bloc sense fulls

20 de juny de 2020

Albert Segura i Adam Martín a l'estiu de Catalunya Ràdio

Com afronta Catalunya Ràdio el 2020 després de la crisi del coronavirus, qui formarà part de la programació d'estiu 2020 i els bons resultats d'iCat, especialment els 5 milions i mig de reproduccions d'Adolescents iCat a Youtube des de l'inici de la temporada, van ser motiu de la compareixença divendres, 19 de juny, a la comissió de control a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) al Parlament de Catalunya.
 

       

16 de juny de 2020

Manuel CuyàsEl periodisme català està de dol per la pèrdua de Manuel Cuyàs, un escriptor i gestor cultural que va fer el salt a la premsa diària de la mà del diari El Punt i que, a partir de les seves aparicions en tertúlies i d'haver escrit les memòries del president Jordi Pujol, va ser descobert a escala nacional. Per conèixer Cuyàs només calia llegir els seus articles a El Punt i després a El Punt Avui.

Escrivia del que li passava a ell, i aquesta regla tan aparentment anti-periodística segons els cànons acadèmics i de la professió el va convertir en un articulista tremendament viu, savi, popular, honest i divertit. Llegir-lo era agradable, però treballar-hi encara més. En Manuel va dirigir El Punt del Maresme, i ho feia com si fos el pare d'una redacció insultantment jove que vam aprendre d'ell a escriure –sense arribar a la seva categoria–, a llegir, a riure i a viure. Perquè si una cosa tenia en Manuel és que t'ho passaves bé al seu costat, i a diferència d’altres directors ell sí que tenia la capacitat de delegar, confiar i generar equips que esdevenien famílies.

En som uns quants, que vam créixer professionalment amb el periodista elegant de les corbates i els barrets. I ho vam fer en un entorn, el de la premsa de proximitat, en què en Cuyàs excel·lia. El seu bagatge cultural –era un pou de saviesa literària i cinematogràfica— li proporcionava un gruix que dignificava i enriquia l'actualitat local i la seva mirada a la vida quotidiana. Al Maresme, vam arribar a fer un diari com mai més es farà.

Gràcies a El Punt, la comarca està avui més vertebrada, i en Manuel era el director perfecte perquè provenia d'una de les famílies de Mataró més formades, cultes i sensibles, escrivia sobre tot el Maresme i pensava en clau de país. I ho vam fer en uns anys, en què el periodisme i els mitjans de comunicació jugàvem un paper determinant, molt més rellevant i prestigiat.

Inquiet de mena, era el millor convertint les anècdotes en categoria. De fet, caricaturitzava l'actualitat com ningú, segurament fruit de l'herència del seu pare, ninotaire i artista. Quan vaig començar a escriure el meu blog a internet, un dia em va preguntar: "Per què escrius gratis si ja et paguen un sou al diari?" El blog em permetia intentar aprendre a escriure com ell. Massa encarcarat pel subjecte, verb i predicat, i per la formalitat de les entradetes de les notícies, només les cròniques eren l'espai per a un estil més d'opinió —interpretatiu en dèiem— en el paper. Amb els anys, en Cuyàs va fer el salt a Twitter, i la seva aparent resistència a les noves tecnologies es va esvair perquè en Manuel era més modern i transgressor del que semblava.

Tenia l'habilitat per aprendre també dels joves, i aquests conversaven a les xarxes quan a Twitter encara s'hi podia respirar. A les tertúlies televisives i radiofòniques –va ser-ho de Xavier Graset a L'oracle de Catalunya Ràdio– era un personatge enriquidor perquè defugia el perfil de tertulià amb argumentari de partit sota el braç. Políticament incorrecte en algunes ocasions, sabia agafar distància i relativitzar quan el pensament era únic. Deixa lectors orfes, amics de tots els colors, una gran família, i un estil genuí que els estudiants de periodisme haurien d'intentar imitar.
 

       

14 de juny de 2020

Programació de les emissores de Catalunya Ràdio de la catorzena setmana d'estat d'alarmaLes transmissions dels partits del Barça i de l'Espanyol tornen a la programació de Catalunya Ràdio, que la catorzena setmana d'estat d'alarma va recuperant una certa normalitat amb el retorn de la competició esportiva. Dijous passat, Mariola Dinarès va oferir l'última classe radiofònica del Popap escolar, i divendres ja va tornar Tot costa a l'horari previ a l'esclat de la crisi de la Covid-19. La ràdio pública va adaptant la programació dia a dia, setmana a setmana, atesa la complexitat actual, malgrat que la desescalada avança i s'esgoten els últims dies d'estat d'alarma a l'Estat. Servei públic, informació, entreteniment, cultura i esports.


