bloc sense fulls

13 d'octubre de 2014

Els matins de TV3 amb Sanchis, Álvaro, García i Dalmau

Aquest dilluns hem fet tertúlia al programa Els matins de TV3, que presenta Lídia Heredia, amb els periodistes Vicent Sanchis i Francesc-Marc Álvaro, amb l'advocada Esperanza García i l'escriptor Antoni Dalmau. Aquesta és la primera part de la tertúlia, i aquesta altra la segona part.
       

12 d'octubre de 2014

Entrevista a El Punt Avui Televisió

492345438_960

El periodista Igor Llongueres em va entrevistar divendres al vespre al programa L'illa de Robinson que s'emet a El Punt Avui Televisió, amb motiu de la publicació del llibre Sobirania.cat. 10 anys de la revolta política catalana a Internet. Cap al final d'aquest vídeo trobareu l'entrevista.


Properes presentacions:

Tarragona, dijous 23 d'octubre de 2014
19.00 hores
Sala d'actes del Museu d'Art Modern de Tarragona (Carrer de Santa Anna, 8)
Intervindran: Josep Bargalló, professor d'institut de Ciències de l'Educació; Ferran Civit, responsable de comunicació de l'ANC i membre de la campanya 'Ara és l'hora'; i Saül Gordillo, autor del llibre


Madrid, dimecres 29 d'octubre de 2014
19.00 hores
Centre Cultural Blanquerna (Carrer Alcalá, 44)
Intervindran: Carles Campuzano, diputat de CiU al Congrés; Lourdes Muñoz, diputada del PSC al Congrés; Joan Tardà, diputat d'ERC al Congrés; Joan Coscubiela, diputat d'ICV-EUiA al Congrés; i Saül Gordillo, autor del llibre


Vilafranca del Penedès, dijous 30 d'octubre de 2014
20.00 hores
Sala 3 de l'Escorxador (Carrer Escorxador, de L', 019)
Intervindran: Daniel García Peris, bloguer i especialista en xarxes socials; i Saül Gordillo, autor del llibre


       

9 d'octubre de 2014

Gràcies al procés

Gràcies al procés, la meva ciutat, Calella, ha pogut allargar la temporada turística més enllà de la Fira de Calella, l'Ironman Barcelona i l'Oktoberfest d'aquests dies. El turisme policial complementa l'oferta turística de l'estiu, i no és la primera vegada. Can Vies i la convocatòria de la consulta del 9-N han portat a la ciutat centenars d'agents del Cuerpo Nacional de Policía, que dormen i fan 'gasto' a Calella. El cap de setmana passat era curiós intentar discriminar qui era atleta turista (participants i acompanyants de l'Ironman Barcelona) i qui era policia turista (els agents enviats pel ministre a l'espera d'uns aldarulls que no es produeixen). Uns musculats i equipats amb roba i tot tipus d'indumentària esportiva i energitzant, uns altres amb un 'look' diguem-ne més acostumat a la bona vida. 

Gràcies al procés, la secretària i l'interventor municipal de la meva ciutat estan informats, per no dir advertits o amenaçats, que la llei prohibeix col·laborar amb la consulta encara que el ple o l'alcaldessa decideixin donar suport al Govern en la celebració del 9-N. La delegada a Catalunya de l'executiu espanyol ha enviat cartes a tots els cossos 'nacionales' que treballen als ajuntaments catalans per avisar-los que es portin bé. Novament, María de los Llanos de Luna, la delegada, ha demostrat que la legalitat està per damunt de tot sempre i quan es refereixi a la defensa de la 'unitat d'Espanya'.

Gràcies al procés, tertulians i opinadors desconeguts han trobat un nínxol de mercat professional abraçant les tesis de l'unionisme, o sigui, sent quota amb un 'frame' que fins fa pocs mesos era l'hegemònic. Ser tertulià és dur, però fer-ho amb la bandera del 'mejor unidos' o l'entitat de mig miler de socis més representada mediàticament de la Catalunya actual és una feina realment sacrificada. El tertulià unionista, per dir-ho ràpid i amb tot el respecte, és una figura emergent, un nou model de negoci per al castigat sector dels mitjans de comunicació.

Gràcies al procés, els membres del consell d'estat treballen en diumenge, i els del Tribunal Constitucional es reunixen d'urgència en dilluns de la setmana no hàbil per a les seves deliberacions. També els ministres es reuneixen un dilluns, i els advocats de l'Estat tomben aquell tòpic segons el qual la justícia espanyola és lenta. No, no, és supersònica, en paraules del president català. Tanta rapidesa fa que s'equivoquin en la numeració dels papers que signen, però és que ho voleu tot, home!

