bloc sense fulls

20 de setembre de 2015

Del .cat al .ct?El 16 de setembre del 2005 es va aprovar el domini .cat, el primer per a una llengua i cultura a Internet. Catalunya, gràcies al diccionari (llengua), és independent a la xarxa sense haver necessitat passaport (estat propi). Durant una dècada, la matrícula catalana ha fet fortuna, i el .cat és el domini no territorial que més creix a nivell global, un 18% l’últim any. La independència virtual és una realitat des que aquell 16 de setembre del 2005 a les 1.04 (hora catalana) un organisme no governamental, l’ICANN, aprovava la candidatura d’una entitat catalana, l’Associació puntCAT, per dotar la llengua i la cultura d’un domini propi, el primer d’aquestes característiques i que, amb els anys, ha estat imitat per altres nacions sense estat. Si el dinamisme català no fos una evidència, avui el .cat seria un domini marginal i el seu prestigi seria irrellevant. Si darrere de la marca catalana no hi hagués hagut un país real amb empenta digital, el .cat hauria fracassat en termes econòmics i socials. Deu anys després, la Fundació puntCAT confia a arribar als 100.000 dominis abans d’acabar el 2015 i assumeix el repte de gestionar un nou domini, gens menor, el .barcelona. El model català de promoure, aconseguir i administrar un domini d’Internet no territorial –els de dues lletres estan reservats per als estats– és envejat arreu del món. A la xarxa, ens ensortim. I el desè aniversari coincideix en el temps amb la cinquena Diada massiva al carrer i amb les eleccions ‘plebiscitàries’ del 27-S sobre la independència política, no virtual, de Catalunya. La trinxera digital ha estat, en aquest sentit, inspiradora, referent, de la causa sobiranista dels últims anys. Deu anys de .cat i cinc anys de la sentència del Tribunal Constitucional contra la reforma de l’Estatut de Miravet. Deu anys d’independència digital, i cinc de ruptura institucional, de divorci del pacte constitucional espanyol del 1978.

Quan el 2007 vam publicar el llibre ‘Nació.cat’ sobre l’obtenció del domini d’Internet i ens fèiem un tip de fer presentacions pel territori, hi havia una fal·lera pels blogs en aquell país virtual que anomenàvem ‘catosfera’. El debat estatutari i el postpujolisme, la incipient nova política i els moviments emergents, la popularització de la xarxa i de la telefonia mòbil, la incipient moda de Facebook i, una mica més endavant, de Twitter van donar peu a unes noves regles de joc per a la política i la comunicació. També per al periodisme. Explicàvem l’èpica de l’èxit del .cat, i a les presentacions als blogaires i ciberactivistes els hi brillaven els ulls. La sobirania virtual era, per a ells, estímul d’un independentisme emergent en els àmbits tradicionals, en el país analògic. Nous ajuntaments, canvis de Govern a Catalunya, el retorn del PP a l’Estat, la formació de nous partits, l’aparició de la CUP, les escissions independentistes, els nous lideratges, la transformació dels mitjans de comunicació, la irrupció dels nous digitals… En poc temps, especialment a partir de la guspira de la sentència del Constitucional de fa cinc anys, l’anomenat ‘procés’ s’ha accelerat, i en aquest salt endavant l’entorn digital hi ha tingut molt a veure. Es compleix el desè aniversari del .cat, que va sorgir com a solució imaginativa a una primera campanya pel domini territorial .ct, i es dóna la paradoxa que els ciutadans estan cridats a les urnes per emetre un mandat democràtic que, de ser rotund, podria comportar que un període de temps no massa llarg el .ct sigui, juntament amb el passaport, una de les noves conquestes catalanes. Del .cat al .ct? Part de la resposta, la nit del 27-S.

(Article publicat a Esguard, la primera revista per a mòbils i tauletes en català)


       

18 de setembre de 2015

Debat sobre comunicació i 'startups'Aquest dijous he participat en una taula rodona sobre com les 'start-ups' poden aconseguir visibilitat a través dels mitjans de comunicació, a Wayra, l'edifici de Telefónica al Fòrum de Barcelona, acompanyat pels també periodistes Mar Galtés (La Vanguardia), Tina Díaz (Expansión) i Héctor Manzano (Barcinno). Algunes de les aportacions que he intentat fer:

- Els temes de tecnologia, innovació i emprenedoria s'apleguen en una nova secció a la web.
- És un tipus de contingut que s'alimenta de periodistes de les seccions clàssiques d'Economai, Societat i 'online'.
- Afavoreix el contingut a canals i blogs vinculats a la web del mitjà (per divulgar gadgets i fitxes.
- Aquest entorn propicia la creació de noves seccions o subseccions com videojocs, app's, virals, etc.
- Els mitjans generalistes no poden competir amb els mitjans de nínxol, però aporten prestigi.
- Les notícies de 'startups' aporten optimisme al relat de crisi que impregna els mitjans generalistes.
- Barcelona lidera el sector de les 'startups' i els mitjans segueixen la pista d'emprenedors que triomfen a fora.
       