Aquest dilluns, 15 de juny, el programa Els gustos reunits, que presenta Victòria Palma, torna a l’antena de Catalunya Música amb programació nova i en l’horari habitual de dilluns a divendres, a la una del migdia. Des del confinament amb programació nova i fins a final de temporada, Victòria Palma presenta aquest espai pensat per a tots els oients, siguin quins siguin els seus gustos musicals. Cada dia proposa una selecció amb música i músics de tota mena, de tots els gèneres, estils i èpoques diferents, perquè l’oient descobreixi música nova, un músic oblidat, es retrobi amb el seu compositor predilecte, visiti una ciutat on mai hagi estat, viatgi uns segles enrere, o se sorprengui amb una versió que no coneixia. En aquest programa tot és benvingut, res està establert, només cal deixar-se endur per la imaginació i acceptar tots els gustos, sense cap encotillament ni prejudici.


iCat recupera el programa de literatura L'irradiador, de David Guzman, i retornen també els presentadors de la Selecció iCat Josep Maria Palau, Ajo Casals i Franc Lluís, que aquesta catorzena setmana d'estat d'alarma s'afegeixen als programes en directe des dels estudis de l'emissora i un munt de continguts en format 'ràdio confinada' gràcies al teletreball.Catalunya Informació garanteix el servei públic en el tram final de l'estat d'alarma amb una programació estabilitzada setmanes enrere.

6 de juny: Tornen les desconnexions territorials i el Tot costa recupera les dues hores la tretzena setmana d'estat d'alarma
1 de juny: Recuperem el magazín matinal de Catalunya Música i les desconnexions en aranès a Catalunya Informació
24 de maig: Nous continguts de tres programes de Catalunya Música a l'onzena setmana de confinament
16 de maig: Torna 'Independents' a iCat la desena setmana de confinament
12 de maig: Recuperem iCat pel servei públic cultural la novena setmana de confinament
1 de maig: Torna l'APM? a Catalunya Ràdio i recuperem Catalunya Informació la vuitena setmana de confinament
24 d'abril: Programació de la setena setmana de confinament a les emissores de Catalunya Ràdio
20 d'abril: Torna L'apocal·lipsi a El matí de Catalunya Ràdio la sisena setmana de confinament
16 d'abril: Catalunya Ràdio, Catalunya Música i iCat omplen el cap de setmana amb programes fets a casa
14 d'abril: Catalunya Informació retorna la cinquena setmana de confinament
2 d'abril: Nova programació de Catalunya Ràdio i Catalunya Informació pel coronavirus (tercera setmana confinament)
24 de març: Nova programació de Catalunya Ràdio i Catalunya Informació pel coronavirus (segona setmana confinament)
15 de març: Nova programació de Catalunya Ràdio i Catalunya Informació per la crisi del coronavirus
14 de març: Nova programació d’iCat i Catalunya Música per la crisi del coronavirus
13 de març: Servei públic de Catalunya Ràdio davant la crisi del coronavirus

 

       

6 de juny de 2020

Tornen les desconnexions territorials i el Tot costa recupera les dues hores la tretzena setmana d'estat d'alarmaLa tretzena setmana d'estat d'alarma per la crisi de la Covid-19 experimentarà canvis a la programació de Catalunya Ràdio. Dijous, 11 de juny, es farà l'últim Popap escolar, de Mariola Dinarès, un programa creat expressament per donar resposta a la necessitat de continguts dirigits a la comunitat educativa i als escolars confinats de Catalunya. Ha estat un èxit, un gran encert, fet des del confinament i gràcies al teletreball de tot l'equip del Popap. Mariola Dinarès ha fet una feina extraordinària amb una classe d'una hora cada tarda a l'antena de Catalunya Ràdio, i ens ha regalat un moment de ràdio que sempre recordarem: la cantada col·lectiva amb els oients de l'emissora. Divendres 12 de juny, doncs, el Popap seguirà amb l'hora del migdia, i a la tarda deixarà pas a la segona hora del programa Tot costa, de Jordi Costa i Sònia Gelmà, amb motiu del retorn de la competició esportiva. S'obren les aules i torna el futbol. La ràdio pública s'adapta a les necessitats informatives i a la voluntat de servei públic en funció de cada etapa d'aquesta crisi sanitària. Aquesta tretzena setmana d'estat d'alarma sentirem Ricard Torquemada i Bernat Soler cantar els gols del Barça amb LaTdT, amb les limitacions de presència als estadis imposades per les autoritats sanitàries i federatives. Malgrat totes les limitacions respecte el món pre-Covid, la ràdio pública seguirà funcionant donant resposta a les necessitats informatives, servei i entreteniment.


