bloc sense fulls

27 d'abril de 2018

Premi Civisme a Catalunya Ràdio

Si les persones són el que fan, els mitjans també són el que fan. I un mitjà de comunicació públic com Catalunya Ràdio ho demostra diàriament amb continguts de bon periodisme i compromesos amb el servei públic com els que ens acaben de merèixer un nou reconeixement. La sèrie de reportatges sobre la integració a Catalunya ha guanyat el 36è Premi Civisme de Comunicació Local en la modalitat de Mitjans de Comunicació. Amb el conductor del “Catalunya migdia”, Òscar Fernández, ahir vam recollir el guardó de mans de Cesc Iglesies, secretari d’Afers Socials i Famílies, al Palau de Pedralbes de Barcelona. La sèrie de reportatges “Els nous altres catalans”, del programa “Catalunya migdia”, amb Òscar Fernández i Empar Moliner, ha rebut el Premi Civisme als Mitjans de Comunicació en l’acte de lliurament de la 36a edició dels Premis Civisme de Comunicació Local, convocats pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i que s’ha fet al Palau de Pedralbes de Barcelona. Els Premis Civisme reconeixen accions, treballs, innovacions, entitats i persones que tracten el civisme com a instrument essencial per a la inclusió social i la lluita contra la pobresa.

El treball d’investigació analitza a fons la integració a Catalunya, que ha rebut un milió de persones en els últims vint anys. Els reportatges, emesos a Catalunya Ràdio i Catalunya Informació entre els dies 20 i 23 de març de 2017, aprofundeixen en aquesta realitat. L’equip que va elaborar la sèrie guardonada estava integrat per Òscar Fernández (director), Carlos Baraibar (coordinador), els redactors Miquel Jarque, David Àngela, Albert Requena, Noèlia Casellas, Isaac Vilalta, Ricard Buigues i Marc Jurado i la productora de Susana Ortega, amb l’assessorament de Sílvia Carrasco, professora d’Antropologia Social i coordinadora del Grup de Recerca EMIGRA de la UAB. Les xarxes socials van anar a càrrec d’Eva Pineda i Carla Pedret.

El reportatge “Històries d’integració i convivència a Girona”, de la sèrie “Els nous altres catalans”, elaborat per Albert Requena i Josep Plazas, periodista i tècnic de so de la Delegació de Girona de Catalunya Ràdio, va rebre el premi Miquel Diumé al millor treball informatiu o divulgatiu en ràdio en el marc dels IX Premis Carles Rahola de Comunicació Local. El jurat va valorar la funció de normalització i visualització de situacions personals, l’esforç per abastar tots els àmbits socials, la coherència narrativa i la bona utilització dels recursos radiofònics.

Enhorabona a tots els professionals d'Informatius i del conjunt de l'emissora per la seva feina i pel contingut emès, que va acumulant uns reconeixements que són un estímul per seguir en aquesta línia.

(Post publicat al blog En sintonia)

Catalunya Ràdio: "Catalunya migdia" rep el Premi Civisme per l'especial "Els nous altres catalans"
CCMA: El treball d'investigació "Els nous altres catalans", del "Catalunya migdia", Premi Civisme als Mitjans de Comunicació
 

       

26 d'abril de 2018

Nova app d'esports de Catalunya Ràdio i TV3Avui estrenem la nova app d'esports de Catalunya Ràdio i TV3, que impulsem des de Mitjans Digitals de la CCMA juntament amb els professionals d'Esport3. La nova app ofereix una nova interfície de navegació més usable i entenedora. A més, s'amplien els continguts amb la integració del que ofereixen els programes esportius de Catalunya Ràdio i també es podran escoltar les transmissions en directe dels partits del Barça, l'Espanyol i el Girona. L'app continuarà informant de l'actualitat esportiva a través de notícies, ordenades a la portada i també per seccions temàtiques. I per primera vegada a l'app es podrà seguir el minut a minut amb les estadístiques i totes les dades del partits del Barça, Espanyol i Girona. I consultar al moment els resultats de les principals competicions. Una altra de les novetats de la nova versió de l'app és que tant les emissions en directe com els vídeos a la carta es podran veure des dels televisors que tinguin connectat un dispositiu Airplay o Chromecast.

