Divendres, a la comissió de control a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) al Parlament, vam defensar el programa 'Catalunya migdia' i vam fer balanç del Dia Mundial de la Ràdio a Catalunya Ràdio, entre d'altres qüestions.
Aquest dimarts comença el judici del procés i a Catalunya Ràdio hem explicat la cobertura informativa que en farem, tant des de la ràdio pública com des dels mitjans digitals. Som a les portes d’un judici que, passi el que passi, s’estudiarà en el futur als llibres d’història i afectarà el nostre dia a dia com a ciutadans i com a professionals de la comunicació. Catalunya Ràdio ho té tot a punt per estar a l'alçada dels esdeveniments. Com cada circumstància que li ha tocat acompanyar des de la seva fundació, la ràdio pública ha fet un esforç de recursos humans, tècnics, logístics i de talent que han de permetre adaptar-se a qualsevol necessitat informativa que calgui cobrir.
Us animo a viure aquests dies intensos amb la mateixa professionalitat, compromís amb la missió de servei públic i rigor que han significat aquesta emissora des de sempre. El desplegament que s’ha dissenyat està pensat des d’aquesta perspectiva flexible, adaptable a canvis i imprevistos. No soc gaire partidari de concretar els agraïments perquè la nostra és una feina d’equip però permeteu-me fer una excepció amb la gent del Departament d’Emissions, que fa setmanes que treballen en condicions difícils per demostrar que la Ràdio és líder en innovació i en capacitat tecnològica.
Èxit del Dia Mundial de la Ràdio que Catalunya Ràdio ha celebrat aquest diumenge, 10 de febrer, tres dies abans per no coincidir amb la cobertura del judici del procés. Voldria aprofitar l’ocasió per agrair la feina i la implicació en una altra jornada important com la celebració avançada del Dia Mundial de la Ràdio. Diumenge, amb el #DiaCatRàdio, vam tornar a fer programes a casa dels oients, al lloc on ens escolta la gent que dona sentit a una casa com aquesta. Vam fer ràdio en moviment i vam superar tota mena d'entrebancs tècnics i adversitats sobrevingudes. I ho vam fer amb professionalitat. Hem consolidat un model de celebració que està cridat a perdurar durant molt temps. Enhorabona a tots els que hi heu participat d'una jornada tan apassionant.
Catalunya Ràdio avança la celebració del Dia Mundial de la Ràdio a diumenge, 10 de febrer, per prioritzar la cobertura informativa del judici del procés el dia 13.
Divendres, 18 de gener, a la comissió de control a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) al Parlament de Catalunya vam anunciar la cobertura informativa en l'entorn digital que farem Catalunya Ràdio i TV3 del judici del procés. També vam valorar els resultats d'audiència del 2018 de Catalunya Ràdio i l'arrencada de la secció diària de Joaquim Maria Puyal a 'El matí de Catalunya Ràdio'.
L’estratègia de cobertura del judici del procés que hem preparat per als mitjans digitals de TV3 i Catalunya Ràdio es basa en tres focus principals:
En primer lloc, partim del mòbil com a principal entorn de consum informatiu.
En segon, internacionalitzem la cobertura informativa.
I en tercer lloc, proporcionem informació de context als usuaris per ajudar-los a entendre l’actualitat generada durant el procés.
1. El judici tindrà lloc en horari d’oficina i molta gent estarà treballant. Per tant, el mòbil pot ser un dels dispositiu de consulta més utilitzats pels nostres usuaris per a informar-se. Per això s’ha treballat amb una estragègia digital-first, és a dir, el primer lloc on informarem serà en digital, i, a més, mobile-first, donant prioritat a que la informació es rebi i es pugui consumir bé des dels dispositius mòbils.
En aquesta línea, un dels serveis que oferirem serà un resum diari del judici a través de WhatsApp, amb informació de l’ordre del dia, a primera hora del matí, i amb un recull dels titulars generats durant la jornada, que enviarem al vespre.
També pensant en el consum mòbil generarem un podcast específic pel seguiment del judici, que recollirà els moments informativament més rellevants de la cobertura que farà Catalunya Ràdio.
2. El judici tindrà un gran interès també fora de Catalunya, fins i tot a nivell internacional. Per aquest motiu, en l’àmbit digital TV3 i Catalunya Ràdio farà una cobertura multiidioma del judici.
Concretament, els idiomes seran el català, el castellà i l’anglès.