Catalunya Música incorpora aquesta tretzena setmana d'excepcionalitat nous capítols d'El compositor de la setmana, amb Montse Aguilera, cada dia a les 19.00 hores. També torna Solistes, diumenge a les 17.00 hores, el programa d'entrevistes de Xavier ChavarriaAquesta tretzena setmana d'estat d'alarma també tornen a Catalunya Informació les desconnexions territorials de les 14.50 a les demarcacions de Tarragona, Lleida i Girona, últim pas cap a la normalització dels continguts de l'emissora.iCat manté la seva programació, amb la majoria dels programes fets des del confinament. 

1 de juny: Recuperem el magazín matinal de Catalunya Música i les desconnexions en aranès a Catalunya Informació
24 de maig: Nous continguts de tres programes de Catalunya Música a l'onzena setmana de confinament
16 de maig: Torna 'Independents' a iCat la desena setmana de confinament
12 de maig: Recuperem iCat pel servei públic cultural la novena setmana de confinament
1 de maig: Torna l'APM? a Catalunya Ràdio i recuperem Catalunya Informació la vuitena setmana de confinament
24 d'abril: Programació de la setena setmana de confinament a les emissores de Catalunya Ràdio
20 d'abril: Torna L'apocal·lipsi a El matí de Catalunya Ràdio la sisena setmana de confinament
16 d'abril: Catalunya Ràdio, Catalunya Música i iCat omplen el cap de setmana amb programes fets a casa
14 d'abril: Catalunya Informació retorna la cinquena setmana de confinament
2 d'abril: Nova programació de Catalunya Ràdio i Catalunya Informació pel coronavirus (tercera setmana confinament)
24 de març: Nova programació de Catalunya Ràdio i Catalunya Informació pel coronavirus (segona setmana confinament)
15 de març: Nova programació de Catalunya Ràdio i Catalunya Informació per la crisi del coronavirus
14 de març: Nova programació d’iCat i Catalunya Música per la crisi del coronavirus
13 de març: Servei públic de Catalunya Ràdio davant la crisi del coronavirus

 

       

1 de juny de 2020

Recuperem el magazín matinal de Catalunya Música i les desconnexions en aranès a Catalunya Informació


La programació de la dotzena setmana d'estat d'alarma aporta alguna novetat rellevant al Grup d'Emissores de Catalunya. A partir d'aquest dilluns, 1 de juny, el magazín de Catalunya Música Tots els matins del món, que presenten Ester Pinart i Joan Vives, torna a l’antena de Catalunya Música en directe, presencialment des dels estudis i en un nou horari, de 8 a 11 del matí. Com a novetat, inclourà una secció informativa a càrrec d’Albert Torrens i Marta Lanau, del programa Assaig general, que repassaran cada dia l’actualitat musical. A partir del diumenge 7 de juny, s’incorporaran dos programes més de l’emissora, però aquests fets des de casa: I tu, què escoltes?, amb Àlex Robles i Víctor Garcia de Gomar (diumenge a les 9.00 hores), i Focus, amb Maria Montes (a les 23.00). Amb aquestes incorporacions, Catalunya Música se suma a la resta d'emissores, que han recuperat una certa normalitat de la seva programació però aprofundint en el teletreball i el format de 'ràdio confinada' per garantir la seguretat dels nostres professionals en el tram final de l'estat d'alarma.

La programació de la dotzena setmana d’estat d’alarma es manté com l'anterior setmana a Catalunya Ràdio, però la novetat és que presencialment als estudis de Diagonal 614 els programes Estat de Gràcia, amb Roger de Gràcia, i APM?, amb Xavi Cazorla, Ernest Codina i Joel Díaz, a les tardes, i el concurs d’El matí de Catalunya Ràdio L’apocalipsi amb Elisenda Carod, Elisenda Pineda i Charlie Pee. Dos programes de tardes i una secció al migdia que deixen el confinament i tornen al format de ràdio en directe des de l'emissora, la qual cosa permetrà guanyar qualitat.Recuperem les desconnexions de dues hores diàries en aranès a Catalunya Informació. Aquesta és la principal novetat de l'emissora informativa, que a les 8.00 hores i a les 12.00 desconnectarà a la Val d'Aran per emetre la programació habitual en aranès, amb Eth maitin d'Aran.


L'emisora musical i cultural iCat manté la programació en la dotzena setmana d'estat d'alarma.

