bloc sense fulls

El Maresme, novament referent comunicatiu

Dijous, 13 de setembre de 2007 00:51 h

Maresme Digital TV ha començat les emissions en TDT. Després de l'emissora pública de Barcelona, el consorci que agrupa els municipis del Maresme central i baix (13 ajuntaments i el Consell Comarcal) és la primera televisió pública a emetre amb la nova tecnologia digital. L'arrencada ha coincidit amb l'Onze de Setembre. A l'acte de dimarts no hi van faltar alcaldes, regidors, periodistes i representants de la societat maresmenca més sensible a la comunicació. Un inici d'emissions en fase de proves que duraran fins al gener del 2008, quan la programació regular es posarà en marxa.

El secretari de Mitjans de Comunicació de la Generalitat, Albert Sàez, va comparar la importància històrica d'aquesta "encesa digital" maresmenca amb l'arribada fa 159 anys del ferrocarril a Mataró. El Maresme, pioner en ferrocarril i en autopistes a l'Estat, torna a ser referència amb aquest projecte. Sàez va tenir paraules de record per la figura i persona de Lluís Lligonya, ànima de Televisió Mataró recentment desaparegut [Ha mort en Bis i Continuïtat].

Un detall, el record d'en Lligonya, que posa sobre la taula el repte més complicat que avui té plantejada la televisió que ens ha deixat. Com fer compatible el pas de l'analògic al digital sense trinxar el teixit comunicatiu existent. Com trobar sinèrgies —perdoneu la paraula, però la faig servir escassament— entre els canals públics sortits de l'ou i aquelles emissores que durant anys han jugat un paper fonamental en l'articulació d'un sistema comunicatiu, d'una televisió fràgil però viva en la proximitat. La clau de l'èxit és que els canals públics no tirin per terra la feina feta des de l'al·legalitat analògica dels primers anys democràtics. Que l'herència d'en Bis trobi encaix —raonable i renovat, amb els sacrificis que calgui assumir per totes les parts— en l'embolic monumental que avui suposa la TDT arreu. Un embolic que s'ha d'anar resituant i encarrilant per la via del seny i la confiança. Tot s'anirà fent.

El Maresme, comarca de periodistes il·lustres i prolífica en mitjans locals com la Televisió de Mataró —la segona més veterana del país, després de la de Cardedeu—o l'emissora pionera Ràdio Arenys, marca novament la pauta. Televisió i ràdio local. Premsa comarcal, gratuïta i de pagament. I mitjans i iniciatives digitals de referència. El nou capítol és la TDT, i el llistó no és baix. Per acabar-ho de fer interessant, hi ha un altre canal públic —el de l'Alt Maresme, la meva terra— que pretén caminar al marge del consorci que presideix l'alcalde de Mataró, Joan Antoni Baron [bloc]. Política de campanar en l'era digital? Potser sí. Però no seré jo, com a calellenc, qui relegui Calella Televisió a la subordinació forçosa al projecte que lidera Mataró.

Jo optaria per la unió, perquè fa la força. La tecnologia permet estalviar costos i mantenir identitats. Hi ha espai per a tothom, i el propòsit hauria de ser bastir un únic ens de televisió pública potent per a tota aquesta allargassada comarca de realitats diverses amb la possibilitat de desconnexions per un o altre canal. El de dalt i el de baix-centre. I la participació de les televisions (municipals com la de Calella o cooperatives com la de Mataró) que han aguantat els temps d'inestabilitat.

Escric això al marge de la meva condició de membre del consell assessor de Maresme Digital TV. Ningú no és profeta a sa terra...

Referències digitals

Capgròs: Sàez destaca Maresme Digital TV com un exemple per a la resta de Catalunya
Comunicació21: La tele pública del Baix Maresme s'estrena en TDT
Capgròs: La TDT inicia les seves emissions en proves amb la cobertura com a gran repte
Tot Mataró: El nou canal públic de TDT inicia les emissions en proves per la Diada
ACN: El canal públic del centre i baix Maresme és el primer consorci públic a emetre en TDT
Joan Antoni Baron
: Maresme Digital TV
Pep Montes: TDT al Maresme

       
comentaris

No hi ha cap comentaricomentaris
El comentari s'ha enviat correctament.

fotos

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2019, Saül Gordillo     Crèdits