bloc sense fulls

L'abstenció i els pactes

Dimecres, 27 de juny de 2007 01:42 h

Aquest dimarts he participat en un debat entre periodistes a Televisió de Girona que s'emetrà dissabte al vespre. L'abstenció i els pactes postelectorals han estat les estrelles de la discussió. Hi ha una certa tendència a carregar-li el mort de l'abstenció als pactes postelectorals. "Com que la gent no entén els pactes que els polítics fan després de les eleccions, la gent decideix no anar-hi a votar als següents comicis." He defensat tot el contrari. No crec que l'abstenció sigui preocupantment alarmant. Hi ha un cert esgotament electoral, una fatiga per l'acumulació de cites amb les urnes —referèndum estatutari inclòs—i segurament el paper dels ajuntaments ja no és el que era el 1979. Les ciutats han prosperat força, i sovint les competències i recursos municipals són ridículs a l'hora d'intervenir en aspectes que preocupen la ciutadania com l'habitatge i la immigració. A més, hi ha una mena d'abstenció activa, molt conscient i militant, que indica maduresa democràtica, no pas deixadesa. No tot és catastròfic doncs.

D'altra banda, la histèria sobre els pactes postelectorals multicolors em sembla inexplicable. Fa 8 o 12 anys criticàvem que tot el pastís municipal era —bàsicament— cosa de dos: de convergents o de socialistes. Majories absolutes d'uns o d'altres, en funció dels feus. I ara que tenim uns consistoris més plurals, més necessitats de la política del pacte i el diàleg, ens sap greu que hi hagi una amplíssima majoria d'alcaldes obligats a fer equilibris per governar. No posàvem el crit al cel quan eren virreis prepotents amb majories escandalosament sobrades? Doncs tampoc no ens alarmem ara que toca pactar, en una època en què la majoria absoluta —ai, Àngel Ros afortunat tu!— és una espècie en vies d'extinció.

Segones voltes? I si comencem a parlar de llistes obertes, millor?

El debat a TVGi no podia resultar més oportú. En sortir del plató, conec aquesta notícia. I mentre escric aquest apunt d'urgència, escolto com Mònica Terribas entrevista el professor Josep Maria Colomer.

Per cert, els polítics, el sistema i la classe que representen no ens han de fer cap llàstima. Tenen la llei electoral, és a dir, les regles del joc, que ells volen. Si són un desastre només han de fer una cosa: posar-se d'acord tots plegats per canviar-les. I esperar que sigui per a millor.

[Visiteu el Bloc del llibre Nació.cat]

       
comentaris

No hi ha cap comentaricomentaris
El comentari s'ha enviat correctament.

fotos

Calella

Diumenge, 27 des.
Més fotografies

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2020, Saül Gordillo     Crèdits