24 de maig: Nous continguts de tres programes de Catalunya Música a l'onzena setmana de confinament
16 de maig: Torna 'Independents' a iCat la desena setmana de confinament
12 de maig: Recuperem iCat pel servei públic cultural la novena setmana de confinament
1 de maig: Torna l'APM? a Catalunya Ràdio i recuperem Catalunya Informació la vuitena setmana de confinament
24 d'abril: Programació de la setena setmana de confinament a les emissores de Catalunya Ràdio
20 d'abril: Torna L'apocal·lipsi a El matí de Catalunya Ràdio la sisena setmana de confinament
16 d'abril: Catalunya Ràdio, Catalunya Música i iCat omplen el cap de setmana amb programes fets a casa
14 d'abril: Catalunya Informació retorna la cinquena setmana de confinament
2 d'abril: Nova programació de Catalunya Ràdio i Catalunya Informació pel coronavirus (tercera setmana confinament)
24 de març: Nova programació de Catalunya Ràdio i Catalunya Informació pel coronavirus (segona setmana confinament)
15 de març: Nova programació de Catalunya Ràdio i Catalunya Informació per la crisi del coronavirus
14 de març: Nova programació d’iCat i Catalunya Música per la crisi del coronavirus
13 de març: Servei públic de Catalunya Ràdio davant la crisi del coronavirus
 

       

24 de maig de 2020

Nous continguts de tres programes de Catalunya Música a l'onzena setmana de confinamentCatalunya Música és l'emissora que incorpora majors novetats l'onzena setmana de confinament per la crisi de la Covid-19. A partir del dilluns 25 de maig, Maria Montes i Xavier Chavarria es tornen a posar al capdavant de l’espai Els concerts –de dilluns a divendres a les 11.00 i a les 20.00 hores– per oferir als oients de Catalunya Música una nova selecció dels millors concerts de música clàssica de l’actual temporada, interpretats per orquestres europees de primer nivell i amb repertoris de grans compositors.

Aquest mateix dilluns, 25 de maig, l’espai de jazz clàssic Cafè Jazz –de dilluns a divendres a les 15:30– i el programa de tendències dins el món jazzístic Via Jazz –de dilluns a divendres a les 23.00–, tots dos realitzats per Pilar Subirà, arrencaran igualment amb nous continguts. Via Jazz oferirà dilluns un programa en memòria del saxofonista Lee Konitz, mort recentment a causa del Covid-19.

Els concerts, Cafè Jazz i Via Jazz són tres programes de Catalunya Música que es produeixen des del confinament, i eleven a 45 els programes del conjunt d'emissores de Catalunya Ràdio que s'elaboren gràcies al teletreball i en format de 'ràdio confinada', la fórmula que ha trobat la ràdio pública per mantenir el compromís amb els seus oients i, al mateix temps, garantir la seguretat dels nostres professionals i el compliment de les normes sanitàries.


Les arts escèniques tornen a l'antena d'iCat l'onzena setmana d'estat d'alarma. A partir d'aquest dilluns, 25 de maig, a les 22.30, Entre caixes, presentat per Carme Canet i Pep Vila, torna a omplir l’antena d’iCat de creadors, productors, crítics, actors, directors, escenògrafs i públic. El programa de dilluns entrevistarà Àlex Casanovas, president de l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya, i Isabel Vidal, presidenta de l’Associació d’Empreses de Teatre de Catalunya.

Entre caixes s’incorpora a la graella, de moment, fet des de casa, fins que es donin les condicions per tornar als estudis de Catalunya Ràdio. Precisament la greu crisi que pateix el sector, les propostes confinades d’arts escèniques i l’escenari de futur immediat seran temes clau en aquesta nova etapa del programa.

Actualment, Els experts, amb Albert Miralles, Roger Seró i Laia Vidal, és l’únic programa que s’emet en directe des de l'estudi d’iCat, a Diagonal 614, mentre que els catorze programes que les últimes setmanes han recuperat l’emissió habitual ho fan des de casa dels realitzadors, en format 'ràdio confinada'. És el cas de Pista de fusta, Delicatessen, El celobert, Jazz watusi, Casa Babylon, Sona9, Memento, Generació digital, Adolescents iCat, iCatKids, Rumescu, 5Songs, Songhunter i iCatMans.Catalunya Informació, que vam recuperar íntegrament la cinquena setmana d'estat d'alarma, manté l'estructura els propers dies, és a dir, programació pròpia per garantir el servei públic i antena conjunta amb Catalunya Ràdio a les franges habituals: de 6.00 a 8.00 amb El matí de Catalunya Ràdio, de 14.00 a 16.00 amb Catalunya migdia, i de 21.00 a 23.00 amb Catalunya nit. La setmana passada, de 8.00 a 11.00, es va reincorporar Marta Romagosa a l'emissora informativa, i seguirà en aquesta franja durant l'onzena setmana de confinament.Aquest cap de setmana de la desena de confinament ha tornat presencialment a l'estudi 1 de Catalunya Ràdio Roger Escapa, al capdavant d'El suplement. La propera setmana, l'onzena d'estat d'alarma, es mantindrà la mateixa programació i estructura, amb tots els programes fets des del confinament a excepció d'El matí de Catalunya Ràdio, Estat de Gràcia i La nit dels ignorants 3.0, ja que Mònica Terribas, Adam Martín i Xavier Solà són, respectivament, els realitzadors que fan programa des de les instal·lacions de l'emissora. Una presencialitat, combinada amb el teletreball de part dels membres dels equips d'aquests programes, a la qual el cap de setmana s'hi afegeix Roger Escapa, juntament amb Neus Bonet amb Catalunya migdia (cap de setmana) i David Clupés amb Tot gira, a qui, per cert, se li girarà feina quan retorni la competició esportiva.

