bloc sense fulls

Peatges a internet

Dijous, 19 d'agost de 2010 11:15 h

En nom de la seguretat i de la lluita contra el terror, els governs de països com Índia, Aràbia Saudita i Emirats Àrabs Units reobren polèmiques com la de la censura de Xina amb Google i demanen al fabricant de telèfons mòbils Blackberry que permeti l'accés als seus servidors. L'espionatge contra el terrorisme s'imposa al dret a la intimitat i la privacitat dels ciutadans.
 

Aquest és un agost negre per a la comunitat internauta. L'ofensiva contra Blackberry coincideix amb l'aposta de Google i de la companyia de telecomunicacions Verizon de reclamar al regulador dels Estats Units una internet de dues velocitats en funció dels serveis, és a dir, que l'accés mòbil a la xarxa tingui un tractament diferenciat. Com que els usos i consums augmenten en telèfons, ordinadors portàtils, iPads i altres dispositius mòbils, els monstres d'internet i de les telecomunicacions hi veuen una gran oportunitat de negoci en les plataformes digitals. Com que el trànsit augmenta, demanen autopistes de peatge i deixar als usuaris que no passin per caixa autovies i carreteres secundàries.


La neutralitat d'internet està amenaçada. Si prospera el globus sonda de Google i Verizon s'acabarà l'era d'una xarxa lliure i oberta. Avui els serveis i els continguts no pateixen cap discriminació d'accés per raons comercials. Si la democràcia és un home un vot, a internet tots els bits són (encara) iguals. Aquesta internet idíl·lica, democràtica i que en el cas català ha permès una espectacular presència global de la llengua tindria els dies comptats. L'amenaça nord-americana ha encès els internautes organitzats, que retreuen a Google que traeixi el seu propi lema, “Don't be evil”, “No facis el mal”. Google, icona de llibertat, ha passat de la simpatia a l'antipatia.


A Catalunya, la majoria d'usuaris ens mirem aquestes pugnes globals amb distància. L'operador de telecomunicacions neutre català és un projecte segrestat; al barri de Montflorit, al costat del sincrotró Alba, els veïns pateixen talls constants a internet; i entre Vilademuls i Vilavenut poder enviar aquest article per correu electrònic és una odissea amb Movistar.

(Article publicat al diari Avui.)


        comentaris

Fins aquí està molt clar. I els usuaris què fem? Què proposes?
De moment em nego a contractar un servei de dades al mòbil.
J. Alins

5 -10 -20 -tots
1comentaris
El comentari s'ha enviat correctament.

fotos

ACN

Dimarts, 29 set.
Més fotografies

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2021, Saül Gordillo     Crèdits