bloc sense fulls

29 d'abril de 2020

El repte de la internet catalana després de la Covid-19La crisi per la Covid-19 ha fet emergir d'una manera inesperada el teletreball i les relacions a través de la xarxa entre persones, de les empreses amb els seus clients, de les administracions amb els ciutadans o de les escoles i universitats amb els seus alumnes. En aquest context sobrevingut, la identitat digital i l'existència d'una comunitat reconeguda i prestigiada en el món dels dominis d'internet, com és la del .cat, esdevé un pilar fonamental per a la necessària reconstrucció que haurà de venir a nivell econòmic, social i cultural després de la crisi sanitària que encara patim.

Amb 15 anys d'existència que complim enguany, la Fundació .cat, una entitat privada sense ànim de lucre ni filiació política, gestiona més de 110.000 dominis que apleguen bona part de les webs i portals en llengua catalana, i que aquests dies han donat més servei que mai als usuaris, en alguns casos serveis essencials que han ajudat a salvar vides, contenir el contagi i articular la resposta pública i cívica davant d'aquesta pandèmia. La solvència d'aquest món digital a l'entorn del domini .cat, així com la proliferació d'aplicacions mòbils i altres eines digitals més enllà del web, es visualitza en un moment estratègic per a la Fundació .cat, que vol esdevenir referent de la internet catalana un cop demostrat el rigor i bona gestió dels dominis .cat i .bcn.

Fa temps que la Fundació .cat s'ha significat en diversos aspectes que actualment, amb la crisi del coronavirus, recobren més importància. Per una banda, l'accés al web d'empreses petites i col·lectius que encara no havien fet el salt a la xarxa amb una identitat pròpia i eines digitals, al marge de les xarxes socials més informals, que poden millorar els resultats i la qualitat de la relació amb els seus clients. Ara més que mai aquesta línia de suport és imprescindible, davant de la sotragada econòmica que està provocant l'aturada de l'activitat en molts sectors des de la declaració de l'estat d'alarma.

La Fundació gestiona el domini .cat en el benentès que és un domini geogràfic de primer nivell que, a més de ser d’àmbit global, com els genèrics .org, .net i .com, és alhora un domini cultural de proximitat. És aquesta dualitat la que fa possible que .cat ens connecti al món i alhora amb nosaltres mateixos i el nostre entorn socioeconòmic més proper. La crisi del coronavirus ha fet més visible aquest caràcter de proximitat en facilitar, per exemple, l’accés a internet de petites empreses, comerços i col·lectius localitzats en els territoris de parla catalana, que encara no havien fet el salt a la xarxa, amb un lloc web propi i formació per a fer el manteniment de les pàgines creades.

La Fundació .cat, com a entitat al servei de la comunitat catalana a internet, vol jugar un rol clarament facilitador i de suport a l'economia catalana de la petita i mitjana empresa, però també d'autònoms i emprenedors a qui els cal una identitat digital robusta i reconeguda. Aquest compromís ve de lluny i, a més de la digitalització de les empreses, .cat s’ha implicat amb un món que aquestes setmanes també s’està transformant de cop, com el de l'educació. La Fundació .cat ha impulsat els concurs wapps, amb milers d'estudiants que han participat els darrers 10 anys d’aquest projecte, així com amb la formació digital de professorat.

Un altre àmbit que .cat ha treballat últimament, des de la tardor del 2017, és el de les llibertats individuals i col·lectives a la xarxa. Arran de l'arbitrari tancament de pàgines web del 2017, i més recentment també a partir de la sentència del Tribunal Suprem i les reaccions ciutadanes viscudes a Catalunya, la Fundació .cat ha impulsat accions tècniques i jurídiques per evitar que algunes webs puguin ser tancades o censurades per raons estrictament ideològiques sempre i quan compleixin els requisits i els estàndards internacionals per disposar un domini d'internet com el .cat o el .bcn.

Des de .cat també hem volgut liderar el debat i la reflexió sobre les garanties democràtiques i com preservar les llibertats ciutadanes en un context en què alguns governants, i això s'està veient clarament a nivell global, puguin tenir la temptació de regular o reduir la llibertat d'expressió o exercir un control governamental no acceptat en termes de qualitat democràtica com a resposta a la proliferació de 'fake news' i altres males pràctiques. La crisi provocada per la Covid-19 i la resposta que alguns estats han adoptat en l'entorn digital limitant llibertats o controlant la informació i les dades dels usuaris demostren que és més necessària que mai una Fundació .cat atenta, vigilant i impulsora de garanties pensant en el millor per a la comunitat catalana a internet. En aquest sentit, s'organitzaran jornades públiques de debat i reflexió per adaptar el compromís de .cat a les actuals circumstàncies. L’experiència de .cat ens avala per defensar que els propietaris de dominis .cat gaudeixen d'un prestigi, d’una marca personal, empresarial o institucional, associat a la credibilitat tant necessària en moments en què l'anonimat pot afavorir la desconfiança que, per culpa dels ‘fake news’, podria imperar a la xarxa.