(Article publicat a Racó Català)

       

6 d'octubre de 2014

Granollers Digital 2014

Granollers Digital 2014

Dissabte vaig participar a la sessió sobre periodisme a les jornades Granollers Digital amb els directors de l'Ara, Carles Capdevila; Nació Digital, Salvador Cot; i Sentit Crític, Roger Palà, a l'Auditori de Granollers.

Nació Digital: La importància de les xarxes socials en el periodisme a Digital Granollers


       

3 d'octubre de 2014

Crònica al setmanari La Comarca de la presentació de Sobirania.cat a Olot

ateneu (central) presentació llibre amb Saül Gordillo

"El dissabte dia 27 de setembre va tenir lloc a l’Ateneu Central d’Olot la presentació del llibre Sobirania.cat. 10 anys de la revolta política catalana a Internet, del periodista Saül Gordillo. Va anar a càrrec de Meius Ferrés, gestora de comunicació digital a la UdG i responsable de comunicació a la xarxa d’Esquerra Republicana, i de Joan Francesc Gras, expresident de la Fundació PuntCAT. Saül Gordillo, que actualment és cap de continguts digitals d'El Periódico de Catalunya, va ser director de l’Agència Catalana de Notícies (ACN) i és autor, entre d’altres, del llibre Nació.cat.

El llibre relata el procés cap a l’independentisme que ha experimentat el país durant els darrers 10 anys, i explica l’impacte de la comunicació a la xarxa en el moviment sobiranista. La tesi de l’autor és que l’èxit del procés no hauria estat possible sense l’existència i la potència d’aquest entorn digital, que facilita la comunicació interna, l’organització i la divulgació. El llibre remarca la importància que han tingut en aquest context projectes com ara Verkami, Viquipèdia, Vilaweb, Softcatalà, etc, i analitza el ressò de les darreres Diades a la xarxa. Ofereix una visió panoràmica en el temps i en l’espai que ens permet de comprendre com ha pogut passar que opcions que eren minoritàries en poc temps hagin esdevingut l’eix central de la política catalana.

Meius Ferrés va descriure’l amb etiquetes o hashtags que a parer seu defineixen i sintetitzen els valors de la societat civil organitzada que han possibilitat l’èxit del moviment: generositat, entusiasme, compromís, empoderament, transversalitat o expertesa al servei d’una causa comuna. Va definir Gordillo com el nostre observador nacional, que fa la crònica del moviment sobiranista des de dins, com a periodista compromès. Un exemple concret d’aquest èxit el va oferir Joan Francesc Gras, que va explicar tot el procés que va conduir a l’obtenció del domini .cat, que, malgrat tots els impediments d’un Estat que va intentar que no se’n sortissin, va reeixir gràcies a la voluntat i l’estratègia d’una comunitat organitzada i connectada. Al final del llibre l’autor fa un homenatge a 200 persones ciberactivistes, protagonistes de la Internet catalana. Es pot adquirir on line a Setciències."

Crònica publicada en el setmanari La Comarca

       

2 d'octubre de 2014

2324 amb els diputats Turull (CiU) i Rodríguez (PP)Aquest dimecres hem participat en el programa 2324 de Televisió de Catalunya, que presenta Agustí Esteve, amb un cara a cara entre els diputats al Parlament Jordi Turull (CiU) i Santi Rodríguez (PP), amb una brevíssima tertúlia en què també hi he intervingut amb els periodistes Fidel Masreal i Melcior Comes. Aquest és el vídeo del programa, marcat per la tensa jornada de dimecres al Parlament de Catalunya, que ha nomenat els membres de la 'junta electoral' de la consulta del 9-N tot i la suspensió cautelar decretada pel Tribunal Constitucional.

       

2 d'octubre de 2014

Ressenyes de Tribuna Catalana i Joan Salicrú del llibre Sobirania.cat

foto 4(1)

El periodista Joan Salicrú ha publicat en el seu blog un apunt sobre el llibre Sobirania.cat, en què destaca el valor documental de la crònica periodística: Sobirania.cat, la crònica política necessària. El periodista Carles Toronjo també publica aquest dimecres al portal Tribuna Catalana una ressenya sobre el llibre. Moltes gràcies a tots dos!

Recull de referències:

Premsa
El Punt Avui: Ciberactivisme sobiranista [PDF]
El Punt Avui: L'escriptura que edifica el país
Ara: Les xarxes socials, un catalitzador sobiranista
La Vanguardia: El periodista Saül Gordillo analitza l'impacte d'Internet i les xarxes socials en el procés sobiranista
El 9 Nou: Saül Gordillo: "Gràcies a l'impacte d'internet, el procés el controla la ciutadania"
Tribuna Maresme: La sobirana a la xarxa, segons Saül Gordillo [PDF]