CCMA: L'app Esport3, l'aplicació d'esports de TV3 i Catalunya Radio, es renova
 

       

23 d'abril de 2018

Catalunya Ràdio creix un 108% a internetCatalunya Ràdio creix un 108% a internet segons les dades de comScore d'aquest març, amb 519.000 usuaris únics a Catalunya. Al conjunt de l'Estat, Catalunya Ràdio ha aconseguit 634.000 usuaris únics, amb un creixement del 30% respecte el mateix mes de l'any passat.

Catalunya Ràdio: Catalunya Ràdio creix en un any un 108% a internet
 

       

18 d'abril de 2018

Xifres històriques de Catalunya Ràdio

Catalunya Ràdio viu el millor moment de la nostra història si fem cas a les xifres d’audiència de l’EGM difoses avui, la primera onada del 2018. Per segona onada consecutiva ens consolidem al llindar dels 700.000 oients, que són els dos millors registres des de la creació del Grup d’Emissores de Catalunya Ràdio. Vam tancar el 2017 amb uns números d’audiència excepcionals i algú podria pensar que es tractava d’una qüestió cojuntural, pels esdeveniments que vam viure tots plegats com a país. Els resultats d’avui ens demostren que la reacció positiva dels oients és estructural.
 
El Matí de Catalunya Ràdio amb Mònica Terribas aconsegueix el seu rècord i s’instal.la en la xifra de 574.000 oients. Estem parlant d’un augment del 16% respecte fa un any. El Catalunya Migdia amb Òscar Fernández i Empar Moliner es consolida com l’Informatiu més escoltat i de referència a la seva franja amb 140.000 oients diaris. Un creixement del 26%.
 
Els programes que aconsegueixen liderar les seves franges són prou significatius del que representa una radio pública i de servei: La Nit dels Ignorants de Xavier Solà lidera la franja de 01:00 a 03:00 amb els oients com a protagonistes, l’En Guàrdia d’Enric Calpena ho fa defensant en l’antena la divulgació històrica i l’informatiu del migdia del cap de setmana amb Neus Bonet és la referència informativa més escollida en aquella franja del cap de setmana.
 
El Popap amb Mariola Dinarès se situa en 83.000 oients i puja un 60% respecte la mateixa onada del 2017. L’Estat de Gràcia amb Roger de Gràcia es manté en xifres superiors als 100.000 oients i consolida el creixement, el Tot Costa amb Jordi Costa i Sònia Gelmà creix un 14% i acumula 91.000 seguidors diaris.
 
Al cap de setmana seguim forts. ‘El Suplement’ de Ricard Ustrell aconsegueix 344.000 oients dissabtes i 257.000 els diumenges, amb un gran producte. I les tardes esportives de cap de setmana amb el Tot Gira de David Clupés reuneixen 138.000 persones els dissabtes i 210.000 els diumenges.
 
La resta de programes de la nostra oferta mantenen aquesta línia. Catalunya Vespre amb Kilian Sebrià obté 55.000 oients, i El Club de la Mitjanit amb Francesc Garriga, 45.000.
 
Quant a la implantació territorial, mantenim i consolidem el lideratge a les comarques de Ponent i experimentem un creixement notable a la demarcació de Girona respecte l’onada anterior, i a Barcelona i Lleida respecte fa un any.
 
Per completar la visió general, Catalunya Informació acumula 96.000 oients, Catalunya Música 50.000 –rècord dels últims 20 anys–, i iCat, en l’any del seu retorn, 14.000.
 
Són xifres importants en si mateixes però que adquireixen una dimensió especial si tenim en compte les circumstàncies en què s’han produït. Els mitjans públics hem estat a la diana d’atacs físics i polítics però ens hem mantingut en una feina de rigor, servei públic i pluralitat, que els oients ara ens coneixen. Sempre que puc i a tot arreu on m’ho demanen m’enorgulleixo de parlar del compromís dels treballadors amb la casa i el que significa.
 