La Fundació .cat vetlla pels drets digitals i la internet dels catalanoparlants. Un exemple d’aquesta activitat d’observació ha estat l’anàlisi feta de la situació general de la connectivitat a la xarxa i la degradació provocada per la pandèmia de la Covid-19 a Catalunya, les Illes Balears i el País Valencià, a partir de dades proporcionades per Ookla sota una acord de col·laboració que s’estendrà fins el 31 de desembre de 2020 amb la inclusió també d’Andorra i la Catalunya Nord.

Des de la nostra independència d'actuació i per ajudar a la comunitat catalana a la xarxa, la Fundació .cat vol reforçar el seu paper de facilitador, de garantia de solvència a internet i de debat sobre l'amenaça que pateixen les llibertats individuals i col·lectives en l'entorn digital. Creiem que és la millor manera que tenim de contribuir a la reconstrucció de la nostra comunitat, que o serà digital o no serà.

Carles Salvadó Usach
President de la Fundació .cat

       

24 d'abril de 2020

Programació de la setena setmana de confinament a les emissores de Catalunya RàdioCatalunya Ràdio, Catalunya Informació, Catalunya Música i iCat van tornant a la normalitat. Una desena de programes tornen a les graelles de les emissores de Catalunya Ràdio aquest cap de setmana i a partir del proper dilluns, 27 d'abril. El programa Adolescents iCat de Roger Carandell torna a Catalunya Ràdio en format confinat de dilluns a divendres, i ho farà a les 23.00 hores, després del també programa d'iCat iCat a casa, que Albert Miralles dedica a la cultura. Amb 'Adolescents iCat' ja són gairebé tots els programes diaris que han tornat a la graella de Catalunya Ràdio després que saltés la programació habitual amb la declaració d'estat d'alarma per la crisi del coronavirus. El proper divendres, 1 de Maig, Albert Segura agafarà les regnes d'El matí de Catalunya Ràdio, en una jornada festiva atípica pel confinament. El Revolució 4.0 de Xantal Llavina, amb el seu consultori a empresaris i emprenedors per la crisi de la covid-19, manté programa tant dissabte com diumenge.

Setmana rere setmana, malgrat les dificultats actuals i mantenint les mesures de prevenció i garantint la salut dels nostres professionals, Catalunya Ràdio i les seves emissores van recuperant una normalitat de programació relativa, confinada i molt centrada en el servei públic. És per això que a partir de dilluns, 27 d'abril, Catalunya Informació recupera una hora més d'antena pròpia, i ja tindrà la seva estructura habitual –limitada per les circumstàncies i marcada pel teletreball de la major part de la redacció d'informatius– des de les 11.00 hores i fins l'endemà a les 6.00. Els informatius Catalunya migdia d'Òscar Fernández i Empar Moliner, i el Catalunya nit amb Laura Rosel, així com 'El matí de Catalunya Ràdio' de Mònica Terribas entre les 6.00 hores i les 11.00, s'emetran igualment en antena conjunta Catalunya Ràdio-Catalunya Informació.

Dilluns torna el programa diari de Lluís Gavaldà a iCat, El celobert, de 20.00 a 21.00 hores, amb l'estrena de nous capítols després de sis setmanes amb reemissions. iCat incorporarà la propera setmana quatre programes, tres dels quals retornen a l'antena en format de 'ràdio confinada', fent un pas important en el camí cap a una certa normalitat en l'oferta de continguts culturals i musicals. Tornen a iCat i a Catalunya Ràdio 'Adolescents iCat', que aquestes setmanes han generat contingut en l'entorn digital i xarxes socials. I el proper cap de setmana tornen iCatKids de Pau Guillamet, dissabte de 10.00 a 11.00, i Generació digital amb Albert Murillo, divendres a les 22.30 hores.

