bloc sense fulls

Ibarretxe i el fantasma del frontisme.

Dijous, 23 de juny de 2005 02:11 h

Juan José Ibarretxe serà escollit avui novament lehendakari, gràcies als vots de la seva força (PNB-EA), del seu soci de govern l'anterior mandat (EB) i de dos dels 9 diputats d'EHAK. Ibarretxe sortirà en segona votació, ja que ahir no va poder rebre la majoria absoluta dels vots de la cambra basca. El candidat del PNV (a la foto, ahir) obtindrà 34 vots, mentre que el socialista Patxi López es beneficiarà del suport del PP i en rebrà un total de 33. Els 7 diputats restants, els de la formació que representa l'exBatasuna, s'abstindran.

Ibarretxe és l'únic lehendakari possible en un escenari tant complicat, però al mateix temps tant apassionant, com el basc. Una via de pacificació en l'horitzó i la necessitat de trencar el frontisme, són fonamentals en el nou mandat del lehendakari nacionalista. La foto de la sessió prevista per avui serà Ibarretxe, 34 Patxi López, 33. Una imatge de blocs que cal superar a Euskadi. Esperem que aquesta ajustada votació no marqui l'evolució del nou cicle polític al País Basc, i que a mesura que arrenqui el nou govern i avançi la legislatura, el gel es vagi desglaçant i s'acostin posicions entre el govern tripartit minoritari i l'oposició del PSE, PP i EHAK.

Els discursos d'ahir d'Ibarretxe i López conviden a un optimisme moderat. Sembla que el lehendakari i el líder socialista aposten per formar taules de pacificació i autogovern i afrontar una reforma estatutària que deixi una mica al marge el polèmic pla Ibarretxe, que a les eleccions que quedar ferit de mort. Ibarretxe no vol renunciar a molts dels plantejaments de fons del seu pla (territorialitat, autodeterminació i consulta popular), però es veu obligar a vestir-ho i matisar-ho. El discurs de López és també ambiciós, i encara que estigui a l'oposició, pel que s'hi juga el seu cap de files a Madrid, Rodríguez Zapatero, haurà d'actuar amb responsabilitat. Als socialistes els interessa treure el desllorigador del conflicte a Euskadi, i més ara que hi ha la possibilitat de negociar si finalment ETA fa el pas i anuncia una treva definitiva que està arribant per entregues. Rodríguez Zapatero i López van en el mateix vaixell, i les aigües de la política basca s'estan calmant. Esperem que Ibarretxe sigui un bon mariner i no deixi anar el timó per molt que li vinguin onades grosses.


       
comentaris

No hi ha cap comentaricomentaris
El comentari s'ha enviat correctament.

fotos

ACN

Dimarts, 22 set.
Més fotografies

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2019, Saül Gordillo     Crèdits