D’aquesta manera es pretén donar el màxim servei i també la internacionalització de la nostra cobertura informativa.
3. La informació generada per un judici d’aquestes característiques pot ser difícil de seguir per a un usuari no molt acostumat als processos judicials. Per aquest motiu hem considerat necessari proporcionar tota la informació de context per a poder interpretar bé la informació i fer-ne un bon seguiment.
Aquesta informació està a un interactiu web que es diu “Les claus del judici”, diins el 324.cat, i pretenem que sigui una “guía de butxaca” per seguir el judici.
L’interactiu té 4 seccions:
“Qui és qui”, amb una fitxa detallada de cadascun dels encausats, els jutges, la defensa i l’acusació.
“Cronologia del procés”, on recordem els fets més rellevants del procés, des de l’aprovació de la llei del Referèndum per part del Parlament de Catalunya fins a la petició de la fiscalia de 25 anys de presó per a Junqueras i de 16 anys per a la resta d’exconsellers.
“De què se'ls acusa”, on detallem els delictes dels quals s'acusa als membres del govern, la mesa i els dos Jordis, i les penes que es demanen a cada encausat.
I, “Situa't: les fases del judici”, on s'expliquen les diferents parts del judici, des de la fase introductòria, a la vista oral, que començarà en breu, i la fase de la Sentència.
Finalment, per a la cobertura del dia a dia del judici s’ha reforçat l’equip digital per poder fer una bona cobertura del judici i, alhora, continuar informant de totes les notícies generades per la resta d’actualitat. L’equip digital d’Informatius generarà les notícies derivades del judici i en els dies informativament més rellevants també farà un Minut-a-Minut. També treballarà la difusió per xarxes socials i per YouTube de tota la cobertura.
Aquest divendres, a la comissió de control de la CCMA al Parlament de Catalunya, hem fet balanç de les audiències del 2018. Catalunya Ràdio ha assolit un nou rècord d'audiència, amb 644.000 oients diaris. Aquest rècord històric se suma al rècord de l’any 2017. El 2018 hem incrementat en un 1,4% la xifra de l’any anterior, de manera que en els últims 2 anys, Catalunya Ràdio hem aconseguit superar consecutivament les millors xifres de la nostra història.
He aprofitat avui per dir als diputats del Parlament que l’informatiu Catalunya migdia, amb Òscar Fernández i Empar Moliner, és el programa informatiu de ràdio líder i més escoltat a Catalunya. Amb un 16,3% de creixement respecte el 2017, i amb 143.000 oients diaris durant el 2018, és l’informatiu de ràdio líder. Concretament, en el darrer EGM ha aconseguit 152.000 oients, i ha superat el seu propi rècord.
També és destacable l’increment d’oients respecte a l’any anterior que ens han deixat el buc insignia de la graella, El matí de Catalunya Ràdio, dirigit per Mònica Terribas, amb un 4,3% de creixement i 514.000 oients diaris durant 2018.
Aquest augment és una tendència constant en la majoria de programes. L’espai de tendències a les xarxes socials Popap conduït per Mariola Dinarés -amb el 14,3%-, o el programes esportiu Tot costa, amb Jordi Costa i Sònia Gelmà -amb un 11-, i el Tot gira de diumenge, amb David Clupés, que també creix un 6,7% respecte a l’any anterior.
És destacable, d’altra banda, la bona acollida que han tingut en la seva estrena nous programes de la graella d’aquesta temporada i que han estat líders en la seva franja com són Crims, amb Carles Porta, i Un restaurant caníbal a Berlín, amb Paula Molés.
Pel que fa al conjunt d’audiència del grup d’emissores de Catalunya Ràdio, l’any 2018 també l’hem tancat amb les millors audiències de la història. El global d’oients que escolten Catalunya Ràdio, Catalunya Informació, Catalunya Música i iCat ha crescut en 7.000 oients respecte al 2017, i és ara de 755.000 oients.
També si ens fixem en les dades de l’última onada, podem veure aquesta tendència positiva ja que, mentre el consum de la ràdio generalista cau un 0,6%, Catalunya Ràdio augmenta el seu consum un 0,8% i contradiu la tendència global del sector.