Catalunya Música també fa un pas en el camí cap a una relativa normalitat. Aquest dissabte, 25 d'abril, a les 19.00, Catalunya Música recupera les transmissions d'òpera des del Metropolitan de Nova York, amb el programa Directe a l'òpera, que presenten Aleix Palau i Ignasi Pinyol. Des del confinament, oferiran la transmissió de l'òpera 'L'holandès errant', de Richard Wagner, que es va representar al Met el 10 de març, pocs dies abans que el teatre tanqués temporalment pel coronavirus. Els programes Una tarda a l'òpera, amb Jaume Radigales; El violí vermell, de Xavier Cazeneuve; i So de cobla, d'Ignasi Pinyol; realitzats des de casa, també se sumen a la llista de programes actius a l'antena de Catalunya Música i s'afegeixen a Els homes clàssics, El taller del lutier i Afinats, aquest últim el nou format de programa magazín que l'emissora ha posat en marxa durant aquest confinament.
 

       

21 d'abril de 2020

Mor Josep Rovira, alcalde de Canet de Mar entre 1987 i 1999Josep Rovira Fors, alcalde de Canet de Mar entre 1987 i 1999, va morir dilluns, 20 d’abril, a l’edat de 97 anys. La defunció de Rovira m’obliga a compartir aquí alguns records de la meva relació com a periodista amb qui ha estat l’alcalde més longeu de la democràcia a Canet de Mar, 12 anys (tres mandats), dos dels quals amb majoria absoluta.

En Pep Rovira formava part d’una generació d’alcaldes carismàtics que van transformar els ajuntaments i les poblacions del país, i que ho van fer amb caràcter i voluntat de trascendir. No sóc canetenc, i la meva dedicació a Canet com a corresponsal d’El Punt i com a cofundador de la revista Repòrter, no era excessivament intensa. No obstant això, l’alcalde de Canet tenia un encant especial a l’hora de projectar el municipi i de lluir la seva acció de govern, que vista des d’una distància prudencial semblava ambiciosa i honesta. 

Amb en Rovira, tot i la meva fama d’aleshores de periodista agressiu amb els polítics locals, hi vaig tenir una bona relació, la veritat. Primer perquè Rovira aconseguia crear un clima de complicitat que mai superava línies vermelles i, sempre, des d’una actitud institucional respectuosa per part seva. No sé com era l’alcalde Rovira en el dia a dia i en la proximitat, però quan jo aterrava a Canet per fer cròniques per a El Punt o Repòrter, es convertia en un amfitrió amable, educat i extremadament culte. 

En Pep era com un alcalde noucentista, un batlle dels que pensen en termes històrics, que vivia la seva dedicació municipal amb passió, una passió que era capaç de traslladar al seu interlocutor, sobretot si aquest era forani i estava disposat a descobrir què estava fent l’Ajuntament per recuperar el patromoni cultural, sobretot el modernisme, però també com intentava engegar el motor econòmic de la població. 

Crec que Josep Rovira Fors, que era un murri molt murri, va tenir l’encert d’arribar a l’alcaldia en un moment oportú (1987, a les terceres eleccions democràtiques, anys abans de la prolongació de l’autopista del Maresme i en ple creixement urbanístic de Canet) i d’una manera que responia al patró seguit per molts altres alcaldes emblemàtics de la comarca i del país. M’explico. Rovira va accedir a l’alcaldia com a independent, cap de llista d’una candidatura local anomenada Canet 2000, i juntament amb la seva mà dreta Pep Isern, que era militant d’Unió Democràtica, va tenir l’encert de festejar amb una Convergència que tenia seriosos problemes per penetrar electoralment en poblacions com Canet, on alcaldes independents carismàtics escombraven la llista de torn de CiU. 

Doncs en Pep Rovira va ser capaç de renunciar, amb els anys i ja des de la força de tenir l’alcaldia, a la seva independència per passar-se a les files convergents a canvi de subvencions, projectes i beneficis comarcals per al seu municipi. De fet, Canet 2000 va arribar a ser decisiu, si la memòria no em falla, al Consell Comarcal en favor de CiU i en detriment del PSC, i després amb el seu pas a Convergència va permetre que aquest partit lluïs una alcaldia més en una comarca que aleshores era hegemònicament convergent, Mataró al marge. 

El despatx d’alcaldia de l’Ajuntament reformat que tenia en Pep Rovira era espectacular, com d’una altra època. Enorme i carregat d’elements històrics i patrimonials, i amb una llibreria increïble. Rovira era un amant de la història i molt lletraferit, però en l’aspecte urbanístic va deixar una petjada que demostra que aquest home que ens acaba de deixar pensava en el futur, pensava en gran per trascendir. La nota que ha fet l’Ajuntament per la pèrdua de Rovira detalla els projectes que va impulsar. 