Us animo a continuar per seguir sumant bons resultats. Bona feina.

(Post publicat al blog En sintonia)

Catalunya Ràdio: Catalunya Ràdio fa història a l'EGM i 'El matí' obté el seu millor resultat
Catalunya Ràdio: Saül Gordillo, director de Catalunya Ràdio: "La fidelitat a l'emissora es nota amb les audiències"
CCMA: Catalunya Ràdio encadena els dos millors EGMs de la seva història amb rècord absolut d'"El matí de Catalunya Ràdio"
PDF: Recull de premsa
 

       

16 d'abril de 2018

30 anys d'emissions de Catalunya Ràdio en aranès

Dijous, 12 d'abril, vam celebrar a Vielha els 30 anys d'emissions en aranès de Catalunya Ràdio amb un Catalunya vespre especial des de la Val d'Aran, conduït per Kilian Sebrià. Celebrar tres dècades de ràdio en aranès amb els companys de la delegació de l'Aran i la participació dels representants institucionals de La Vall –amb el Síndic, Carlos Barrera, i el cap de l'oposició, Paco Boya, al capdavant– va ser estimulant per seguir treballant en aquesta bona direcció, tal i com van reconèixer tots els aranesos i araneses que van participar en el programa. La visita a la delegació amb Francesc Cano, Santi Faro i Jordi Borda, a més de l'equip del Catalunya vespre amb Kilian Sebrià, Martí Farrero i Aurora Guindo, i el tècnic de la delegació de Lleida Ramon Dalmau, va ser una declaració de principis: el compromís amb l'aranès es manté 30 anys després i el reconeixement a la feina ben feta és, després de les últimes decisions del Tribunal Constitucional, encara més necessari. Lisa Escala, gran impulsora de Catalunya Ràdio a la Val d'Aran, no hi va poder ser el passat dijous, però sí que omplíem la delegació amb la resta de companys, José Badia, José Antonio Bruna i Àlvar Ordóñez. A tots ells, l'enhorabona per aquests 30 anys d'emissions en aranès a Catalunya Ràdio i Catalunya Informació, i per informar-nos puntualment al conjunt de tota la nostra audiència de la realitat de La Vall. També cal reconèixer la feina dels delegats i delegades de Lleida, Rafael Ventura, Roser Perera i, actualment, Noèlia Casellas.

Els 30 anys d’emissions en aranès de Catalunya Ràdio i Catalunya Informació demostren el compromís dels mitjans públics amb la llengua de La Vall i amb la informació de proximitat des del rigor i el servei públic. Aquesta temporada, coincidint amb el trentè aniversari de la posada en marxa d’aquestes emissions, Catalunya Informació ha potenciat el directe en aranès en la franja de 8 a 9 del matí, el ‘prime time’ de l’emissora. La ràdio pública, amb el bagatge d’aquestes tres dècades, pretén contribuir a preservar l’ús social de l’aranès a la Val d’Aran, un mandat parlamentari que tenim els mitjans públics –la Llei 35/2010, d’1 d’octubre, de l’occità, aranès a l’Aran, aprovada el 2010 pel Parlament de Catalunya amb l’objectiu de protegir la llengua occitana a Catalunya– i una responsabilitat que compartim, bàsicament, amb l’escola.  

La primera emissió en aranès a Catalunya Ràdio va ser el 26 de març del 1988. Trenta anys després, la presència consolidada de l’aranès a la ràdio pública catalana amb l’emissió habitual de notícies, tertúlies, música, concursos i altres espais, a Catalunya Ràdio i Catalunya Informació, ha contribuït a la normalització i a l’ús quotidià de la varietat aranesa de la llengua occitana. El programa especial de Kilian Sebrià ha repassat la història de l’espai 'Meddia aranés', pioner en llengua aranesa, i ha fet tertúlia política amb els líders dels principals partits aranesos, centrant l’interès en el valor de la llengua aranesa, dos mesos després que el Tribunal Constitucional hagi sentenciat que no se la pot considerar com una llengua d’ús preferent a la Val d’Aran.

