bloc sense fulls

Contribució silenciada dels socialistes

Dimarts, 2 d'octubre de 2012 20:00 h

DSC_6127

No està de moda defensar el PSC. De fet, està de moda malparlar-ne fins a l’extenuació. A Catalunya hi ha amplis sectors que comparteixen l’obssessió antisocialista tot i que el PSC no té ni el pes ni la influència d’anys enrere. El PSC ha reculat i ha perdut quotes de poder en el món local, a part del Govern de la Generalitat i la seva parcel•leta en el govern espanyol. No obstant, se’ls critica com si encara manessin o fossin responsables directes d’un munt de calamitats que patim els catalans. A dia d’avui, el PSC prou feina té a refer-se i decidir què vol ser quan sigui gran.

Una de les obssessions nacionals és la de situar el PSC com un partit espanyol i espanyolista. Se’l situa al mateix nivell del PP i C’s en l’eix nacional. Es fa broma amb les sigles, sobretot a Twitter, convertit-lo en PSc, PSCPSOE o directament PS. No se li respecten les sigles PSC, de Partit dels Socialistes de Catalunya. La mateixa conyeta es feia la passada legislatura amb ERC, però en aquest cas el partit va donar-hi peu simplificant les sigles històriques en ‘Esquerra’. A les xarxes socials, també se n’enfotien amb els republicans. ER sense ‘c’ o E a seques. La catalanitat ha estat motiu de retret des del catalanisme dominant, el de CiU, respecte els partits que més li han disputat aquest espai: ERC i PSC.

Els socialistes han virat, més lentament del desitjable per a bona part del seu electorat, en l’eix nacional. La Diada, amb la manifestació del milió i mig, ho ha accelerat. Àngel Ros i Manuel Bustos, alcaldes de Lleida i Sabadell, respectivament, acaben de dir que al PSC hi caben els independentistes. Segons les enquestes, una quarta part del seu votant es declara independentista. Pere Navarro i Xavier Sabaté, primer secretari i president del grup parlamentari socialista, respectivament, també acaben d’obrir-se a una consulta sobiranista, reconeixent el dret a l’autodeterminació. Són passes gens menors.

Al marge d’aquests moviments recents, hi ha un aspecte destacat dels alcaldes socialistes, que des del restabliment democràtic han mantingut ferm el compromís en els seus ajuntaments –metropolitans o rurals– amb la llengua i la cultura catalanes. Durant molts anys, sense necessitat de competir amb ningú en l’espai catalanista-sobiranista, els alcaldes del PSC s’han trencat la cara perquè viure en català fos normal en les seves poblacions, a les escoles i a l’administració local. El municipalisme ha contribuït de manera molt significativa a normalitzar la llengua pròpia, a fer-la oficial i digna, única en els mitjans de comunicació públics locals, i imprescindible per actuar en l’àmbit local. Més enllà d’una certa tendència pel folklorisme d’algunes comunitats de la resta de l’Estat (ara penso en la Feria de Abril), els regidors de Cultura socialistes han fet molta feina a les viles i ciutats que durant tres dècades han governat. Si avui estem on estem, en part també és per l’aportació silenciada d’aquests militants del PSC que s’han cregut allò de “Catalunya, un sol poble” i que som una nació.

(Article publicat a Intocable Digital)

        comentaris

Totalment d'acord. Fa temps que es jutja durament el PSC, des de tots els sectors de l'espectre ideològic, entre d'altres motius pels "errors" que va cometre durant els governs d'entesa. Desavinences i inoportunitats de les quals eren part implicada, diguem-ho tot, partits que actualment no pateixen el menysteniment polític i mediàtic que experimenten els socialistes. Tampoc no s'ha vist, en dos anys de legislatura, una sola referència a l'acció de govern heretada dels executius progressist... Llegir més

Jo crec que ningú li ha de treure mèrit a la tasca duda a terme durant molts anys. Tot i que (hahahah) Un partit que es fa dir socialista no pot negar el dret a vot a tot un poble, i aquest és un dret fonamental on no hi caben mitjes tintes. O si està a favor o si entà en contra. Dins a tots els partits abans de l'11s2012 hi havia partidaris de la independència i partidaris en contra. Però ara toca mullar-se i qui no es sàpiga definir es fotrà una òstia.

Sempre he pensat que no hem patit una divisió social important gràcies en bona part al PSC.

No estic gens d'acord. El PSC que hi ha ara és l'espanyolista del baix llobregat que ha fet fora els originaris del PSC. I s'està fotent la gran nata perquè no entenen res.

No és que estigui de moda atacar el PSC, és que la gent veu què han fet en el segon tripartit, i el que han fet és tapar el catalanisme, han tapat ERC i han matxacat el sector catalanista, que es diu ara.

No se li respecten les sigles? Si no les respecten ni ells! Quants anys portem amb el tema del grup propi? Si la ... Llegir més

Si, de la mateixa manera que necessitem l'entorn convergent també cal l'univers socialista. Una vegada els de ciu han fet el pas, ara el PSC és el darrer esglaó.
No és tracta tant de convencer, si no de fer-los un lloc i que tinguin cabuda en el procés que el país està duent a terme.

Salut!

5 -10 -20 -tots
1comentaris
El comentari s'ha enviat correctament.

darrers comentaris

fotos

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2020, Saül Gordillo     Crèdits