Les hemeroteques de Repòrter i El Punt serviran per recuperar entrevistes i notícies d’un Canet que amb Rovira transmetia personalitat pròpia i un rigor que, per desgràcia i per a benefici dels periodistes, en els mandats municipals posteriors va donar pas a un consistori més fragmentat i inestable, amb governs convulsos que van propiciar polèmiques mocions de censura i alcaldes que no arribaven a la sola de la sabata de Rovira però que es movien amb uns aires populistes i erràtics que van deixar el nom de Canet en el panorama mediàtic comarcal en un lloc força galdós. Miraves algun successor seu i encara trobaves més a faltar en Pep Rovira. I amb els anys, quan feia temps que era exalcalde, et trobaves en Pep Rovira remenant llibres a La Llopa de Calella i la calidesa i afecte amb què et tractava servia per ratificar que, efectivament, als ajuntaments hi havia hagut un temps de grans alcaldes i no la broma d’alguns successors que es debatien entre la mediocritat o l’excés de protagonisme basat en una confrontació populista tan escandalosa com estèril per a l’interès comú. 

Pep, t’has guanyat un lloc en la història local i comarcal que tant estimaves.
 

       

20 d'abril de 2020

Catalunya Ràdio supera els 900.000 usuaris a internet al marçLa declaració de l'estat d'alarma a mig març, amb la necessitat informativa i de servei pública generada arran de la crisi del coronavirus, ha provocat un augment rellevant de Catalunya Ràdio a internet. Segons les dades de ComsCore, Catalunya Ràdio creix un 53% aquest març respecte l'any passat i obté, en el conjunt de l'Estat, 905.000 usuaris únics. Aquest gran resultat d'audiència digital és el millor de la ràdio pública –la primera emissora del país a oferir podcasts als assistents de veu d'Amazon– des de l'octubre del 2017. Cal felicitar els professionals que ho han fet possible i donar les gràcies a l'audiència per la confiança en Catalunya Ràdio en l'entorn digital. Una confiança que ratifica el resultat d'un recent baròmetre que situa Catalunya Ràdio com l'emissora preferida per l'audiència per informar-se del coronavirus.

Catalunya Ràdio: Catalunya Ràdio supera els 900.000 usuaris únics al març, la millor audiència des de l'octubre del 2017
 

       

20 d'abril de 2020

Torna L'apocal·lipsi a El matí de Catalunya Ràdio la sisena setmana de confinamentLa novetat de la programació de Catalunya Ràdio de la sisena setmana de confinament pel coronavirus és el retorn a 'El matí de Catalunya Ràdio' d'Elisenda Carod, Elisenda Pineda i Charlie Pee amb 'L'apocal·lipsi del matí de Catalunya Ràdio', el concurs que les últimes setmanes s'havia reubicat en format reduït i confinat a les tardes amb 'Estat de Gràcia'. El format continuarà sent confinat, és a dir, que les Elisendes, la Charlie i els concursants intervindran des de les seves cases, i tota la preparació prèvia es continuarà fent amb teletreball. Aquesta setmana, doncs, es retroben 'les apocal·líptiques' amb Mònica Terribas cada migdia. Divendres a la nit es manté el retorn de la setmana passada de 'La finestra indiscreta' d'Àlex Gorina també en versió confinada.
 

       

19 d'abril de 2020

El confinament pel coronavirus impulsa Mitjans Digitals de TV3 i Catalunya Ràdio

Encetem la sisena setmana de confinament, i ja hi ha algunes lliçons que podem treure d'aquest temps fent teletreball i potenciant els continguts de TV3 i Catalunya Ràdio a la web, les apps i les xarxes socials. Tots els professionals dels Mitjans Digitals de la ràdio i la televisió públiques estan fent teletreball des del primer dia de l'estat d'alarma pel coronavirus. Durant aquest temps, la màquina de Mitjans Digitals de TV3 i Catalunya Ràdio (CCMA) no només no s'ha aturat sinó que ha treballat a ple rendiment impulsant la inevitable aposta digital afegida que els mitjans públics hem hagut d'assumir durant aquesta crisi. Una situació excepcional en què els ciutadans han confiat preferentment en TV3 i Catalunya Ràdio per informar-se de la crisi del coronavirus.

