bloc sense fulls

7J versus 11M.

Divendres, 8 de juliol de 2005 02:38 h

La cadena d'atemptats de Londres no es pot desvincular, de cap manera, de les accions d'Al-Qaida a Nova York (11S) i a Madrid (11M). És la factura de l'ocupació de l'Iraq i de la foto de les Açores. I l'han fet coincidir amb la cimera del G8 a Escòcia. No crec, per tant, que tingui sentit la hipòtesi que l'atemptat d'ahir respongués a l'elecció de Londres com a seu olímpica pel 2012. La coincidència, en tot cas, ja els deu haver anat bé, als terroristes. Major cop d'efecte i impacte mediàtic. Major crueldat emocional amb la ciutadania que castiguen.

De la jornada d'ahir m'ha cridat l'atenció el tractament gràfic. Molt més respectuós amb les víctimes que no pas l'11M. És cert que les característiques dels atemptats permetien captar imatges més dures a Madrid que a Londres. Però el debat deontològic que es va originar a l'Estat espanyol després dels primers dies d'informació sobre l'11M segurament no es produirà entre els anglesos. No he trobat fotos sagnants, repugnants. Les imatges no tenen la càrrega que tenien les fotos captades de les víctimes madrilenyes.

També cal comparar la comunicació i la gestió de la crisi. Del cas espanyol, se n'ha parlat i escrit molt. Les compareixences d'Acebes, l'aparició del Rei, les trucades d'Aznar a directors de diari. La politització de la desgràcia (manifestacions el mateix dia, pancartes apel·lant a la Constitució espanyola) i la proximitat de les eleccions generals van configurar un escenari que no té res a veure amb el de Londres d'ahir. Les rodes de premsa d'ahir eren de tècnics, no de polítics. Qui dóna la informació és el policia, no el polític. I l'aparició institucional dels dirigents (des de Blair fins a Livingstone) no tenen res a veure amb els Aznar i Acebes. Crec, o potser és la distància, que la societat i les institucions angleses han respost amb més serenitat i fredor.


       
comentaris

Imagina't si són el centre del seu món particular que un dia que Gran Bretanya va quedar totalment aïllada per les condicions meteorològiques, el Times va titular gros a portada: "Tot Europa aïllada".

Gràcies, J.

Saül Gordillo


Entendre el terrorisme, fer de comprendre les causes del fenomen ajuda a contextualitzar els fets, però, la comprensió no atura el cop d'aquell que ha decidit morir matant.

Zizou


Saül,

Estic d'acrod amb la teva apreciació de qui dona les notícies i com es dona. de totes maneres, aquesta munió de nacions que es Gran Bretanya, ja es així. Sortia una entrevista, que es preguntava a una senyora del carrer, i que faria ara?, i ella va respondre: "doncs canviar per més tard l'hora del metge". Els britànics són el centre del seu particular món, i així van endavant, creient-s'ho i liderant els projectes que més bé els va per la seva economia. Sí, ... Llegir més

5 -10 -20 -tots
1comentaris
El comentari s'ha enviat correctament.

fotos

Coromines

Dimarts, 1 set.
Més fotografies

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2019, Saül Gordillo     Crèdits