16 de maig: Torna 'Independents' a iCat la desena setmana de confinament
12 de maig: Recuperem iCat pel servei públic cultural la novena setmana de confinament
1 de maig: Torna l'APM? a Catalunya Ràdio i recuperem Catalunya Informació la vuitena setmana de confinament
24 d'abril: Programació de la setena setmana de confinament a les emissores de Catalunya Ràdio
20 d'abril: Torna L'apocal·lipsi a El matí de Catalunya Ràdio la sisena setmana de confinament
16 d'abril: Catalunya Ràdio, Catalunya Música i iCat omplen el cap de setmana amb programes fets a casa
14 d'abril: Catalunya Informació retorna la cinquena setmana de confinament
2 d'abril: Nova programació de Catalunya Ràdio i Catalunya Informació pel coronavirus (tercera setmana confinament)
24 de març: Nova programació de Catalunya Ràdio i Catalunya Informació pel coronavirus (segona setmana confinament)
15 de març: Nova programació de Catalunya Ràdio i Catalunya Informació per la crisi del coronavirus
14 de març: Nova programació d’iCat i Catalunya Música per la crisi del coronavirus
13 de març: Servei públic de Catalunya Ràdio davant la crisi del coronavirus

 

       

20 de maig de 2020

Els millors EGM's de les nostres vides
La crisi de la Covid-19 ha frustrat la segona onada de l'Estudi General de Mitjans (EGM) del 2020, que hauria correspost amb l'última onada de la temporada 2019-2020 de ràdio. No hi haurà onada de l'EGM fins a finals d'any, en un fet inèdit en la història de la medició d'audiències a l'Estat. Amb la primera onada i l'última d'aquest any, la del 25 de novembre, doncs, s'haurà de fer el còmput anual d'audiència del 2020, sense l'onada del juny. I aquest registre anual del 2020, l'any més excepcional dels viscuts les últimes dècades en els mitjans de comunicació, donarà una xifra que històricament podrem afegir a l'evolució anual de l'audiència de ràdio. Haurem d'esperar al novembre per saber si el 2020 puja al podi de la millor audiència anual de Catalunya Ràdio i, si ho fa, amb quina força ho fa. De moment, els anys 2017, 2018 i 2019 han estat els millors anys d'audiència anual de la ràdio pública catalana, tots tres exercicis per damunt dels 630.000 oients diaris –644.000 oients l'any 2018, 635.000 el 2017, i 633.000 oients el 2019–.Al llarg de la història de Catalunya Ràdio només hi ha hagut 6 anys en què l'audiència anual hagi superat els 600.000 oients. De major a menor, els millors anys de la ràdio pública segons l'EGM han estat el 2018 (644.000 oients), 2017 (635.000), 2019 (633.000), 2015 (617.000), 2003 (608.000) i 2012 (601.000). El podi l'ocupen els tres últims anys tancats. Caldrà veure quins resultats ofereix aquest any marcat per la crisi del coronavirus.


Les tres millors onades de l'EGM per a Catalunya Ràdio també les trobem en els tres últims anys: els 716.000 oients diaris de la primera onada de 2019 (temporada 2018-2019), els 698.000 de la tercera de 2017 (temporada 2017-2018) i els 697.000 de la primera de 2018 (temporada 2017-2018). Són els millors resultats des del 1994. Superant els 700.000 oients diaris o a tocar. La quarta millor onada de la nostra història és la més recent, la del passat 6 d'abril, la primera onada del 2020, amb 665.000 oients diaris. I per apropar-nos a aquesta xifra, amb la cinquena millor onada de la ràdio pública, ens hem de remuntar a la primera del 2016. amb 643.000 oients diaris 

       