Aquestes sis setmanes –i les que vindran– Mitjans Digitals ha mantingut el full de ruta dels seus projectes del 2020 i, a més, ha pogut incentivar noves accions digitals i participatives en un intent d'estar a l'alçada de les circumstàncies internes i del país. El salt que TV3 ha fet aquestes setmanes a la xarxa és espectacular en termes de continguts i de servei. En dono detalls en aquest text. I Catalunya Ràdio, per exemple, ha estrenat nou disseny web i l'oferta de podcasts als assistents de veu Alexa d'Amazon –essent la primera emissora del país a prestar aquest servei– en plena crisi del coronavirus, i mentre l'acció a xarxes socials ha estat més intensiva i decisiva que mai a la ràdio i la televisió. Cal recòneixer el compromís i la professionalitat dels companys de Mitjans Digitals, començant per l'adjunta a la direcció, Geni de Vilar, i la resta de l'equip. També els editors digitals de TV3, Jordi Salvat, i de Catalunya Ràdio, Ferran Auberni, i els seus companys de redaccions. Sou enormes.  Què ha fet TV3 a nivell digital durant el confinament?

S'ha reforçat l’oferta de 'lives' a xarxes socials.

Dilluns: Instagram live amb les actrius de Les de l’hoquei.
Dimarts: Facebook live de L’ofici de viure, amb Gaspar Hernàndez i diversos especialistes responent en directe preguntes de l’audiència i donant eines psicològiques i emocionals per al confinament.
Dimecres: Instagram live amb actors del Com si fos ahir.
Dijous: Instagram live amb presentadors de programes de TV3.
Dijous: Facebook live de Quan arribin els marcians, conduït per periodistes culturals de TV3 i amb artistes convidats.

Vídeos exclusius digitals Dies de Coronavirus.

Cada dia, un resum dels continguts emesos per TV3 relacionats amb el coronavirus. La selecció es fa des d’un prisma d’històries personals i afectació social més que no pas des de la voluntat de ser un seguiment de l’actualitat. Es publiquen a TV3alacarta (web, app i SmartTVs) i també de forma nadiva a xarxes socials.

Articles Preguntes i respostes sobre el Coronavirus.

TV3, a través dels seus entorns digitals, tant tv3.cat com 324.cat, publica articles en clau divulgativa per donar resposta a preguntes concretes sobre el coronavirus. Per exemple, què passa amb la custòdia compartida durant el confinament, o com compensar la manca de vitamina D provocada pel confinament a casa. Cada article és una pregunta concreta. Tots tenen un tractament formal i gràfic comú.

Reflexions des del confinament, l’anàlisi dels periodistes de TV3.

Els periodistes de TV3, tant presentadors com especialistes o corresponsals, aporten reflexions diverses sobre la situació de crisi i confinament derivada pel coronavirus en un seguit d’articles publicat als mitjans digitals de TV3, tant a tv3.cat com 324.cat. Tots tenen un tractament formal i gràfic comú.

Mapes i gràfiques interactives pel coronavirus per la web del 324.cat.

Zona zàping, contingut extra digital. Vint setmanals exclusius digitals. Premiere a Youtube i Facebook de TV3, i després a TV3alacarta.

Aposta digital (web de programa, presència a xarxes, etc.) per l’estrena dels programes: Primera línia, Jo també em quedo a casa, Les de l’hoquei (presència forta a Instagram, creació d’stickers) i Tabús.

Accions #JoEmQuedoACasa

S'han potenciat les receptes del Cuines, amb una selecció de receptes de cuines especialment assenyalades per fer a casa durant aquests dies.
S'han potenciat sèries i pel·lícules d’arxiu a TV3alacarta.
S'han potenciat obres de teatre i òperes a TV3alacarta.
Col·lecció Actuacions Confinades, amb un recull d’actuacions musicals fetes des del confinament que s’han emès a diversos programes de TV3.
Col·lecció d’Instagram Stories recollint propostes d’activitats per fer a casa (TV3). 
Col·lecció A casa, mou-te!, amb les recomanacions d’esports emeses al Telenotícies.

Estrena vova versió optimitzada de l’app de TV3 per a televisors Samsung.

Integració continguts informatius (sumari Telenotícies i previsió d’El Temps) al News Briefing de Google.