Catalunya Ràdio ha aconseguit un “share” del 23,7%. Aquesta xifra no l’aconseguia des del 2008: la millor xifra dels últims 10 anys, que ve acompanyada d’un altre increment en els minuts d’escolta. Catalunya Ràdio ha incrementat el temps d’escolta dels seus oients en més de 5 minuts per oient, i se situa en 131 minuts, més de 2 hores i 10 minuts per oient i dia. Aquesta és la millor xifra des del 2011.
Aquestes dues dades, “share” i minuts, són indicadors de fidelització a mitjà termini que avancen possibles increment d’audiència gràcies a la fidelització dels nostres oients.
El 2018 l’audiència digital de Catalunya Ràdio ha augmentat un 24% a Catalunya, segons dades de Comscore, el mesurador de referència a internet. Ha tingut una mitjana mensual de 544.000 usuaris únics que han accedit als continguts digitals de Catalunya Ràdio a través de les seves webs i les aplicacions per a mòbils.
Catalunya Ràdio també ha registrat un increment destacable a les xarxes socials. El perfil principal de la cadena a Twitter ha crescut un 13% i ja hi té 214.000 seguidors. A Facebook ha crescut un 15% i compta amb 88.000 seguidors. El creixement més gran l’ha registrat a Instagram (un 180%) que ha superat els 37.000 seguidors.
Felicitats a tots els professionals i gràcies als oients per la seva confiança en el rigor i el vigor de la ràdio pública.
- 10 de febrer de 2018. Cent dies de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució espanyola. Referències als mitjans públics als reportatges d'El Punt Avui i l'Ara.
- 4 de juny de 2018. Brauli Duart marxa al Departament d'Interior, deixa la presidència en funcions en mans de Núria Llorach i s'endú Andreu Martínez a la direcció general dels Mossos.
Catalunya Ràdio incorpora Joaquim Maria Puyal amb una secció diària en horari de màxima audiència a 'El matí de Catalunya Ràdio', que dirigeix i presenta Mònica Terribas. Puyal aportarà la seva pròpia mirada a l'actualitat de dilluns a divendres a 2/4 de 9 del matí. El juliol del 2018 ens vam comprometre a retenir el talent de Joaquim Maria Puyal quan va anunciar la seva retirada de les transmissions del Barça. Seguir comptant amb el mestre Puyal és la millor manera de reforçar el programa buc insígnia de la ràdio pública i, alhora, enriquir amb criteri, experiència i una mirada de referència i professional l'actualitat informativa intensa que viu el país.
Joaquim Maria Puyal va anunciar el 25 de juliol del 2018 que tancava l'etapa de transmetre els partits del Barça en català que havia iniciat el 1976, des del 1985 a Catalunya Ràdio. Des d'aleshores, des de la direcció de la ràdio pública hem treballat amb Puyal la seva continuïtat amb nous formats i continguts. El primer resultat de les converses amb el recentment premiat per l'Ajuntament de Barcelona amb la Medall d'Or al Mèrit Esportiu és la presència diària a 'El matí de Catalunya Ràdio' amb Mònica Terribas. La secció diària es dirà 'La mirada d'en Puyal', i consistirà en un comentari sobre l'actualitat i la quotidianitat des de l'òptica pròpia del mestre Puyal.
Després de 33 anys vinculat a Catalunya Ràdio amb 'LaTdP', el periodista accepta el repte d'una participació diària a l'antena de la ràdio pública. 'La mirada d'en Puyal' abordarà l'actualitat informativa estricta, però també tractarà les inquietuds i experiències de Joaquim Maria Puyal com a referent periodístic, comunicatiu i cultural del país. Als seus 69 anys i amb una llarga trajectòria vinculat als mitjans de comunicació, el reforç que s'incorpora al programa de Mònica Terribas pretén oferir una visió pròpia, culta i enriquidora al ritme informatiu frenètic de l'actualitat que viu Catalunya i el seu entorn.
La incorporació de Joaquim Maria Puyal a 'El matí de Catalunya Ràdio' representa una aposta per enfortir els continguts i la qualitat del programa líder de la ràdio pública, amb mig milió d'oients diaris, i segellar la relació professional del mestre amb Mònica Terribas, que es remunta al 1989, en el programa de TV3 'La vida en un xip' i, posteriorment, 'Tres pic i repicó' i 'Un tomb per la vida'. El tàndem Terribas-Puyal en horari de màxima audiència d''El matí de Catalunya Ràdio' forma part de l'estratègia per la qualitat, el rigor i la pluralitat de la ràdio pública.