bloc sense fulls

16 de maig de 2020

Torna 'Independents' a iCat la desena setmana de confinament


Aquest dilluns, 18 de maig, completem la recuperació d'iCat amb el retorn del programa musical Independents, de Josep Martín, de dilluns a divendres de 18.00 a 19.00 hores. El retorn dels Independents de Josep Martín i David Talleda en format de 'ràdio confinada' i gràcies al teletreball culmina, aquesta desena de setmana de confinament, un procés de recuperació que garanteix el directe de 3 hores del matí amb Els experts, la selecció musical iCat i tots els programes diaris i temàtics setmanals. La ràdio pública, al costat del sector cultural davant d'aquesta emergència cultural provocada per la crisi del coronavirus. La resta d'emissores públiques conserven la mateixa programació de la setmana passada. La ràdio pública manté la seva força en la crisi del coronavirus.  Ja seran 41 programes de Catalunya Ràdio, iCat i Catalunya Música que emetrem aquesta desena setmana de confinament elaborats des de casa dels nostres realitzadors i col·laboradors, ja sigui en directe o enregistrats.12 de maig: Recuperem iCat pel servei públic cultural la novena setmana de confinament
1 de maig: Torna l'APM? a Catalunya Ràdio i recuperem Catalunya Informació la vuitena setmana de confinament
24 d'abril: Programació de la setena setmana de confinament a les emissores de Catalunya Ràdio
20 d'abril: Torna L'apocal·lipsi a El matí de Catalunya Ràdio la sisena setmana de confinament
16 d'abril: Catalunya Ràdio, Catalunya Música i iCat omplen el cap de setmana amb programes fets a casa
14 d'abril: Catalunya Informació retorna la cinquena setmana de confinament
2 d'abril: Nova programació de Catalunya Ràdio i Catalunya Informació pel coronavirus (tercera setmana confinament)
24 de març: Nova programació de Catalunya Ràdio i Catalunya Informació pel coronavirus (segona setmana confinament)
15 de març: Nova programació de Catalunya Ràdio i Catalunya Informació per la crisi del coronavirus
14 de març: Nova programació d’iCat i Catalunya Música per la crisi del coronavirus
13 de març: Servei públic de Catalunya Ràdio davant la crisi del coronavirus

 

       

12 de maig de 2020

Recuperem iCat pel servei públic cultural la novena setmana de confinament


La novena setmana de confinament recuperem el directe d'iCat, l'emissora musical i cultural pública, per combatre l'emergència cultural arran de la crisi del coronavirus. Torna Els experts amb Albert Miralles, Roger Seró i Laia Vidal, cada dia de 7.00 a 10.00 hores, en directe des de l'estudi 2 de Diagonal 614 des d'aquest dimecres. A la programació d'aquesta novena setmana d'estat d'alarma també incorporarem, a partir de dilluns, 18 de maig, a les 18.00 hores, Independents, amb Josep Martín, des del confinament. Amb aquests dos programes iCat recuperarà tota la programació, la major part de la qual seguirà fent-se gràcies al teletreball i en format 'ràdio confinada'. El directe d'Els experts i la incorporació el proper dilluns d'Independents pretenen ajudar al sector cultural del país que tant està patint en l'actual crisi per la Covid-19.

La ràdio pública vol contribuir a esmorteir l'impacte que aquesta situació excepcional està provocant a l'escena musical catalana i a la indústria cultural del país en el seu conjunt. La millor manera de fer servei públic des d'iCat és, a més de conservar una fórmula musical que conté una de cada tres cançons de l'escena catalana, recuperar una programació habitual que té en la difusió, promoció i debat la seva essència. iCat fa més companyia que mai precisament quan el consum de la ràdio musical més està augmentant a l'Estat espanyol des de l'inici de la crisi sanitària, aquestes últimes setmanes. Però iCat també és aparador d'una indústria cultural que necessita més que mai canals de comunicació amb una audiència sensible i consumidora de productes culturals. És per això que, a partir de dimecres, 13 de maig, 3 hores més de programació habitual en directe completen l'oferta d'iCat, que compleix els plans de recuperació de l'activitats fixats per l'empresa i ara només estarà pendent de trobar el moment de recuperar, quan es pugui per raons de prevenció i seguretat, la fórmula musical locutada, que anomenem selecció iCat. El consum de ràdio musical ha pujat al conjunt de l'Estat les últimes setmanes respecte les primeres de l'estat d'alarma, segons l'AIMC.