Super3

Aposta digital (web de programa, presència a xarxes, etc.) per l’estrena de: Wowzzy Babbom!, Dinàmiks, Manduka i Món Maker (estrena a principis de maig, amb estratègia digital forta).
Nous stickers per enviar postals als amics: Vull tornar a jugar amb tu.
InfoK: Accions amb contingut genera per usuari i challenge diari.
Especial avis: recull-homenatge de contes del programa Una mà de contes on els avis i les àvies són protagonistes.
Estrena nova app Super3 per a FireTV d’Amazon.
S'està preparant la presència del canal a Instagram, prevista a finals d’abril.Què ha fet Catalunya Ràdio a nivell digital durant el confinament?

Docusèrie Confinats al canal de Youtube d’Adolescents iCat, protagonitzada per adolescents que narren el seu confinament. 
 
Podcast Coronavirus: pandèmia global.

Podcast temàtic que recull tot el que emet Catalunya Ràdio al voltant de la pandèmia, sigui un programa, una secció, una entrevista o un tall d’àudio. Està disponible a les plataformes de podcast habituals.

Sèrie de microcàpsules Diccionari Adolescent-Adult, al canal de Youtube de Catalunya Ràdio, amb Juliana Canet i Roger Carandell, que tradueixen les paraules que hem de saber si no ens volem quedar desfasats. Crush, hype, cringe… i tres paraules noves cada setmana.

Accions #JoEmQuedoACasa.

Quiz joemquedoacasa (un per setmana).
Col·lecció Converses inspiradores, amb recull d’entrevistes de l’arxiu de Catalunya Ràdio.
Creació d’articles de recomanació cultural firmats per periodistes i prescriptors del grup d’emissores, com Filmoteca d’emergència firmada per Àlex Gorina.
Estrena Parlem de futbol al canal de Youtube de Catalunya Ràdio, amb resums de les millors entrevistes de Ricard Torquemada a personalitats del món del futbol.

Facebook live de L’ofici de viure, amb Gaspar Hernàndez i dos col·laboradors responent en directe les preguntes de l’audiència

Club de la Mitjanit, versió Home Edition. Premiere al canal de Youtube de Catalunya Ràdio i Facebook live a Esport3.
 
Nou disseny pàgina inicial web Catràdio.

Nova skill per Alexa d’Amazon amb els podcasts de Catalunya Ràdio.

Nova línia gràfica al canal de Youtube de Catalunya Ràdio.

Versió en text de temes que s’han emès a la ràdio, com l'informe de Xavier Sala-i-Martín o Fets o Fakes.

Estrena del filtre amb cara de gat per Instagram del programa iCat Kids.
 

       

16 d'abril de 2020

Catalunya Ràdio, Catalunya Música i iCat omplen el cap de setmana amb programes fets a casaEl teletreball i l'anomenada 'ràdio confinada' són, probablement, una de les oportunitats i de les lliçons que haurem de treure de la crisi del coronavirus. Aquest cap de setmana Catalunya Ràdio, Catalunya Música i iCat recuperen part de la seva programació habitual gràcies al teletreball i a l'enregistrament d'alguns continguts des de casa dels realitzadors. El retorn de bona part dels programes de Catalunya Ràdio i de les emissores musicals iCat i Catalunya Música serà aquest cap de setmana una realitat gràcies a l'esforç que molts dels nostres professionals i col·laboradors estan fent per adaptar-se a les noves circumstàncies, i especialment gràcies a la feinada i imaginació que hi posen els tècnics de la casa, que aquests dies fan (encara més) miracles amb connexions en directe, línies i gravacions.

Quines novetats ofereix el Grup d'Emissores de Catalunya Ràdio aquest cap de setmana? No són poques. Aquest divendres a les 23.00 hores torna a l'antena La finestra indiscreta d'Àlex Gorina feta des del confinament. També torna a l'antena Les dones i les dies de Montse Virgili, aquest dissabte a les 23.00. Teletreball i confinament. Els de Gorina i Virgili s'afegeixen a programes com Ciutat Maragda de David Guzmán (dissabte, 20.00 hores), que ja s'emet des de l'inici de la crisi gràcies al teletreball i com a suport especial a l'emergència cultural arran del coronavirus. L'altre programa fet des de casa és Revolució 4.0 de Xantal Llavina, que aquest cap de setmana guanya un dia més d'emissió (dissabte i diumenge a les 22.00 hores) per l'èxit del consultori laboral per a petites empreses, emprenedors i autònoms que vam engegar la setmana passada.Dissabte i diumenge a les 16.00 hores (la mateixa franja horària que de dilluns a divendres), reemetem un dels triomfs de la 'ràdio confinada' de Catalunya Ràdio que està fent molt bon servei públic, el 'Popap escolar' de Mariola Dinarès adreçat als alumnes i la comunitat educativa. Una aposta, un programa nou de fet, que vam fer a la ràdio pública des dels primers dies de confinament gràcies a la versatilitat de Dinarès i del seu equip, i que ha tingut una excel·lent rebuda entre l'audiència, els estudiants i els educadors.