16 de maig de 2020

Torna 'Independents' a iCat la desena setmana de confinament


Aquest dilluns, 18 de maig, completem la recuperació d'iCat amb el retorn del programa musical Independents, de Josep Martín, de dilluns a divendres de 18.00 a 19.00 hores. El retorn dels Independents de Josep Martín i David Talleda en format de 'ràdio confinada' i gràcies al teletreball culmina, aquesta desena de setmana de confinament, un procés de recuperació que garanteix el directe de 3 hores del matí amb Els experts, la selecció musical iCat i tots els programes diaris i temàtics setmanals. La ràdio pública, al costat del sector cultural davant d'aquesta emergència cultural provocada per la crisi del coronavirus. La resta d'emissores públiques conserven la mateixa programació de la setmana passada. La ràdio pública manté la seva força en la crisi del coronavirus.  Ja seran 41 programes de Catalunya Ràdio, iCat i Catalunya Música que emetrem aquesta desena setmana de confinament elaborats des de casa dels nostres realitzadors i col·laboradors, ja sigui en directe o enregistrats.12 de maig: Recuperem iCat pel servei públic cultural la novena setmana de confinament
1 de maig: Torna l'APM? a Catalunya Ràdio i recuperem Catalunya Informació la vuitena setmana de confinament
24 d'abril: Programació de la setena setmana de confinament a les emissores de Catalunya Ràdio
20 d'abril: Torna L'apocal·lipsi a El matí de Catalunya Ràdio la sisena setmana de confinament
16 d'abril: Catalunya Ràdio, Catalunya Música i iCat omplen el cap de setmana amb programes fets a casa
14 d'abril: Catalunya Informació retorna la cinquena setmana de confinament
2 d'abril: Nova programació de Catalunya Ràdio i Catalunya Informació pel coronavirus (tercera setmana confinament)
24 de març: Nova programació de Catalunya Ràdio i Catalunya Informació pel coronavirus (segona setmana confinament)
15 de març: Nova programació de Catalunya Ràdio i Catalunya Informació per la crisi del coronavirus
14 de març: Nova programació d’iCat i Catalunya Música per la crisi del coronavirus
13 de març: Servei públic de Catalunya Ràdio davant la crisi del coronavirus

 

       

12 de maig de 2020

Recuperem iCat pel servei públic cultural la novena setmana de confinament


La novena setmana de confinament recuperem el directe d'iCat, l'emissora musical i cultural pública, per combatre l'emergència cultural arran de la crisi del coronavirus. Torna Els experts amb Albert Miralles, Roger Seró i Laia Vidal, cada dia de 7.00 a 10.00 hores, en directe des de l'estudi 2 de Diagonal 614 des d'aquest dimecres. A la programació d'aquesta novena setmana d'estat d'alarma també incorporarem, a partir de dilluns, 18 de maig, a les 18.00 hores, Independents, amb Josep Martín, des del confinament. Amb aquests dos programes iCat recuperarà tota la programació, la major part de la qual seguirà fent-se gràcies al teletreball i en format 'ràdio confinada'. El directe d'Els experts i la incorporació el proper dilluns d'Independents pretenen ajudar al sector cultural del país que tant està patint en l'actual crisi per la Covid-19.

La ràdio pública vol contribuir a esmorteir l'impacte que aquesta situació excepcional està provocant a l'escena musical catalana i a la indústria cultural del país en el seu conjunt. La millor manera de fer servei públic des d'iCat és, a més de conservar una fórmula musical que conté una de cada tres cançons de l'escena catalana, recuperar una programació habitual que té en la difusió, promoció i debat la seva essència. iCat fa més companyia que mai precisament quan el consum de la ràdio musical més està augmentant a l'Estat espanyol des de l'inici de la crisi sanitària, aquestes últimes setmanes. Però iCat també és aparador d'una indústria cultural que necessita més que mai canals de comunicació amb una audiència sensible i consumidora de productes culturals. És per això que, a partir de dimecres, 13 de maig, 3 hores més de programació habitual en directe completen l'oferta d'iCat, que compleix els plans de recuperació de l'activitats fixats per l'empresa i ara només estarà pendent de trobar el moment de recuperar, quan es pugui per raons de prevenció i seguretat, la fórmula musical locutada, que anomenem selecció iCat. El consum de ràdio musical ha pujat al conjunt de l'Estat les últimes setmanes respecte les primeres de l'estat d'alarma, segons l'AIMC.

Amb Miralles, Seró, Vidal i Martín, l'oient d'iCat recuperarà ja aquests dies tots els seus continguts de referència, atès que des de fa setmanes s'han recuperat capítols nous d'El celobert, de Lluís Galvadà, i Delicatessen, d'Albert Puig –aquest la setmana passada–, i tots els programes temàtics culturals de l'emissora en format 'confinat'. Miqui Puig ha oficiat des del primer dia de la crisi des de casa seva les sessions musicals al seu Pista de fusta.

