bloc sense fulls

Mani contra el peatge el 1990

Divendres, 27 d'agost de 2010 10:00 hEra el 1990 a Mataró. En el context preolímpic, un projecte històric que va derivar cap a Barcelona tots els recursos possibles, el ministeri espanyol d'obres públiques havia anunciat la privatització de la prolongació fins a Palafolls de l'autopista de Mataró que havia de convertir-se en autovia gratuïta. L'autopista del Maresme no seria gratuïta, tot i els molts anys que feia que s'havia construït. Va ser la primera de tot l'Estat (Barcelona-Mataró), construïda en el franquisme tardà. I el govern socialista de Madrid no només no liquidava la concessió sinó que l'allargava amb la prolongació fins a l'Alt Maresme. La mesura va ser molt controvertida, i tant els ecologistes, els pagesos i les forces a l'esquerra dels socialistes van posar el crit al cel per l'impacte ambiental i per la imposició del peatge, mesura aquesta última que també va comptar amb el rebuig dels alcaldes de CiU.

El Maresme en peu de guerra, amb tractorades i manifestacions al carrer i negociacions polítiques als despatxos. Del carrer, conservo les fotografies que vaig fer en aquesta manifestació del 1990, en què apareixen un barbut Salvador Milà, aleshores regidor d'ICV, l'arquitecte Agàpit Borràs, el desaparegut Pep Manté, advocat, el dirigent pagès Pep Riera, poc canviat, l'ecosocialista Pep Canal, també força igual físicament, i l'independentista Toni Delgado, entre d'altres. L'autopista de peatge es va allargar fins a Palafolls (de fet, aquest estiu s'ha estirat fins a Tordera, saltant el riu) i ha estat fonamental en el creixement poblacional, econòmic i social de la comarca els últims anys.

       
comentaris

Per alguns han passat més els anys que per d'altres. També hi ha en Pep Sivilla, la veu radiofònica de les manis, i la Maria Zadoña que aleshores també es movia per Codesema . I l'omnipresent Toni Canal (fotògraf) i fent la crònica periodística en Josep Bernabeu. I em sembla veure representació arenyenca amb en Quim Cucurull, que aleshores era regidor d'ICV a Arenys de Mar...

Els negatius, magníficament conservats. Felicitats!
Vacances, molt ben aprofitades, per seguir ampliant l'Ar... Llegir més

5 -10 -20 -tots
1comentaris
El comentari s'ha enviat correctament.

fotos

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2020, Saül Gordillo     Crèdits