Catalunya Música es puja al carro dels programes confinats

Aquest cap de setmana Catalunya Música incorpora a la seva graella dos programes fets des del confinament dels nostres col·laboradors i realitzadors. Tornaran a sonar per Catalunya Música Els homes clàssics d'Albert Galceran i Pedro Pardo, i El taller del lutier de Pere Andreu Jariod, coincidint amb el cinquè cap de setmana de confinament. 'Els homes clàssics' torna a la graella de Catalunya Música amb un format elaborat des de casa, aquesta diumenge a les 10 del matí, un horari que connecta amb el programa especial 'Afinats' que l'equip de Catalunya Música fa cada dia confinadament de dilluns a divendres. Galceran i Pardo ens portaran, diumenge a les 10.00 hores, un programa en què maridaran música i literatura a les portes d’un 23 d’abril que enguany serà molt diferent. 'El taller del lutier' acompanya els oients de Catalunya Música cada setmana des de fa cinc temporades, i dissabte a les 10.00 hores tornarà a l'antena gràcies al teletreball del nostre col·laborador Jaroid.Catalunya Música ha fet un gran esforç en aquestes circumstàncies excepcionals. Des del 6 d'abril, cada dia a les 10.00 hores, emet el programa especial de confinament 'Afinats', un magazín matinal a cinc veus elaborat des de casa amb l’objectiu d’obrir una finestra d’actualitat i proximitat amb els oients de Catalunya Música mentre duri aquesta etapa de confinament i la graella del canal no pugui oferir la programació habitual. 'Afinats' ofereix continguts que van des de les històries sobre obres clàssiques que ens porta Joan Vives fins a les entrevistes d’Albert Torrens a personatges de l’actualitat, passant pels reportatges sobre músiques del món de Marta Lanau o el joc musical que proposa diàriament Olga Cardús. Tot plegat coordinat i presentat per Ester Pinart.

iCat es creix en el confinament

Si hi ha una emissora que ha demostrat capacitat d'adaptació a l'entorn i potència per superar les adversitats, aquesta és iCat, que des de la segona setmana de confinament emet diàriament a les 9.00, amb reemissió a les 18.00 per iCat i a les 22.00 per Catalunya Ràdio, un programa pensat per ajudar el sector cultural, iCat a casa, que presenta Albert Miralles posant en valor totes les veus i el talent de l'emissora. 'iCat a casa' ha estat el punt de trobada de l'escena musical i cultural del país aquests dies, més enllà de les accions individuals a les xarxes socials, que han estat moltes i prou rellevants. Miqui Puig ha fet els seus Pista de fusta confinats cada dia, sense fallar, i a aquest tipus de format s'hi sumen aquest cap de setmana altres programes d'iCat que tornen a la graella del cap de setmana gràcies al teletreball dels col·laboradors de l'emissora. Tornen a la programa d'iCat aquest cap de setmana Sona 9 de Lluís Gendrau, Jazz Watussi de Dani Nel·lo i Casa Babylon de Marc Isern i Rubèn Sierra, i de Songhunter de Raül Hinojosa, i ho fan en el seu horari habitual, i sempre disponibles a l'app i la web.Agraïments

Sempre faig agraïments als professionals, ho he fet des del primer dia d'aquesta crisi, però aquest cop voldria reconèixer i agrair la feina que fan els caps de continguts i coordinadors de les emissores musicals i culturals, per treure energies i imaginació i aconseguir que tants companys i companyes puguin mantanir-se a l'antena i en l'entorn digital actius i presents des del primer dia malgrat les adversitats. Confinament, teletreball, però també molt de talent i un compromís extraordinari de part de tothom, però canalitzat i coordinat per animals de ràdio i grans professionals com Jordi Borda, Santi Faro, Laura Marín, Carles Aledo i Pilar Cugat. Que aquest cap de setmana Catalunya Ràdio, Catalunya Música i iCat ofereixin els continguts que oferiran assemblant-se tant a la graella habitual en un context tant excepcional i advers és, en molt bona part, gràcies a ells. I que en l'entorn digital això sigui visible i més útil que mai, és mèrit també de l'equip que coordina Ferran Auberni. A tots ells, i a tots els professionals i col·laboradors de la casa, moltes gràcies. Agraïment i admiració.