Tot l'equip d'iCat està fent una gran feina, i amb el programa iCat a casa amb Albert Miralles des de casa ha volgut des del primer moment de l'estat d'alarma dur als oients d'iCat i de Catalunya Ràdio l'actualitat musical del país i de tot el sector cultural. Aquest dimecres, 13 de maig, recuperem íntegrament l'oferta d'iCat i posem l'emissora al servei d'un sector que viu una autèntica emergència. L'emissora oficial de la majoria de festivals musicals del país, iCat, readapta els recursos i focalitza ara els seus esforços en ajudar i acompanyar.Amb el retorn d'iCatMans, de Quim Rutllant i Ester Plana, i de Paraules de vida, d'Emili Pacheco, Catalunya Ràdio fa un pas més cap a la 'normalització' de la seva programació. En total, les emissores de Catalunya Ràdio emetran aquesta novena setmana de confinament 40 programes gràcies al teletreball i la fórmula 'confinada'. La informació com a servei públic davant de la pandèmia, l'entreteniment, la cultura i l'esport es veuen completats en l'oferta de Catalunya Ràdio pels programes temàtics habituals.

I tot això amb només tres realitzadors fent programa en directe des dels estudis de l'emissora: Mònica Terribas (El matí de Catalunya Ràdio), Adam Martín (subdirector de l'Estat de Gràcia), i Xavier Solà (La nit dels ignorants 3.0). Tota la resta de realitzadors en directe (Mariola Dinarès, Òscar Fernández, Empar Moliner, Roger de Gràcia, Xavi Cazorla, Ernest Codina, Joel Díaz, Kilian Sebrià i Laura Rosel, de dilluns a divendres) ho fan des de casa seva gràcies als miracles dels companys de Tècnica i a les eines que permeten teletreballar. Després hi ha tots els programes enregistrats que es fan també confinadament. El cap de setmana l'oferta de programes confiants complementa una estructura en directe amb tres pilars: Roger Escapa, que fa El suplement des del seu domicili, però amb Joan Botta a l'estudi 1; Neus Bonet o Gemma Bonet que fan Catalunya migdia cap de setmana en directe des de l'emissora; i David Clupés, que lidera un reformulat Tot gira també en directe des de Diagonal 614. La setmana passada, la vuitena setmana de confinament a les emissores de Catalunya Ràdio, ja vam recuperar íntegrament Catalunya Informació com a emissora de servei públic continuat en la crisi del coronavirus, amb la programació habitual, però amb la major part dels periodistes fent teletreball als seus domicilis. A l'emissora, l'estructura imprescindible per garantir les 24 hores d'informació en uns temps tan excepcionals per a la ciutadania.


L'emissora de clàssica i contemporània, que manté bona part de la seva programació amb continguts de 'ràdio confinada', encara no ha recuperat els programes en directe, però des de fa dies s'hi està treballant per tornar-los a l'antena. Es mantenen tots els programes habituals de Catalunya Música en teletreball i l'Afinats, que l'equip està elaborant diàriament per mantenir una finestra amb l'actualitat cada matí, també fet des del confinament.

1 de maig: Torna l'APM? a Catalunya Ràdio i recuperem Catalunya Informació la vuitena setmana de confinament
24 d'abril: Programació de la setena setmana de confinament a les emissores de Catalunya Ràdio
20 d'abril: Torna L'apocal·lipsi a El matí de Catalunya Ràdio la sisena setmana de confinament
16 d'abril: Catalunya Ràdio, Catalunya Música i iCat omplen el cap de setmana amb programes fets a casa
14 d'abril: Catalunya Informació retorna la cinquena setmana de confinament
2 d'abril: Nova programació de Catalunya Ràdio i Catalunya Informació pel coronavirus (tercera setmana confinament)
24 de març: Nova programació de Catalunya Ràdio i Catalunya Informació pel coronavirus (segona setmana confinament)
15 de març: Nova programació de Catalunya Ràdio i Catalunya Informació per la crisi del coronavirus
14 de març: Nova programació d’iCat i Catalunya Música per la crisi del coronavirus
13 de març: Servei públic de Catalunya Ràdio davant la crisi del coronavirus
 

       

10 de maig de 2020

La força de la ràdio pública en la crisi del coronavirusLa crisi del coronavirus ha deixat la ràdio sense la segona onada de l'Estudi General de Mitjans (EGM) del 2020, de tal manera que mai no podrem saber quin impacte sobre el consum radiofònic haurà tingut aquesta situació excepcional en què vivim des de la declaració de l'estat d'alarma. La primera onada, que havia de sortir el primer d'abril i va acabar sortint el 6 del mateix mes, no va recollir el comportament de l'audiència a partir de l'esclat de la crisi sanitària a l'Estat espanyol. Serà el primer cop en la història de l'EGM que no es podran fer les entrevistes presencials que nodreixen, juntament amb enquestes telefòniques i algunes per internet, el treball de camp que dona peu als resultats d'audiència. Què hauria passat si el consum de ràdio actual s'hagués pogut computar amb els paràmetres i la metodologia habitual de l'EGM? Mai no ho sabrem.