Amb Miralles, Seró, Vidal i Martín, l'oient d'iCat recuperarà ja aquests dies tots els seus continguts de referència, atès que des de fa setmanes s'han recuperat capítols nous d'El celobert, de Lluís Galvadà, i Delicatessen, d'Albert Puig –aquest la setmana passada–, i tots els programes temàtics culturals de l'emissora en format 'confinat'. Miqui Puig ha oficiat des del primer dia de la crisi des de casa seva les sessions musicals al seu Pista de fusta.

Tot l'equip d'iCat està fent una gran feina, i amb el programa iCat a casa amb Albert Miralles des de casa ha volgut des del primer moment de l'estat d'alarma dur als oients d'iCat i de Catalunya Ràdio l'actualitat musical del país i de tot el sector cultural. Aquest dimecres, 13 de maig, recuperem íntegrament l'oferta d'iCat i posem l'emissora al servei d'un sector que viu una autèntica emergència. L'emissora oficial de la majoria de festivals musicals del país, iCat, readapta els recursos i focalitza ara els seus esforços en ajudar i acompanyar.Amb el retorn d'iCatMans, de Quim Rutllant i Ester Plana, i de Paraules de vida, d'Emili Pacheco, Catalunya Ràdio fa un pas més cap a la 'normalització' de la seva programació. En total, les emissores de Catalunya Ràdio emetran aquesta novena setmana de confinament 40 programes gràcies al teletreball i la fórmula 'confinada'. La informació com a servei públic davant de la pandèmia, l'entreteniment, la cultura i l'esport es veuen completats en l'oferta de Catalunya Ràdio pels programes temàtics habituals.

I tot això amb només tres realitzadors fent programa en directe des dels estudis de l'emissora: Mònica Terribas (El matí de Catalunya Ràdio), Adam Martín (subdirector de l'Estat de Gràcia), i Xavier Solà (La nit dels ignorants 3.0). Tota la resta de realitzadors en directe (Mariola Dinarès, Òscar Fernández, Empar Moliner, Roger de Gràcia, Xavi Cazorla, Ernest Codina, Joel Díaz, Kilian Sebrià i Laura Rosel, de dilluns a divendres) ho fan des de casa seva gràcies als miracles dels companys de Tècnica i a les eines que permeten teletreballar. Després hi ha tots els programes enregistrats que es fan també confinadament. El cap de setmana l'oferta de programes confiants complementa una estructura en directe amb tres pilars: Roger Escapa, que fa El suplement des del seu domicili, però amb Joan Botta a l'estudi 1; Neus Bonet o Gemma Bonet que fan Catalunya migdia cap de setmana en directe des de l'emissora; i David Clupés, que lidera un reformulat Tot gira també en directe des de Diagonal 614. La setmana passada, la vuitena setmana de confinament a les emissores de Catalunya Ràdio, ja vam recuperar íntegrament Catalunya Informació com a emissora de servei públic continuat en la crisi del coronavirus, amb la programació habitual, però amb la major part dels periodistes fent teletreball als seus domicilis. A l'emissora, l'estructura imprescindible per garantir les 24 hores d'informació en uns temps tan excepcionals per a la ciutadania.


L'emissora de clàssica i contemporània, que manté bona part de la seva programació amb continguts de 'ràdio confinada', encara no ha recuperat els programes en directe, però des de fa dies s'hi està treballant per tornar-los a l'antena. Es mantenen tots els programes habituals de Catalunya Música en teletreball i l'Afinats, que l'equip està elaborant diàriament per mantenir una finestra amb l'actualitat cada matí, també fet des del confinament.

1 de maig: Torna l'APM? a Catalunya Ràdio i recuperem Catalunya Informació la vuitena setmana de confinament
24 d'abril: Programació de la setena setmana de confinament a les emissores de Catalunya Ràdio
20 d'abril: Torna L'apocal·lipsi a El matí de Catalunya Ràdio la sisena setmana de confinament
16 d'abril: Catalunya Ràdio, Catalunya Música i iCat omplen el cap de setmana amb programes fets a casa
14 d'abril: Catalunya Informació retorna la cinquena setmana de confinament
2 d'abril: Nova programació de Catalunya Ràdio i Catalunya Informació pel coronavirus (tercera setmana confinament)
24 de març: Nova programació de Catalunya Ràdio i Catalunya Informació pel coronavirus (segona setmana confinament)
15 de març: Nova programació de Catalunya Ràdio i Catalunya Informació per la crisi del coronavirus
14 de març: Nova programació d’iCat i Catalunya Música per la crisi del coronavirus
13 de març: Servei públic de Catalunya Ràdio davant la crisi del coronavirus
 