Televisió
TV3. Els matins. Sobirania.cat en tertúlia (part 1)
TV3. Els matins. Sobirania.cat en tertúlia (part 2)
TV3.
Divendres: Sobirania.cat en tertúlia (part 1)
TV3.
Divendres: Sobirania.cat en tertúlia (part 2)
TV3. Els matins. Joan Manuel Tresserras recomana Sobirania.cat (8')
M1TV
: Entrevista a Saül Gordillo
M1TV:
Presentació de Sobirania.cat a Mataró (8:30')

Ràdio
Catalunya Ràdio: 
Saül Gordillo: "El think tank del sobiranisme és molt més 2.0 que el de la Faes"
Catalunya Ràdio:
El moment Oracle. Saül Gordillo: "L'escenari a Catalunya seria impensable sense l'entorn digital"
Mataró Ràdio: Saül Gordillo presenta Sobirania.cat a Mataró
Fem Girona (La Xarxa):
Com ha afectat Internet al procés català
Ràdio Premià de Mar: Entrevista a Saül Gordillo pel llibre Sobirania.cat
Ràdio Arenys:
Sobirania.cat de Saül Gordillo
Ràdio Arenys: Saül Gordillo presenta el seu llibre aquesta tarda a Arenys
Ràdio Calella:
 Saül Gordillo constata l'impacte d'Internet en el procés sobiranista
Ràdio Calella: Gordillo analitza la influència del 2.0 en el procés català
Ràdio Granollers: Entrevista a Saül Gordillo
Ràdio Canet: Entrevista a Saül Gordillo pel llibre Sobirania.cat

Agències
ACN:
El periodista Saül Gordillo analitza l'impacte d'Internet i les xarxes socials en el procés sobiranista
CNA: 
The Internet has strengthened the Catalan independence movement

Digitals
Negra Tinta: 
Saül Gordillo: "Sense internet, el sobiranisme català seria un procés dominat per unes elits”
Negra Tinta:
 Saül Gordillo: “Sin internet, el soberanismo catalán sería un proceso dominado por unas élites”
Nació Digital: 
Saül Gordillo: "El procés català és la versió catalana de la Primavera Àrab"
Osona.com: 
Saül Gordillo vincula la història recent d'Internet al procés sobiranista
Osona.com: 
Saül Gordillo presenta dijous a Vic el seu nou llibre 'Sobirania.cat'
Tribuna Catalana: 
Sobirania.cat
Capgròs: 
Saül Gordillo retrata 10 anys de revolta política catalana a Internet
324: 
El periodista Saül Gordillo analitza l'impacte d'Internet i les xarxes socials en el procés sobiranista
Directe.cat: 
Saül Gordillo: "Sense Internet, Catalunya no es trobaria en el moment polític actual"
Racó Català: 
Sobirania.cat
El Singular Digital: 
Tresserras: "Estem condemnats a ser originals. No hi ha precedents com el procés català"
Tribuna Catalana: Sobirania.cat
Revista Esguard
Sobirania.cat
El Bruguers: Saül Gordillo presenta 'Sobirania.cat' a Gavà
Reus Digital
Presentació a Reus del llibre ‘Sobirania.cat’, de Saül Gordillo
Blanes al diaSaül Gordillo constata l'impacte d'Internet en el procés sobiranista
Calella Televisió:
Saül Gordillo constata l'impacte d'Internet en el procés sobiranista
Cugat.cat: Sobirania.cat posa en valor el recorregut independentista a la xarxa
Maresme 360: Saül Gordillo: "Sobirania.cat és un llibre rar"
Sant Cugat Informa: 
"Sobirania.cat és un llibre raru", diu Saül Gordillo
Diari Maresme:
 Saül Gordillo presenta Sobirania.cat
El Nas de Cardedeu: El periodista Saül Gordillo presenta el llibre Sobirania.cat
Cugat.cat:
 Saül Gordillo presentarà Sobirania.cat amb Raül Romeva
Ara Vallès: Saül Gordillo presenta a Granollers el llibre Sobirania.cat
Info Calella: 
Saül Gordillo presenta Sobirania.cat a Calella
Nació Granollers: 
Saül Gordillo presenta Sobirania.cat a Granollers
Tot Sant Cugat: 
Presentació del llibre Sobirania.cat
Xarxa Independentista: 
Presentació a Mataró del llibre 'Sobiranisme.cat' de Saül Gordillo #9n2014

Entitats i institucions
La Humanitat:
Saül Gordillo: "Sense una Diada massiva no hi haurà consulta" (PDF) 
Òmnium: 
Presentació de Sobirania.cat a Granollers
Òmnium: 'Sobirania.cat' es presenta el 3 de juliol a Òmnium
Òmnium: Saül Gordillo presenta Sobirania.cat a Mataró
Ajuntament de Mataró: Presentació del llibre de Saül Gordillo Sobirania.cat
Ajuntament d'Argentona: 
El periodista Saül Gordillo presenta 'Sobirania.cat'
Assemblea Gironès:
 Presentació del llibre Sobirania.cat
Assemblea Vallès: Gordillo presentarà Sobirania.cat amb Romeva
ERC Gavà: 
El portaveu d'ERC-EV-IxG assistirà a la presentació de Sobirania.cat
Les Voltes: 
Sobirania.cat. 10 anys de la revolta política catalana a Internet