Hi ha companys que consideren que la ràdio hauria caigut en audiències en la mesura que es perdien els oients que habitualment escoltaven la seva emissora quan anaven a treballar al matí, o hi tornaven a la tarda-vespre, mentre conduien o utilitzaven el transport públic. La reducció dràstica de la mobilitat per raó laboral, almenys aquests dos primers mesos d'estat d'alarma, hauria perjudicat els resultats de la segona onada de l'EGM. D'altres companys, en canvi, consideren que el consum s'ha incrementat i que l'EGM hauria estat espectacular, perquè l'únic impacte objectivable de la crisi és que el 'prime time' de ràdio s'hauria desplaçat i que les 10 del matí hauria estat l'hora de major consum. Posar la mà al foc per una o altra teoria és agosarat, i l'unic que podem fer durant aquests mesos sense EGM és mirar els consums digitals de les emissores i, especialment en el cas dels mitjans públics, atendre els estudis i les dades que van apareixent sobre la credibilitat que acumula la ràdio com a mitjà de comunicació en aquestes circumstàncies inèdites.Segons dades de l’European Broadcasting Union, la ràdio és el mitjà que genera major confiança en el conjunt de la ciutadania europea, amb un 57%, mentre que la televisió –que ha crescut en consum– hi va per darrere amb un 49%. Internet i les xarxes socials també han crescut, però l'estudi de l'EBU sosté que van a la cua quant a credibilitat. Només cal observar la proliferació de 'fake news' i la infoxicació d'aquestes setmanes per entendre la prudència amb què la ciutadania valora, en el seu conjunt, allò que anomenem 'la xarxa'. La convicció dels col·legues de les ràdios públiques autonòmiques de l'Estat, que ens van reunir telemàticament la setmana passada, és que aquesta crisi ha suposat un increment de la rellevància i també de l'audiència precisament perquè els oients han necessitat informació puntual, veraç i contrastada. La ràdio pública, doncs, ha jugat un paper determinant, essencial, en la crisi de la Covid-19, i en això coincidíem directors d'emissores autonòmiques aplegades a l'entorn de Forta.A Catalunya, les dades digitals són positives per a la ràdio pública. Catalunya Ràdio ha aconseguit la segona millor xifra des de l'octubre del 2017 –aquella tardor va ser un context brutal pel camp de batalla en què es va convertir internet i els continguts de determinats mitjans de comunicació viralitzats– i el creixement dels comptes de la ràdio pública a xarxes socials, Telegram, la web i les aplicacions mòbils certifiquen que l'audiència confinada ha recorregut als nostres serveis i continguts. Hi ha hagut també un parell d'enquestes –no comparables, en cap cas, amb l'EGM– que han indicat el lideratge de Catalunya Ràdio i un fortíssim creixement de la ràdio nacional arran de la crisi del coronavirus. Fer-ne proclames, amb la que està caient i sense la referència de l'EGM, seria precipitat. Amagar aquestes dades, amb el valor que tenen, seria contrari a la transparència exigible a un mitjà de comunicació públic.Crec que Catalunya Ràdio ha exel·lit en aquesta crisi sanitària donant el millor de si mateixa i garantint el servei públic en hores, dies i setmanes decisives per al present i futur de la nostra societat. Ha estat un autèntic miracle i una heroïcitat el que han fet els professionals de la ràdio pública catalana, la major part dels quals segueixen treballant i fent ràdio des de casa, gràcies a un desplegament tècnic inimaginable abans del març. La ràdio no només no ha parat, sinó que ha ocupat un espai vital i ha sabut trobar l'equilibri entre servei públic –monotemàtic els primers dies i setmanes– i fer companyia –amb entreteniment des del confinament dels nostres professionals i col·laboradors–, i anar modulant una cosa i l'altra a mesura que la crisi anava evolucionant –que va evolucionant, perquè encara hi som de ple– i les necessitats de la ciutadania era una o una altra. S'han mantingut programes vitals, se n'han creat de nous expressament per donar resposta al servei públic en un sentit ampli –atendre els escolars confinats i la comunitat educativa, adreçar-se al sector cultural i ajudar-lo enfront de l'emergència cultural– i s'han ajornat d'altres perquè la prevenció i la seguretat interna ha manat sempre en les nostres decisions i perquè la temàtica podia esperar a més endavant, ja que això anirà per llarg i cal dossificar els recursos de la ràdio pública.

Dos mesos després, el balanç és satisfactori perquè ha sortit el millor de tothom, especialment de la nostra audiència i dels professionals i col·laboradors de la casa. Cada dia que passa treiem lliçons i l'aprenentatge ens permetrà afrontar els mesos difícils que vindran posant l'oient i el servei públic al centre de les decisions a l'antena, i una nova manera de treballar internament que garanteixi seguretat sanitària i permeti readaptar-se a un entorn que ha canviat de cop. 
 

       

darrers comentaris

fotos

Praga

Divendres, 6 mar.
Més fotografies

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2020, Saül Gordillo     Crèdits