       

10 de maig de 2020

La força de la ràdio pública en la crisi del coronavirusLa crisi del coronavirus ha deixat la ràdio sense la segona onada de l'Estudi General de Mitjans (EGM) del 2020, de tal manera que mai no podrem saber quin impacte sobre el consum radiofònic haurà tingut aquesta situació excepcional en què vivim des de la declaració de l'estat d'alarma. La primera onada, que havia de sortir el primer d'abril i va acabar sortint el 6 del mateix mes, no va recollir el comportament de l'audiència a partir de l'esclat de la crisi sanitària a l'Estat espanyol. Serà el primer cop en la història de l'EGM que no es podran fer les entrevistes presencials que nodreixen, juntament amb enquestes telefòniques i algunes per internet, el treball de camp que dona peu als resultats d'audiència. Què hauria passat si el consum de ràdio actual s'hagués pogut computar amb els paràmetres i la metodologia habitual de l'EGM? Mai no ho sabrem.

Hi ha companys que consideren que la ràdio hauria caigut en audiències en la mesura que es perdien els oients que habitualment escoltaven la seva emissora quan anaven a treballar al matí, o hi tornaven a la tarda-vespre, mentre conduien o utilitzaven el transport públic. La reducció dràstica de la mobilitat per raó laboral, almenys aquests dos primers mesos d'estat d'alarma, hauria perjudicat els resultats de la segona onada de l'EGM. D'altres companys, en canvi, consideren que el consum s'ha incrementat i que l'EGM hauria estat espectacular, perquè l'únic impacte objectivable de la crisi és que el 'prime time' de ràdio s'hauria desplaçat i que les 10 del matí hauria estat l'hora de major consum. Posar la mà al foc per una o altra teoria és agosarat, i l'unic que podem fer durant aquests mesos sense EGM és mirar els consums digitals de les emissores i, especialment en el cas dels mitjans públics, atendre els estudis i les dades que van apareixent sobre la credibilitat que acumula la ràdio com a mitjà de comunicació en aquestes circumstàncies inèdites.Segons dades de l’European Broadcasting Union, la ràdio és el mitjà que genera major confiança en el conjunt de la ciutadania europea, amb un 57%, mentre que la televisió –que ha crescut en consum– hi va per darrere amb un 49%. Internet i les xarxes socials també han crescut, però l'estudi de l'EBU sosté que van a la cua quant a credibilitat. Només cal observar la proliferació de 'fake news' i la infoxicació d'aquestes setmanes per entendre la prudència amb què la ciutadania valora, en el seu conjunt, allò que anomenem 'la xarxa'. La convicció dels col·legues de les ràdios públiques autonòmiques de l'Estat, que ens van reunir telemàticament la setmana passada, és que aquesta crisi ha suposat un increment de la rellevància i també de l'audiència precisament perquè els oients han necessitat informació puntual, veraç i contrastada. La ràdio pública, doncs, ha jugat un paper determinant, essencial, en la crisi de la Covid-19, i en això coincidíem directors d'emissores autonòmiques aplegades a l'entorn de Forta.A Catalunya, les dades digitals són positives per a la ràdio pública. Catalunya Ràdio ha aconseguit la segona millor xifra des de l'octubre del 2017 –aquella tardor va ser un context brutal pel camp de batalla en què es va convertir internet i els continguts de determinats mitjans de comunicació viralitzats– i el creixement dels comptes de la ràdio pública a xarxes socials, Telegram, la web i les aplicacions mòbils certifiquen que l'audiència confinada ha recorregut als nostres serveis i continguts. Hi ha hagut també un parell d'enquestes –no comparables, en cap cas, amb l'EGM– que han indicat el lideratge de Catalunya Ràdio i un fortíssim creixement de la ràdio nacional arran de la crisi del coronavirus. Fer-ne proclames, amb la que està caient i sense la referència de l'EGM, seria precipitat. Amagar aquestes dades, amb el valor que tenen, seria contrari a la transparència exigible a un mitjà de comunicació públic.Crec que Catalunya Ràdio ha exel·lit en aquesta crisi sanitària donant el millor de si mateixa i garantint el servei públic en hores, dies i setmanes decisives per al present i futur de la nostra societat. Ha estat un autèntic miracle i una heroïcitat el que han fet els professionals de la ràdio pública catalana, la major part dels quals segueixen treballant i fent ràdio des de casa, gràcies a un desplegament tècnic inimaginable abans del març. La ràdio no només no ha parat, sinó que ha ocupat un espai vital i ha sabut trobar l'equilibri entre servei públic –monotemàtic els primers dies i setmanes– i fer companyia –amb entreteniment des del confinament dels nostres professionals i col·laboradors–, i anar modulant una cosa i l'altra a mesura que la crisi anava evolucionant –que va evolucionant, perquè encara hi som de ple– i les necessitats de la ciutadania era una o una altra. S'han mantingut programes vitals, se n'han creat de nous expressament per donar resposta al servei públic en un sentit ampli –atendre els escolars confinats i la comunitat educativa, adreçar-se al sector cultural i ajudar-lo enfront de l'emergència cultural– i s'han ajornat d'altres perquè la prevenció i la seguretat interna ha manat sempre en les nostres decisions i perquè la temàtica podia esperar a més endavant, ja que això anirà per llarg i cal dossificar els recursos de la ràdio pública.