Blogs personals
Genís Roca: Això no va de likes
Genís Roca: 
Esto no va de likes
Joan Salicrú: 
Sobirania.cat, la crònica política necessària
Miquel Serrabassa: 
Sobirania.cat, el nou llibre de Saül Gordillo
Toni Ibanyes: 
Sobirania.cat
Joan-Josep Isern: 
De Nació.cat a Sobirania.cat
Joan-Marc PassadaCataconya 2.0

       

1 d'octubre de 2014

Presentació de Sobirania.cat a Gavà

foto 5

MIK_0609

Una vintena de persones van assistir dimarts al vespre a la presentació del llibre Sobirania.cat a la seu de l'Associació veïnal del barri del Centre de Gavà que vam fer amb el comunicador Daniel Condeminas. Entre els assistents hi figuraven la diputada del PSC al Congrés Lourdes Muñoz, el regidor d'ERC de Gavà Andreu Pérez i Lorite, i el president de l'Associació de Veïns Josep Tintoré. Els amics de la llibreria Els nou rals, de Viladecans, van fer la venda d'exemplars en aquest acte organitzat pel col·lectiu La Mata de Jonc i en què hi col·laboraven l'Ajuntament i l'entitat veïnal Gavà Centre.

Properes presentacions:

Tarragona, dijous 23 d'octubre de 2014
19.00 hores
Sala d'actes del Museu d'Art Modern de Tarragona (Carrer de Santa Anna, 8)
Intervindran: Josep Bargalló, professor d'institut de Ciències de l'Educació; Ferran Civit, responsable de comunicació de l'ANC i membre de la campanya 'Ara és l'hora'; i Saül Gordillo, autor del llibre
Organitza: Crea't Edicions
Col·laboren: Diputació de Tarragona i ANC


Madrid, dimecres 29 d'octubre de 2014
19.00 hores
Centre Cultural Blanquerna (Carrer Alcalá, 44)
Intervindran: Carles Campuzano, diputat de CiU al Congrés; Lourdes Muñoz, diputada del PSC al Congrés; Joan Tardà, diputat d'ERC al Congrés; Joan Coscubiela, diputat d'ICV-EUiA al Congrés; i Saül Gordillo, autor del llibre
Organitza: Crea't Edicions
Col·labora: Centre Cultural Blanquerna


Vilafranca del Penedès, dijous 30 d'octubre de 2014
20.00 hores
Sala 3 de l'Escorxador (Carrer Escorxador, de L', 019)
Intervindran: Daniel García Peris, bloguer i especialista en xarxes socials; i Saül Gordillo, autor del llibre
Organitzen: Assemblea Vilafranca del Penedès, Crea't Edicions, Penedesfera

       

29 de setembre de 2014

Tertúlia a Els matins amb Sanchis, Mercader, Álvaro i Fernàndez Deu

Aquest dilluns he participat a la tertúlia d'Els matins de TV3, que presenta Lídia Heredia, juntament amb els periodistes Vicent Sanchis, Jordi Mercader, Francesc-Marc Álvaro i Ricard Fernàndez Deu. La tertúlia ha estat centrada per la convocatòria de la consulta i pel Consell de Ministres que ha aprovat el recurs que ha presentat davant del Tribunal Constitucional contra la llei catalana de consultes i la cita del 9-N. En l'apartat d'aprovat-suspens, he aprovat la revista per a tauletes i mòbils Esguard, la primera en català en aquest format, i a l'equip del periodista Germà Capdevila, que aquesta setmana celebren els 100 números. Podeu veure-ho aquí: vídeo primera part i vídeo segona part.       

29 de setembre de 2014

El dilema de Mas i Junqueras

De la ruptura de l'agost a la reconciliació del setembre, passant per l'aprovació de la llei de consultes i un debat parlamentari de gran tensió entre Artur Mas i Oriol Junqueras. El president va convocar dissabte la consulta del 9-N com s'havia compromès en campanya electoral i va acabar pactant amb ERC, ICV-EUiA i CUP. El líder d'Esquerra ha jugat a tensar i destensar la corda per aconseguir que Mas i el seu entorn no matessin la consulta abans de temps, evitant la frustració dels gairebé dos milions de manifestants de la Diada i del conjunt de ciutadans que volen votar el futur del seu país.

(Llegiu l'article sencer publicat a El Periódico de Catalunya, també en castellà)


       

darrers comentaris

fotos

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2014, Saül Gordillo     Crèdits