16 de setembre de 2015

Presentació del llibre de Damià del Clot amb Santiago Vidal
Aquest dimarts he participat en la presentació del llibre de Damià del Clot, advocat, escriptor i nou alcalde de Vilassar de Mar, titulat 'El Tribunal Constitucional contra Catalunya', en què també hi ha intervingut el jutge Santiago Vidal, autor del pròleg. Una vuitantena de persones han ocupat la sala Carrau de l'equipament municipal Can Bisa. Entre el públic vaig retrobar vells coneguts de Vilassar de Mar de la meva època d'El Punt del Maresme.

       

16 de setembre de 2015

Tertúlia a BTV+ amb Carlos Macías, Sergi Picazo i Enric VilaAquest dimarts he participat a la tertúlia del programa de BTV i Barcelona FM (la ràdio i televisió públiques de la ciutat) 'BTV+', que presenta Olga Valencia, amb el portaveu de la PAH, Carlos Macías, i els periodistes Sergi Picazo i Enric Vila.

       

16 de setembre de 2015

'Ana Pastor, periodisme/propaganda', article de Tomàs Delclós

"Entrevista a Mas. La nit d’ahir va ser per a Ana Pastor i La Sexta. L’entrevista a Artur Mas va tenir un 22,3% de quota de pantalla a Catalunya. Ha estat una entrevista, com les que fa habitualment Pastor, que no ha agradat a molts independentistes. Particularment quan li va preguntar sobre els riscos de la independència. Mas li va dir si li deixaria explicar els avantatges... i Pastor va replicar-li que preguntar això seria propaganda. Mònica Terribas, entrevistada també ahir a la nit al programa de Pastor, li ha tornat la invitació aquest matí a Catalunya Ràdio. Li comenta que la gent pot no entendre que explicar les raons de la independència sigui propaganda. Pastor argumenta: "Mas pot explicar-les. El que hauria estat propaganda és que jo ho hagués preguntat". Què passaria, es pregunta Pastor, “si tinc Rajoy al davant i li dic que em comenti quins són els avantatges de la reforma contra Catalunya que vol fer al Tribunal Constitucional. Jugo a la contra sempre”. Terribas l’acomiada donant-li les gràcies per “ocupar-te amb veus diverses del que passa a Catalunya”."

(Llegiu l'article sencer de Tomàs Delclós publicat a El País Catalunya)


       

15 de setembre de 2015

Desè aniversari del domini .cat

Aquest dimecres, 16 de setembre, es compleixen deu anys de l'aprovació del domini .cat per a la llengua i cultura catalanes a internet. La fundació que gestiona el .cat confia que a finals d'any se superaran els 100.000 dominis -a l'agost n'hi havia 91.876- i que cada vegada més pàgines amb contingut en català facin el salt del .com o .es al 'domini lingüístic propi'. El .cat és el domini de més de dues lletres -els de dues lletres corresponen exclusivament a estats, són territorials- que més creix al món, un 18% durant l'últim any.

(Llegiu l'article sencer publicat a El Periódico de Catalunya, també en castellà)


       

14 de setembre de 2015

'Dignitat', article de Manuel Cuyàs

"El periodista i amic Saül Gordillo, que es va formar en aquest diari, ho té molt estudiat i té raó. Sense internet i els seus derivats la política catalana, espanyola i mundial seria diferent. Si els inquiets i nerviosos telèfons mòbils no haguessin actuat després dels atemptats de l'estació d'Atocha hauríem tingut Rajoy uns anys abans. Vam tenir Zapatero, que no va ser cap joia però que no es va aproximar al calvari que des de fa quatre anys ens fa guitza. El moviment independentista té molt a veure amb Twitter. Sense aquest giny meravellós, per molt que molts el critiquin, una manifestació com la de divendres a la Meridiana no es fa. O té menys concurrència i organització."

(Llegiu l'article sencer, publicat a El Punt Avui)


       

9 de setembre de 2015

Debat sobre Twitter i periodisme amb Joan Maria Pou a RAC1Dimarts a la nit vaig participar en el debat que Joan Maria Pou va organitzar al seu programa de RAC1 'No ho sé' sobre Twitter i periodisme amb els companys Albert Sáez i Roger Palà.


       

8 de setembre de 2015

Debut al programa BTV +Aquest dimarts he debutat com a analista-tertulià al programa de BTV i Barcelona FM 'BTV+' [@BTVmes], que presenta Olga Valencia i que s'emet en directe per la ràdio i la televisió públiques de la ciutat. Hem fet tertúlia amb les periodistes Patrícia Gabancho i Blanca Cia. Durant el programa hem entrevistat el president de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i alcalde de Girona, Carles Puigdemont.

       

7 de setembre de 2015

Alcaldes davant el naufragi d'Europa

El municipalisme i l’esquerra estan donant una lliçó política als ­estats i les institucions europees davant la crisi humanitària dels refugiats. La ­dignitat resideix aquests dies en la incipient reacció cívica i solidària dels ajuntaments que han ofert ciutats i municipis per acollir les víctimes de la guerra i la crisi ­migratòria. La inacció que ha ­recorregut les direccions dels estats amb la calculadora de les ­quotes, freda i miserable moralment, ha coincidit en el temps amb una resposta ràpida i esperançadora per part dels consistoris sorgits de les últimes eleccions municipals.

(Llegiu l'article sencer publicat a El Periódico de Catalunya [PDF], també en castellà)

       

darrers comentaris

fotos

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2015, Saül Gordillo     Crèdits