(Post publicat al blog En sintonia)
 

       

16 d'abril de 2020

Catalunya Ràdio, l'emissora preferida per la població per informar-se sobre la crisi del coronavirusUn estudi publicat per la Universitat Ramon Llull sobre el consum de mitjans durant la pandèmia del coronavirus situa TV3 i Catalunya Ràdio en els primers i llocs del rànquing dels mitjans preferits per la població per informar-se.

A l'estudi, fet pel grup de recerca Digilab, de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna, hi destaca el fet que la crisi del coronavirus ha provocat que el 78% dels ciutadans s'informin més que no ho feien abans: el 90% s'informa com a mínim un cop al dia, i el 52% tres vegades el dia o més; quan abans de la crisi només ho feia el 28%.

De l'enquesta es desprèn que la gent tendeix a refugiar-se en els mitjans coneguts. I, d'entre els mitjans que desperten més confiança a l'hora d'informar-se, hi destaca TV3 en primera posició, que tria el 66,4% dels enquestats. En tercera posició, i triada pel 19,6% de la població, hi ha Catalunya Ràdio, que és, a més, la primera emissora de ràdio de la llista.

CCMA: TV3 i Catalunya Ràdio, entre els mitjans preferits per la població per informar-se sobre la crisi del coronavirus
 

       

15 d'abril de 2020

Catalunya Ràdio incorpora els seus podcasts als assistents de veu AlexaCatalunya Ràdio és la primera emissora del país a incorporar els seus podcasts als assistents de veu Alexa d'Amazon. Des d'aquesta setmana, la ràdio pública ha millorat la seva presència a Alexa amb l'oferta dels continguts emesos per l'emissora, de tal manera que els usuaris podran escoltar programes i seccions a la carta a través dels assistents de veu a més dels directes de les quatre emissores (Catalunya Ràdio, Catalunya Informació, iCat i Catalunya Música).

Els podcasts es poden demanar amb la comanda de veu "Alexa, Catalunya Ràdio podcast". A través de la veu i seguint un diàleg senzill, es poden buscar els podcasts dels diferents programes i seccions de Catalunya Ràdio. La "skill" incorpora funcionalitats per completar l'experiència: permet avançar i retrocedir en la reproducció i en la llista de podcasts del programa o secció i reiniciar l'àudio des del començament. L'experiència s'ha dissenyat perquè la "skill" es pugui adaptar a l'ús que en fa l'usuari.

L'aplicació de Catalunya Ràdio per a Alexa es va estrenar el setembre de l'any passat amb molt bona rebuda. Va ser la primera emissora generalista en català a oferir una "skill" pròpia a Amazon, i al març ha tingut més de 140.000 reproduccions. El passat novembre es van estrenar les "skills" per escoltar els directes de la resta d'emissores del grup: Catalunya Informació, iCat i Catalunya Música. Properament, aquestes aplicacions també permetran escoltar els podcasts dels seus programes i seccions.

Catalunya Ràdio: Els podcasts de Catalunya Ràdio arriben als dispositius amb Alexa
 

       

14 d'abril de 2020

Catalunya Informació retorna la cinquena setmana de confinament

La novetat de la programació de Catalunya Ràdio la cinquena setmana de confinament pel coronavirus és el retorn del 'Tot costa' amb una hora diària, de 19.00 a 20.00 hores, amb Jordi Costa i Sònia Gelmà. Catalunya Informació recupera l'antena pròpia de 12.00 a 14.00 i de 16.00 a 20.00, i manté l'antena conjunta amb Catalunya Ràdio de 6.00 a 12.00 amb 'El matí de Catalunya Ràdio', de 14.00 a 16.00 amb 'Catalunya migdia', i de 20.00 a 22.00 amb 'Catalunya nit'. La nova franja de migdia de Catalunya Informació comptarà amb Marta Romagosa, mentre que les 4 hores de la tarda comptaran amb Neus Bonet. El Grup d'Emissores de Catalunya Ràdio manté la major part dels seus professionals fent teletreball i no abaixa la guàrdia amb les mesures de prevenció per preservar la salut dels seus professionals.

Comunicació 21: Catalunya Informació recupera part de la programació pròpia
Cataluya Ràdio: Catalunya Informació torna a l'antena
 

       

fotos

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2020, Saül Gordillo     Crèdits