Catalunya Informació emet cada dia dues hores de programació en aranès en desconnexió per al territori de la Val d’Aran. Els programes 'Eth maitin d’Aran' i 'Catalonha Informacion en aranés' són les úniques emissions regulars de ràdio en aquesta llengua a Catalunya, amb presència a les xarxes socials. A més, l’emissora informativa de Catalunya Ràdio emet cada cap de setmana un espai breu en aranès per a tot el territori català sobre l’actualitat de La Vall.

En la primera emissió de Catalunya Ràdio en aranès, el dissabte 26 de març de 1988, es va fer una entrevista telefònica al biòleg Àngel Claveria, l’enquesta 'Què els sembla que es faci un programa en aranès?', un concurs, una secció de cuina amb el restaurant Casa Irene d’Arties de protagonista, l’agenda esportiva i una entrevista amb l’esportista Josep Giró, fondista als Jocs Olímpics d’Hivern de Calgary (Canadà), el mateix 1988. L’equip que va iniciar les emissions estava integrat per Lisa Escala, José Badia i José Antonio Bruna. En etapes posteriors, s’hi van incorporar els presentadors Anna Geli i Àlvar Ordóñez. 

TV3: TN Comarques Vall d'Aran (minut 7:25)
Catalunya Ràdio: Especial 'Catalunya vespre' des de Vielha amb motiu dels 30 anys d'emissions en aranès de Catalunya Ràdio
Catalunya Ràdio: 30 anys de la primera emissió de Catalunya Ràdio en aranès
CCMA: Especial "Catalunya vespre" des de Vielha amb motiu dels 30 anys d'emissions en aranès de Catalunya Ràdio
 

       

10 d'abril de 2018

Catalunya Música supera els 11 milions d'oients a Europa amb els concerts de la UERLa internacionalització de compositors, intèrprets i del patrimoni musical català és un dels reptes de Catalunya Música, que ha superat el 30è aniversari de l'emissora amb un rècord d'audiència potencial a Europa, els 11,7 milions d’oients. L’emissora de música clàssica de Catalunya Ràdio ha assolit una fita rellevant durant el 2017: 574 peticions de concerts i situar-se al màxim nivell internacional, juntament amb les ràdios públiques de Finlàndia, França i Regne Unit.

La Unió Europea de Radiodifusió (UER), de la qual forma part el grup d'emissores de Catalunya Ràdio des del 2009, ofereix cada temporada als 92 membres i associats una programació diària de concerts, en directe i en diferit, a través d’aquesta xarxa d’emissores de ràdio públiques. Com a membre d’aquesta plataforma de cooperació i intercanvi de continguts, Catalunya Música, que compta amb el suport de l’Obra Social 'la Caixa', emet concerts de primer ordre, i situa les produccions pròpies a escala internacional. Durant el 2017, Catalunya Música va ser una de les emissores públiques més actives en la difusió de concerts a través de la UER, amb 68 concerts que van tenir 574 peticions. Cada concert ofert per Catalunya Música va obtenir una mitjana de 8,4 peticions, ràtio que situa l’emissora catalana en un nivell similar a ràdios públiques com la finlandesa (10,2), la francesa (9,9), la britànica BBC (8,9) o la sueca (6,3), i molt per sobre de la irlandesa (4,6) o l’espanyola (4). Les 574 peticions rebudes per Catalunya Música mantenen el nivell de peticions del 2016 (570), en un exercici en què la demanda de concerts, en general, ha davallat lleugerament (9%) i les retransmissions en directe un 27%.