Dos mesos després, el balanç és satisfactori perquè ha sortit el millor de tothom, especialment de la nostra audiència i dels professionals i col·laboradors de la casa. Cada dia que passa treiem lliçons i l'aprenentatge ens permetrà afrontar els mesos difícils que vindran posant l'oient i el servei públic al centre de les decisions a l'antena, i una nova manera de treballar internament que garanteixi seguretat sanitària i permeti readaptar-se a un entorn que ha canviat de cop. 
 

       

8 de maig de 2020

Èxit de la cantada col·lectiva amb oients de Catalunya Ràdio pel Sant Jordi confinat

La macrocantada internacional d'oients de Catalunya Ràdio que va organitzar el programa Popap de Mariola Dinarès pel Sant Jordi confinat de 2020 va ser un èxit radiofònic i participatiu. Aquest dijous s'ha difós el vídeo de la cantada col·laborativa, titulada #CantaAmbMi, i se n'ha fet ressò el Telenotícies vespre de TV3 de Toni Cruanyes.
 

       

6 de maig de 2020

La ràdio pública davant del repte de la Covid-19La ràdio, especialment la pública, ha estat i està sent essencial aquestes setmanes des que es va decretar l’estat d’alarma per la crisi sanitària de la Covid-19. Aquest dimecres hem compartit les experiències de les ràdio públiques de l’Estat espanyol davant del repte del coronavirus, en una reunió telemàtica dels directors i directius de les emissores de FORTA. Canvis de programació, servei públic, miracles tècnics, mesures de prevenció, plans de desescalada, horitzons de futur, impacte de la crisi al sector i vivències que ens marcaran per sempre, havent estat al costat de la ciutadania, han format part d’aquesta profitosa trobada amb col•legues bascos, gallecs, canaris, andalusos, maxecs, madrilenys, balears, asturians i aragonesos. El coronavirus ha servit per treure el millor d’aquest mitjà meravellós que sempre sap estar a l’alçada de les circumstàncies. Per inèdites i difícils que siguin. Visca la ràdio!
 

       

5 de maig de 2020

Catalunya Ràdio, líder en pluralitat informativaEl darrer informe del Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) sobre l'observança del pluralisme polític a la televisió i a la ràdio entre els mesos de maig i desembre del 2019 sosté que els informatius de Catalunya Ràdio van ser els que van recollir més diversitat de veus polítiques en els 8 darrers mesos de l'any passat. Catalunya Ràdio, líder en pluralisme polític l'any de les eleccions municipals, dels comicis al Congrés i el Senat, i del judici del procés al Tribunal Suprem. Així mateix, els mitjans de la CCMA (TV3 i Catalunya Ràdio) van ser els que van fer més entrevistes en aquest període i els que també van oferir més diversitat de veus d'agrupacions polítiques. D'altra banda, són els mitjans que van organitzar més debats polítics. Catalunya Ràdio va organitzar debats d'alcaldables a Lleida (foto), Tarragona i Girona.

