Desenvolupament de Negoci EMEA-APAC de Triton Digital), Joël Ronez (cofundador i productor de Binge Audio) i Rosemary Smith (equip organitzatiu del Podcast Day Europe).

Catalunya Ràdio: Les propostes digitals de TV3 i Catalunya Ràdio, al MAC de Granollers
La Vanguardia: Jordi Basté i Mònica Terribas reflexionaran sobre el fenomen dels podcasts en la 19a edició del MAC
Vilaweb: Jordi Basté i Mònica Terribas reflexionaran sobre el fenomen dels podcasts en la 19a edició del MAC
Directe: Jordi Basté i Mònica Terribas reflexionaran sobre el fenomen dels podcasts en la 19a edició del MAC

 

       

11 de juny de 2018

La continuïtat de Mònica Terribas a 'El matí de Catalunya Ràdio'

Entrevista a l'Agència Catalana de Notícies (ACN) amb motiu de la nova situació pressupostària de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) i del seu impacte en la graella de la propera temporada de Catalunya Ràdio.

Catalunya Ràdio: Gordillo: "És el moment que des de la CCMA procedim a renovar Mònica Terribas"
324.cat: Gordillo creu que és hora de renovar Mònica Terribas a "El matí de Catalunya Ràdio"
Ara: Saül Gordillo vol renovar Mònica Terribas al capdavant d''El matí de Catalunya Ràdio'
Nació Digital: Catalunya Ràdio respira amb el nou Govern i aposta per renovar Mònica Terribas
El Món: Saül Gordillo: "És el moment de renovar Mònica Terribas"
Vilaweb: Saül Gordillo: “Crec que és el moment que des de la CCMA procedim a renovar Mònica Terribas”
Directe: Saül Gordillo: "Crec que és el moment que des de la CCMA procedim a renovar Mònica Terribas"
El Nacional: Mònica Terribas 'es queda': Catalunya Ràdio renovarà el seu 'Messi'
e-notícies: Catalunya Radio renueva a Terribas tras los 20 millones del Govern
Racó Català: Saül Gordillo: 'Crec que és el moment que des de la CCMA procedim a renovar Mònica Terribas'

 

       

4 de juny de 2018

Catalunya Ràdio estrena una sèrie de no-ficció sobre Tor

Catalunya Ràdio ha estrenat a la web i l'app el podcast 'Tor, tretze cases i tres morts', de Carles Porta, una aposta innovadora de la ràdio pública que hem presentat aquest dilluns amb el periodista autor d'aquesta sèrie de no-ficció al programa de Mònica Terribas 'El matí de Catalunya Ràdio'.

Ara: El misteri de Tor, ara a la ràdio
Catalunya Ràdio: "Tor, tretze cases i tres morts", la primera sèrie de no-ficció de Catalunya Ràdio
Catalunya Ràdio: Carles Porta i Saül Gordillo presenten el podcast "Tor, tretze cases i tres morts"
Catalunya Ràdio: Catalunya Ràdio estrena els primers 5 episodis de "Tor, tretze cases i tres morts" al podcast

       

4 de juny de 2018

Comissió de control del Parlament | Roger Escapa farà 'El matí de Catalunya Ràdio' a l'estiuDivendres vam assistir a la primera comissió de control del Parlament de Catalunya als directius de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). Vaig valorar els millors resultats d'audiència de Catalunya Ràdio, l'èxit dels mitjans digitals, la situació pressupostària de la propera temporada de l'emissora, i la graella d'estiu, en què destaca 'El matí de Catalunya Ràdio' que presentarà Roger Escapa.

TV3: Primera sessió de control a la CCMA després de vuit mesos sense fer-se
Vilaweb: Roger Escapa conduirà ‘El Matí de Catalunya Ràdio’ a l’estiu i el programa ‘Gravetat zero’ ocuparà la franja de tarda

 

       

fotos

Jordi Pujol

Diumenge, 11 jul.
Més fotografies

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2018, Saül Gordillo     Crèdits