Cada concert ofert per Catalunya Música a la xarxa d’emissores de la UER té una audiència potencial d’11,7 milions d’oients, xifra que consolida el creixement de la difusió internacional de les produccions de l’emissora pública catalana. Aquest és un dels objectius de Catalunya Música, a més de divulgar i popularitzar la música clàssica al nostre país. Aquestes dades demostren que les produccions de Catalunya Música tenen una qualitat òptima i desperten un gran interès en l’àmbit de la radiodifusió pública europea i mundial. Catalunya Música es consolida durant el 2017 com una eina molt útil en la internacionalització de compositors, intèrprets i patrimoni musical catalans, amb la col·laboració de l’Obra Social ‘la Caixa’ coincidint amb la celebració dels 30 anys de l'emissora.

En el rànquing de transmissions més sol·licitades a Catalunya Música el 2017, hi ha dos concerts del Festival Internacional de Música Pau Casals del Vendrell amb Marie-Elisabeth Hecker, violoncel, i el Quartet Schumann; un concert del cicle Palau 100, amb el violoncel·lista Jean-Guihen Queyras; tres concerts del Festival de Torroella de Montgrí amb el Conjunt de Vent del Festival de Lucerna, el pianista Nikolai Luganski i el conjunt de música antiga 'Il Giardino Armonico'. També destaquen tres concerts de L’Auditori: el 'Rèquiem', d’Enric Palomar, estrenat per l’OBC i l’Orfeó Català, la Capella Reial de Catalunya amb Jordi Savall amb obres de Mateu Fletxa, dins el cicle 'El so original', i un concert amb l’Acadèmia de Música Antiga de Berlín i 'Els Concerts de Brandenburg', de Bach. A més, en un altre registre, destaquen els set concerts del Primavera Sound enregistrats per iCat, l'emissora musical i cultural de Catalunya Ràdio que acaba de recuperar les emissores per FM i que s'ha consolidat com el mitjà oficial de la majoria de festivals del país.
 
Catalunya Ràdio: L'audiència de Catalunya Música puja fins als 11,7 milions d'oients potencials a Europa
 

       

9 d'abril de 2018

Premis Ràdio Associació a Mònica Terribas, 'La nit dels ignorants' i Joan Vives
Ràdio Associació de Catalunya ha fet públics els guardonats de la divuitena edició dels premis que atorga cada any. En l’apartat de millor professional de ràdio, la guanyadora ha estat la periodista Mònica Terribas, directora i presentadora del programa El matí de Catalunya Ràdio, per “la seva trajectòria i capacitat periodística demostrada, amb valentia, rigor i professionalitat. Mònica Terribas. Directora i presentadora d’El matí de Catalunya Ràdio des del setembre de 2013, Terribas és professora titular del Departament de Comunicació de la Universitat Pompeu Fabra, on imparteix docència des del 1993, i va ser vicedegana dels estudis de Periodisme (2000-2004). La seva trajectòria ha estat reconeguda, entre altres guardons, amb el Premi Nacional de Cultura de Periodisme (2003), el Premi Ciutat de Barcelona (2006), el Premi Nacional de Comunicació de Televisió (2007), el Premi Òmnium Cultural (2005), el Guardó 1924 de Ràdio Associació (2004) i el Premi Quim Regàs (2009). Terribas també ha col·laborat en altres mitjans, com El Periódico de Catalunya i el diari Ara, del qual va ser consellera delegada i editora.

El jurat també considera que La nit dels ignorants, el programa de les matinades de Catalunya Ràdio, mereix un reconeixement per la seva trajectòria de 30 anys, en què “ha esdevingut un clàssic modern de la programació de Catalunya i s’ha convertit en una icona de la intel·ligència col·lectiva”. Amb el periodista Xavier Solà al capdavant, 'La nit dels ignorants' comparteix les preguntes i respostes més xocants i curioses dels ignorants radiofònics, cada cop més nombrosos, a través de més canals de comunicació i durant les 24 hores del dia. El jurat distingeix també el locutor i redactor Joan Vives, de Catalunya Música, “per la seva trajectòria com a divulgador musical des dels inicis de l’emissora ara fa trenta anys.
 