CCMA: Els informatius de TV3 i Catalunya Ràdio, els més plurals, segons el CAC
CAC: Informe sobre l’observança del pluralisme polític a la televisió i a la ràdio. Maig-desembre 2019
 

       

4 de maig de 2020

Retorn de Santi Faro a Catalunya RàdioUna de les alegries d'aquest dilluns ha estat el retorn presencial d'en Santi Faro, cap de Continguts de Catalunya Ràdio, que ha superat la Covid-19. Feia mes i mig que no coincidíem físicament, i malgrat que aquestes setmanes hem estat en contacte permanent, juntament amb l'adjunt a la direcció de l'emissora, Jordi Borda, la veritat és que la retrobada de tots tres a la ràdio, amb la Laura Marín, en Jordi Just i en Xavi Campos, ha estat un acte de 'normalització' que necessitàvem. Hem aprofitat, amb en Santi, per comentar les novetats de la programació de la vuitena setmana de confinament a les emissores de Catalunya Ràdio en el programa Popap de Mariola Dinarès. Ella des de l'estudi de casa seva, i en Santi i jo a l'estudi 5 de Diagonal 614.

Catalunya Ràdio: Saül Gordillo: "Catalunya Ràdio té una capacitat com mai ens hauríem imaginat"
 

       

1 de maig de 2020

Torna l'APM? a Catalunya Ràdio i recuperem Catalunya Informació la vuitena setmana de confinamentTorna el programa APM? a Catalunya Ràdio la vuitena setmana de confinament, de 19.00 a 20.00 hores, en format confinat però guanyant l'hora sencera d'humor que vam reduir amb la declaració de l'estat d'alarma a l'inici de la crisi sanitària per la Covid-19. Joel Díaz, Ernest Codina i Xavi Cazorla recuperen protagonisme a la programació de Catalunya Ràdio, que ja gairebé està 'normalitzada', però encara sotmesa a la situació d'excepcionalitat i a les limitacions d'emetre en directe bona part dels continguts des dels estudis de Diagonal 614. Actualment, Mònica Terribas (El matí de Catalunya Ràdio), Adam Martín (Estat de Gràcia) i Xavier Solà (La nit dels ignorants 3.0) són els únics realitzadors que presenten els seus programes en directe des de l'emissora. Tota la resta fan ràdio en directe des dels seus domicilis, on segueixen confinats fent teletreball, o bé estan enregistrats en format també de teletreball i confinament. A Catalunya Ràdio, ja són 15 els programes confinats que estarem emetent, sense comptar seccions com L'apocalipsi del matí de Catalunya Ràdio, Mans o Un restaurant caníbal a Berlín, entre moltes d'altres.

La vuitena setmana de confinament (del 4 al 10 de maig) també recuperem, el cap de setmana, Geografia humana, de Maite Sadurní (la nit de dissabte, de 00.00 a 02.00 hores), per ajudar el sector musical del país; Els viatgers de la Gran Anaconda, de Toni Arbonès (dissabte a les 15.00), amb nous programes; i En guàrdia!, d'Enric Calpena (diumenge a les 15.00), amb nous episodis històrics. A més, Catalunya nit, torna al seu horari de dilluns a divendres (de 21.00 a 23.00), amb el recuperat Kilian Sebrià a la primera hora i Laura Rosel a la segona, mentre que el Catalunya migdia cap de setmana es redueix de dues a una hora (14.00 a 15.00, la seva franja habitual), amb Neus Bonet, atès que la propera setmana es recupera l'antena de Catalunya Informació en la seva integritat.Dilluns, 4 de maig, recuperem l'antena Catalunya Informació en la seva integritat, de tal manera que l'emissora informativa pot garantir el servei públic en aquesta fase de l'estat d'alarma i de la crisi sanitària. La franja de 8.00 a 11.00 amb Marta Romagosa permet recuperar Catalunya Informació ja des de primera hora per poder oferir l'última hora i les rodes de premsa de la crisi sanitària. Glòria Marín, Marc Vidal, Txell Vallespí, Carles Prunera, i el cap de setmana Marta Sànchez, Jaume Brufau i Estel Batet –les matinades de Prunera i Batet, enregistrades– completen les veus principals d'aquesta fase de Catalunya Informació, que seguirà emetent els programes informatius de Catalunya Ràdio Catalunya migdia, d'Òscar Fernández i Empar Moliner, i Catalunya nit, en antena conjunta. Es manté el teletreball de la majoria de la redacció d'informatius, i la recuperació de les tres hores diàries de matí i el cap de setmana sencer es farà garantint les mesures de prevenció i els plans de recuperació de l'activitat aprovats per l'empresa. Delicatessen, l'espai més veterà d'iCat, deixa les reemissions iniciades amb el confinament i oferirà, a partir d'aquest dilluns, noves seleccions musicals enregistrades des de casa per Albert Puig. Amb el retorn de Delicatessen (de dilluns a divendres, de 21.00 a 22.00), ja són 14 els programes d'iCat que s'enregistren i s'emeten des de fora dels estudis de Catalunya Ràdio: El celobert, amb Lluís Gavaldà; Adolescents iCat, amb Roger Carandell, Juliana Canet i Joan Grivé; iCatKids, amb Pau Guillamet, Mar Blanch i David Its Me; Generació digital, amb Albert Murillo; 5Songs, amb Blai Marsé; iCat a casa, amb Albert Miralles; Pista de fusta, amb Miqui Puig; Jazz Watusi, amb Dani Nel·lo; Sona9, amb Lluís Gendrau; Songhunter, amb Raül Hinojosa; iCatMans, amb Quim Rutllant i Ester Plana; Memento, amb Josep Maria Bunyol; i Casa Babylon, amb Marc Isern i Rubèn Sierra.Catalunya Música tampoc no afluixa en l'aposta pels continguts confinats (ràdio feta des de casa) i a l'impuls de la setmana passada s'hi afegeixen aquesta, la vuitena setmana en estat d'alarma, un parell de programes confinats. Les dues novetats d'aquesta setmana són Via Jazz concert, amb Pilar Subirà (dissabte, a les 23.00 hores), i El millor dels temps, amb Anna Ponces i Francesc Hernàndez (diumenge, a les 22.00). Amb aquests, ja són 9 els programes de Catalunya Música que han tornat a la graella confinada gràcies al teletreball i l'enregistrament a casa dels realitzadors. 
 

       

30 d'abril de 2020

Fort creixement de Catalunya Ràdio en la crisi de la Covid-19Fort creixement de Catalunya Ràdio en la crisi del coronavirus. Un de cada tres catalans opta per la ràdio pública per informar-se i entretenir-se durant la crisi de la Covid-19, segons el baròmetre dels serveis informatius de TV3 i Catalunya Ràdio. L'avantatge respecte la resta d'emissores creix aquestes setmanes d'estat d'alarma. Aquest baròmetre indica el creixement de Catalunya Ràdio, en la mateixa direcció que ho feia l'estudi publicat per la Universitat Ramon Llull, segons el qual Catalunya Ràdio és l'emissora preferida per la població per informar-se sobre la crisi del coronavirus.
 

       

29 d'abril de 2020

El repte de la internet catalana després de la Covid-19La crisi per la Covid-19 ha fet emergir d'una manera inesperada el teletreball i les relacions a través de la xarxa entre persones, de les empreses amb els seus clients, de les administracions amb els ciutadans o de les escoles i universitats amb els seus alumnes. En aquest context sobrevingut, la identitat digital i l'existència d'una comunitat reconeguda i prestigiada en el món dels dominis d'internet, com és la del .cat, esdevé un pilar fonamental per a la necessària reconstrucció que haurà de venir a nivell econòmic, social i cultural després de la crisi sanitària que encara patim.

Amb 15 anys d'existència que complim enguany, la Fundació .cat, una entitat privada sense ànim de lucre ni filiació política, gestiona més de 110.000 dominis que apleguen bona part de les webs i portals en llengua catalana, i que aquests dies han donat més servei que mai als usuaris, en alguns casos serveis essencials que han ajudat a salvar vides, contenir el contagi i articular la resposta pública i cívica davant d'aquesta pandèmia. La solvència d'aquest món digital a l'entorn del domini .cat, així com la proliferació d'aplicacions mòbils i altres eines digitals més enllà del web, es visualitza en un moment estratègic per a la Fundació .cat, que vol esdevenir referent de la internet catalana un cop demostrat el rigor i bona gestió dels dominis .cat i .bcn.

Fa temps que la Fundació .cat s'ha significat en diversos aspectes que actualment, amb la crisi del coronavirus, recobren més importància. Per una banda, l'accés al web d'empreses petites i col·lectius que encara no havien fet el salt a la xarxa amb una identitat pròpia i eines digitals, al marge de les xarxes socials més informals, que poden millorar els resultats i la qualitat de la relació amb els seus clients. Ara més que mai aquesta línia de suport és imprescindible, davant de la sotragada econòmica que està provocant l'aturada de l'activitat en molts sectors des de la declaració de l'estat d'alarma.