Joan Vives va iniciar la seva formació a l’Escola de Música de Mataró i va estudiar flauta de bec al Conservatori Superior Municipal de Barcelona amb Romà Escalas, obtenint els premis d’honor de “Grau professional” (1986) i “Virtuosisme” (1988). Des de 1980, la seva activitat concertística l’ha portat a Alemanya, Àustria, Itàlia, França, Andorra i arreu de l’estat espanyol. També ha fet enregistraments discogràfics, radiofònics i per a televisió. Com a divulgador ha fet una gran quantitat de xerrades, conferències, cursos i seminaris, així com articles per a diverses publicacions. Actualment és professor d’Història de la música a l’Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya i integrant de grups com Els Ministrils, quintet de bec, el Quartet barroc de Sant Simó i el Trio barroc del cafè, entre d’altres. És locutor i redactor de Catalunya Música des del 1987.

Catalunya Ràdio: Mònica Terribas rep el Premi Ràdio Associació de Catalunya com a millor professional de ràdio
 

       

9 d'abril de 2018

Èxit de públic a la presentació a Calella del llibre d'Antoni BassasDivendres, 6 d'abril, vam presentar a la Biblioteca Can Salvador de Plaça de Calella el llibre d'Antoni Bassas Bon dia, són les vuit!, en una sala plena a vessar. Bassas, un dels comunicadors més complets i de referència del país, ha escrit un llibre de memòries de les seves 14 temporades al capdavant d'El matí de Catalunya Ràdio i dels 4 anys com a corresponsal de TV3 als Estats Units. La veu que despertava la gent, sinònim de rigor, professionalitat, elegància, pluralisme i compromís amb el país, ha estat clau en dues etapes com el final del pujolisme, quan va ser 'víctima' del canvi polític, i els últims mesos o anys amb el procés sobiranista, pel seu 'seny' en els articles i vídeos virals. Autor d'un dels llibres que tindrà més èxit aquest Sant Jordi, Antoni Bassas va atraure l'atenció d'un públic nombrós en un acte rodó (fotos de l'acte de Tino Valduvieco) i va explicar nombroses anècdotes de la seva llarga trajectòria a Catalunya Ràdio. El llibre era necessari, i Bassas ens el devia als oients d'aleshores, i a una ciutadania que veurà en 'Bon dia, són les vuit!`una crònica elegant que ajuda a entendre el país, els mitjans públics, les relacions amb el poder i, finalment, una època sense xarxes socials.

Ràdio Calella: El periodista Antoni Bassas creu que els deutes dels mitjans privats limiten la seva independència
Ràdio Calella: Antoni Bassas presenta llibre avui a Calella
Diari Maresme: Antoni Bassas presenta a Calella ‘Bon dia, són les vuit!’
 

       

3 d'abril de 2018

Presentació del llibre d'Antoni Bassas a CalellaLa llibreria La Llopa, Biblioteca Can Salvador de la Plaça i l'editorial Destino us conviden a la presentació del llibre "Bon dia, són les vuit!" d'Antoni Bassas i guanyador del premi Josep Pla 2018. La presentació anirà a càrrec de Saül Gordillo i del mateix autor. Serà divendres, 6 d'abril del 2018, a les 19h, a la Biblioteca Can Salvador de la Plaça (Plaça de l'Ajuntament, 31, Calella).
 

       

8 de març de 2018

iCat, Premi Estrella Enderrock 2018

Aquest dimecres hem recollit, amb Carles Aledo, director d'iCat, el premi Enderrock Estrella 2018 pel retorn de l'emissora musicial i cultural a l'FM, en una gala celebrada a l'Auditori de Girona.

Catalunya Ràdio: iCat celebra el retorn a l'FM amb Premi Enderrock Estrella a l'esdeveniment musical de l'any.
Enderrock: Tots els guanyadors dels Premis Enderrock 2018
Enderrock: Txarango, grans triomfadors dels Premis Enderrock amb quatre guardons
Diari Maresme: El grup Txarango guanya quatre guardons dels Premis Enderrock 2018
 

       

fotos

Estocolm

Divendres, 9 oct.
Més fotografies

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2018, Saül Gordillo     Crèdits