La Fundació gestiona el domini .cat en el benentès que és un domini geogràfic de primer nivell que, a més de ser d’àmbit global, com els genèrics .org, .net i .com, és alhora un domini cultural de proximitat. És aquesta dualitat la que fa possible que .cat ens connecti al món i alhora amb nosaltres mateixos i el nostre entorn socioeconòmic més proper. La crisi del coronavirus ha fet més visible aquest caràcter de proximitat en facilitar, per exemple, l’accés a internet de petites empreses, comerços i col·lectius localitzats en els territoris de parla catalana, que encara no havien fet el salt a la xarxa, amb un lloc web propi i formació per a fer el manteniment de les pàgines creades.

La Fundació .cat, com a entitat al servei de la comunitat catalana a internet, vol jugar un rol clarament facilitador i de suport a l'economia catalana de la petita i mitjana empresa, però també d'autònoms i emprenedors a qui els cal una identitat digital robusta i reconeguda. Aquest compromís ve de lluny i, a més de la digitalització de les empreses, .cat s’ha implicat amb un món que aquestes setmanes també s’està transformant de cop, com el de l'educació. La Fundació .cat ha impulsat els concurs wapps, amb milers d'estudiants que han participat els darrers 10 anys d’aquest projecte, així com amb la formació digital de professorat.

Un altre àmbit que .cat ha treballat últimament, des de la tardor del 2017, és el de les llibertats individuals i col·lectives a la xarxa. Arran de l'arbitrari tancament de pàgines web del 2017, i més recentment també a partir de la sentència del Tribunal Suprem i les reaccions ciutadanes viscudes a Catalunya, la Fundació .cat ha impulsat accions tècniques i jurídiques per evitar que algunes webs puguin ser tancades o censurades per raons estrictament ideològiques sempre i quan compleixin els requisits i els estàndards internacionals per disposar un domini d'internet com el .cat o el .bcn.

Des de .cat també hem volgut liderar el debat i la reflexió sobre les garanties democràtiques i com preservar les llibertats ciutadanes en un context en què alguns governants, i això s'està veient clarament a nivell global, puguin tenir la temptació de regular o reduir la llibertat d'expressió o exercir un control governamental no acceptat en termes de qualitat democràtica com a resposta a la proliferació de 'fake news' i altres males pràctiques. La crisi provocada per la Covid-19 i la resposta que alguns estats han adoptat en l'entorn digital limitant llibertats o controlant la informació i les dades dels usuaris demostren que és més necessària que mai una Fundació .cat atenta, vigilant i impulsora de garanties pensant en el millor per a la comunitat catalana a internet. En aquest sentit, s'organitzaran jornades públiques de debat i reflexió per adaptar el compromís de .cat a les actuals circumstàncies. L’experiència de .cat ens avala per defensar que els propietaris de dominis .cat gaudeixen d'un prestigi, d’una marca personal, empresarial o institucional, associat a la credibilitat tant necessària en moments en què l'anonimat pot afavorir la desconfiança que, per culpa dels ‘fake news’, podria imperar a la xarxa.

La Fundació .cat vetlla pels drets digitals i la internet dels catalanoparlants. Un exemple d’aquesta activitat d’observació ha estat l’anàlisi feta de la situació general de la connectivitat a la xarxa i la degradació provocada per la pandèmia de la Covid-19 a Catalunya, les Illes Balears i el País Valencià, a partir de dades proporcionades per Ookla sota una acord de col·laboració que s’estendrà fins el 31 de desembre de 2020 amb la inclusió també d’Andorra i la Catalunya Nord.

Des de la nostra independència d'actuació i per ajudar a la comunitat catalana a la xarxa, la Fundació .cat vol reforçar el seu paper de facilitador, de garantia de solvència a internet i de debat sobre l'amenaça que pateixen les llibertats individuals i col·lectives en l'entorn digital. Creiem que és la millor manera que tenim de contribuir a la reconstrucció de la nostra comunitat, que o serà digital o no serà.

Carles Salvadó Usach
President de la Fundació .cat

       

darrers comentaris

fotos

Instagram

Dimarts, 9 ago.
Més fotografies

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2020, Saül Gordillo     Crèdits